Indonesië

Zonsopkomst bij de Bromo vulkaan

Een nieuw avontuur, dingen ontdekken en vooral niet weten wat je kan verwachten. Bij een tocht naar de Bromo vulkaan beleef je het allemaal. Wil je weten of dit iets voor jou is? Lees dan verder.

Vanaf Jogjakarta worden er vele trips aangeboden naar de Bromo vulkaan. Tijdens een rondreis door Java, Indonesië kan je eigenlijk niet verder reizen zonder een bezoek te brengen aan deze vulkaan. Het is magisch, bijzonder en avontuurlijk. Vlakbij ons hotel in Jogjakarta hebben mijn vriend en ik samen met een ander stel een 3-daagse tour geboekt naar de Bromo en de IJen vulkaan. Tijdens deze 3 dagen ben je continue aan het reizen, dit maakt de tour redelijk zwaar. Vanaf Jogjakarta doe je er ongeveer 8 uur over met de bus/trein om bij de Bromo te komen. In eerste instantie wilden wij per trein de reis afleggen, maar deze was al vol geboekt. Uiteindelijk werden we met een kleine bus gebracht, misschien wel de beste optie. Het was een luxe bus, waar ongeveer 10 mensen in pasten en wij zaten er met 6 mensen in. Voor ongeveer €100 hadden wij een verblijfplaats, een gids en vervoer naar zowel de Bromo vulkaan als de IJen vulkaan.

Net voor aankomst bij de Bromo, maakten we een korte stop om bij een warung te eten. Voor nog geen €2 hadden wij een heerlijke maaltijd waar we wel even op konden teren. Aangekomen bij het hotel was het behoorlijk koud, een enorm verschil met de rest van Java.

03.00

Drie uur ‘s nachts, donker, ijskoud en een toeterende jeep voor de deur. De tour naar het uitzichtpunt op de Bromo vulkaan begon. Omdat wij niet naar het centrale uitzichtpunt gingen op de berg moesten we nog een stukje lopen omdat deze plek niet bereikbaar was met de auto. Niet erg uiteraard, maar midden in de nacht, helemaal in het donker is toch even wennen. Na een stevige klim kwamen we aan en was het tijd om de zonsopgang te aanschouwen.

Tips indonesiè

WAUW

Wat een plaatje was dit, langzaamaan beginnen je ogen te wennen aan het weinige licht en ga je steeds meer zien. Het lijkt wel een maanlandschap waar je naar kijkt vanaf de berg. Er kwamen aswolken uit de Bromovulkaan, maar wij dachten dat dit normaal was. Bij zonsopgang kreeg het landschap steeds meer vorm en zagen we de Bromo vulkaan tevoorschijn komen.

06.00

Na de zonsopgang liepen wij terug naar de Jeep om vervolgens vanuit dichtbij gelegen hotel een wandeltocht te maken naar de Bromo vulkaan. De meeste mensen kiezen ervoor om met een jeep naar de Bromovulkaan te gaan. Maar wij kozen voor de avontuurlijke variant. Vroeg in de ochtend is de temperatuur nog heel aangenaam en is zo’n wandeling goed te doen. Verdwalen is trouwens geen optie, omdat je op een hele open vlakte loopt richting de vulkaan.

Aangekomen bij de vulkaan ben je er nog lang niet, dan begint de hike pas. Onderaan de Bromo vulkaan is een pad gemaakt waar je naar boven kan klimmen. Het is een stevige klim (vooral als je niet gewend bent om een berg te beklimmen), maar wel heel bijzonder. De laatste meters leg je af met een trap omdat het hier heel steil is. Wanneer je boven komt kijk je zo de kraker van de vulkaan in. Op het moment dat wij er waren was de vulkaan behoorlijk actief en zagen wij ook lava naar boven komen en natuurlijk de aswolken. Heel spectaculair om dit mee te mogen maken.

Achteraf kwamen wij er pas achter dat het behoorlijk gevaarlijk was om bij de actieve vulkaan te staan. Gelukkig is de vulkaan niet altijd zo actief en wordt deze goed in de gaten gehouden. Het was in ieder geval een heel gave ervaring en ik heb er geen moment spijt van gehad.

Heb jij ook een vulkaan beklommen? 

Liefs,

Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.