Tips indonesie
Indonesië

Zonsopgang bij de Borobudur, Java – Indonesië

Eén van bekendste tempels van Java, een tempel die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Maar wat is er zo bijzonder aan deze tempel en waarom moet je kiezen voor de Sunrise tour naar de Borobudur? Je leest het hier.

Borobudur

De Borobudur is één van de bekendste tempels van Indonesië. De Borobudur is een Boeddhistische tempel die al eeuwen oud is, hij is gelegen bij één van de actiefste vulkanen van Indonesië, de Merapi.
De tempel is gebouwd al een grote stoepa, met een omvang van 123 meter. De Borobudur bestaat uit negen verdiepingen, waarvan de onderste zes lagen vierkant zijn van vorm en de bovenste drie lagen zijn rond. Het kenmerkende aan deze tempel is de 72 ‘kleine’ stoepa’s die gebouwd zijn om één grote stoepa in het centrum van de tempel. In de stoepa’s zitten gaten waar je je hand in kunt steken, wanneer je het hoofd van het Boeddha beeld aan raakt, brengt dit volgens lokaal bijgeloof het eeuwige geluk te vinden. Helaas zijn veel van deze beelden ernstig beschadigd. Dus altijd het proberen waard!

Het bijzondere aan deze tempel is dat hij pas in 1814 is herontdekt en sinds 1991 staat de Borobudur op de werelderfgoedlijst.

Zonsopgang bij de Borobudur

Na ongeveer een uur rijden met de auto vanaf Yogyakarta kom je aan bij de Borobudur. Rond een uur of drie vertrekt de auto vanaf Yogyakarta om zo op tijd aan te komen bij de Borobudur. Wanneer je in het donker rustig naar de tempel loopt heb je werkelijk geen idee wat er gaat gebeuren en wat je gaat zien. Na een kleine wandeling door een park beklim je met je zaklantaarn de tempel en wacht je rustig tot het zonnetje langzaam achter de berg opkomt. Dat moment is magisch, de natuur maakt zich langzaam op voor het begin van een nieuwe dag. De zon verlicht de elementen van de Borobudur.

dsc06367

DSC06375

Uiteraard is de zonsopgang niet voor iedereen weg gelegd. Om 03.00 word je opgepikt vanuit je hotel. Wij kregen een goodiebag met een sandwich en bananen mee om bij de tempel te ontbijten. Het grote voordeel van deze tour is dat het nog redelijk rustig is bij de tempel.

Wanneer de tempel officieel haar deuren opent komen de eerste bussen met toeristen al aan bij de tempel. Dit zijn vooral Indonesische toeristen die niet veel buitenlandse toeristen hebben gezien, dus ben je blond en lang? Pas maar op, ze staan voor je in de rij om op de foto te gaan.

dsc06298

Een bezoek aan de tempel kan goed gecombineerd worden met een fietstour. Tijdens deze fietstocht maak je kennis met lokale sporten, breng je een bezoek aan een dorp en ga je langs een markt waar de lokale bevolking haar boodschappen doet. Je leert hierdoor goed het land kennen en hoe er geleefd wordt buiten de stad. Een groot verschil kan ik wel zeggen, maar iets wat je zeker moet ontdekken.

Mocht je liever zelf op pad willen gaan dan kan ik het zeker aanraden om een scooter te huren. Op deze manier kan je je dag helemaal zelf indelen en lekker door de omgeving rijden. Op deze manier kom je op de allermooiste plekken waar weinig toeristen te vinden zijn. Mocht je dit liever niet doen dan worden er natuurlijk ook mooie dagtochten aangeboden via verschillende reisorganisaties vanuit Yogjakarta.

dsc06410

Voor de sunrise tour en het fietsen betaalden wij rond de €40 per persoon, inclusief vervoer en ontbijt bij de Borobudur. Wil je meer weten over Java/Indonesië? Klik dan hier.

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Wow, die eerste foto is echt prachtig! Kan je zo aan de muur hangen 😀

    1. Jaa heb ik ook gedaan, haha! Eén van de mooiste foto’s van mijn reis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.