Wijn proeven in Piemonte

Piemonte is zonder twijfel het rijkste culinaire gebied van Italië. Er komen heerlijke producten vandaan, denk eens aan de truffels, wijnen en niet te missen de Nutella!

Vanuit het ‘smaakvolle’ Emilia Romagna rijden mijn vriend en ik met een paar dozen wijn naar het noorden van Italië. Niet wetende wat er nog komen gaat, want Piemonte is de regio voor de beroemde wijnen als Barbaresco, Barbera en Barolo.

We beginnen onze trip in Piemonte net boven Alba. Hier verblijven we bij Resort Casalora. Een prima hotel om te overnachten en een goede uitvalbasis voor onze trip. Voor de liefhebber, in dit hotel kan je de dag starten met een heerlijk wijn-ontbijt. Wij konden het niet laten om dit te proberen, maar zoals ik net al zei – we wisten niet wat er nog ging gebeuren die dag.. ;-). De volgende keer starten we dag toch even met een thee en koffie.

De Langhe en Roero

Strada Romantica delle Langhe e del Roero

Onderweg naar de eerste wijnproