Reisroutes Tips

Zelf een droomreis samenstellen

Reizen is één van onze favoriete bezigheden, maar het verzinnen waar de reis heen gaat is één van de lastigste dingen die er is. Wat willen we zien, wat is er te doen en hoe lang willen we ergens verblijven? Ik boek en plan vrijwel altijd alles zelf. Een samengestelde reis vanuit een reisbureau vind ik nooit heel fijn. Je bent gebonden en misschien wil je wel langer blijven op bijzondere plekjes. In deze blogpost geef ik tips om jouw ultieme droomreis zelf samen te stellen en leg ik uit waarom het leuk is om zelf een reis te plannen.

Waar ligt de droom bestemming?

Eén van de belangrijkste vragen die beantwoord moet worden is: waar gaat de reis heen? Google Maps, pinterest, instagram en blogs helpen mij vaak bij het zoeken van een bestemming. Vaak zit ik op Google Maps naar de wereldkaart te kijken en ga ik met behulp van pinterest en instagram kijken of deze landen mij aanspreken. De verwachting die je hebt van een land kan veel afwijken van de  werkelijkheid. Het is handig om van te voren te kijken wat voor soort vakantie je wilt gaan boeken, hierdoor kan je gerichter gaan zoeken, vind je strand in een vakantie belangrijk of is relaxen aan een meer ook prima? Daarnaast ga ik met behulp van blogs en andere internetsites kijken wat de landen te bieden hebben en wat mensen schrijven over deze landen. Op deze manier kom je erachter wat een land kost, wat er te doen is en of de bestemming bij je past.

Meerdere bestemmingen

Meestal kijk ik niet alleen naar één bestemming, maar ook andere bestemmingen, om er voor mezelf achter te komen waar ik echt heel graag heen wil. Een niet onbelangrijk punt is om na te kijken wat voor weer het is in de periode dat je reis plaats vindt, misschien is het regenseizoen er in de periode dat je wilt gaan reizen.

Als je samen met iemand reist is overleg over de planning belangrijk. Wat willen jullie samen voor vakantie?  Liever relaxen aan het strand of juist een actieve vakantie. Zelf ben ik het liefst alleen maar op pad, een hele dag op het strand zitten is voor mij helemaal niks. Maar andere mensen vinden het bijvoorbeeld heerlijk om een hele week lekker rustig aan te doen. Compromissen sluiten is hierbij dan ook belangrijk. Je kan het hier beter voor de vakantie over hebben, zo ontstaan er geen meningsverschillen tijdens de vakantie.

DSC05570

Tijd en geld

Nadat de droombestemming is bepaald, is het belangrijk om goed na te denken over hoelang je wilt blijven op de ultieme bestemming. De tijd is vaak afhankelijk van het budget. Reken dus van tevoren ongeveer uit hoeveel geld je over hebt om op de bestemming uit te geven. Reizen naar Azië is een stuk duurder dan reizen binnen Europa, maar het leven is veel goedkoper. Dit zijn dingen waar je rekening mee kan houden. Een goed voorbeeld hiervan is eten. Voor €5 kan je in Azië bijna twee maaltijden eten, in Europa kom je vaak niet onder de €15. De verschillen zijn dus vrij groot.

Naast geld is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel dagen je door wil brengen op een bestemming. Voor een verre reis reken ik minimaal drie weken. Omdat reizen naar een verre bestemming snel twee dagen kost, door het tijdverschil. Afhankelijk van het land stel ik een budget op. Hierin verwerk ik de hele vakantie, overnachtingen, eten, activiteiten etc. Mocht je een bepaalt budget hebben wat niet heel hoog is, zoek dan even op internet op wat de kosten in het land zijn, zo had ik verwacht dat het leven in Cuba goedkoop was, maar toen ik op internet ging zoeken, viel mij dit tegen.

Reisroute bepalen

Nadat je een bestemming hebt gekozen, een budget hebt opgesteld en jezelf een bepaalt aantal dagen hebt gegeven voor de reis, kan je de route van de reis gaan bepalen. Het is natuurlijk ook heel leuk om dit open te laten en het op de bestemming zelf te bepalen. Maar van te voren heb je vast een aantal dingen in een land die je graag wilt zien. Maak een lijstje van dingen die je graag wil zien of doen. Aan de hand van Google Maps kan je ongeveer een route bepalen voor de reis. Met deze route kan je bepalen of de bezienswaardigheden in het tijdschema passen en of je eventueel activiteiten moet gaan schrappen.

Tip: Bij Google Maps klik je op route beschrijving. Hierin kan je een stad noemen, het beginpunt van de vakantie. Vervolgens kan de volgende bestemming worden ingevuld met behulp van het plusje. Als de route niet ideaal is, kan je heel makkelijk de bestemmingen wisselen en zorgen dat er een ideale reisroute uitkomt.

Overnachtingen

Naast het zien van bijzondere plekken is een goede nachtrust ook belangrijk. Zelf vind ik het prettig om ongeveer twee nachten op een bestemming te zijn, om toch de rust in de vakantie te houden. Tijdens het reizen doe je veel indrukken op en rust op z’n tijd is daarom fijn. Meestal kijk ik ver voor vertrek al waar ik eventueel zou willen verblijven, zeker voor de eerste nacht is het fijn als er al een overnachting is geboekt. Airbnb is hierbij een aanrader. Voor weinig geld zit je in hele mooie huizen, maak je kennis met de inwoners van het land en heeft het meer sfeer dan een hotel. Mocht Airbnb niet helemaal je ding zijn en slaap je liever in een hotel. Vergelijk dan zeker even de site van het hotel zelf voor goede deals. Booking.com biedt namelijk niet altijd de beste deals aan. Wel kunnen wij jou met deze link 15 euro korting geven op je boeking!

Vervoer op reis

Mocht je de droomreis helemaal zelf willen plannen en van te voren alles vooruit willen boeken, check dan van te voren even goed hoe het zit met reizen in het land. Op sommige plekken is het een stuk lastiger om jezelf te verplaatsen door de slechte infrastructuur in het land. Er is hier vaak genoeg informatie over te vinden op internet, maar vergis je er niet in. Afgelopen jaar stond ik tijdens mijn vakantie ook enige tijd stil door een kapotte bus, iets waar niemand wat aan kon doen, maar houdt hier zeker rekening mee als je van te voren een hotel boekt. Als je niet op komt dagen doordat het reizen niet soepel verloopt moet je vaak alsnog betalen. Het kan dan ook handig zijn om een hotel te boeken die je tot op het laatste moment kunt annuleren.

Soms kan je ook pech hebben met de boot, dat het water te laag staat..
Soms kan je ook pech hebben met de boot, het water stond zo laag dat we de boot moesten duwen.

Gezond op reis

Er staat je een hele mooie vakantie te wachten. Maar voor je op reis gaat moet je nog even een paar dingen goed nakijken. Ziek worden op je droomreis is één van de dingen die je altijd probeert te voorkomen. Het is verstandig om na te kijken welke vaccinaties je moet hebben voor het betreffende land. Daarnaast kan het ook handig zijn om voor sommige bestemmingen malaria pillen aan te schaffen. Informeer voor je op reis gaat even bij de onder andere de GGD.

Om een land binnen te komen is het soms noodzakelijk om een visum aan te schaffen. Dit moet soms enige tijd voor de reis maar kan ook als je aankomt in het land. Tijdens mijn reis naar China kostte dit enige tijd, dus houd dit in de gaten. Het zou zonde zijn als je hierdoor je droomreis zou moeten laten schieten.

Ik hoop dat jullie wat aan het artikel hebben gehad.
Wat is jouw droomreis?

Liefs,

Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Lia van Meggelen zegt:

  Goeie tips. Maar als ik vragen heb over een eventueel plan voor komende zomer kan je mij dan ook helpen??

  1. Hoi Lia!
   We kunnen je altijd proberen te helpen. Laat het vooral weten. Waar gaat de reis naartoe?

   Liefs,
   Marije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.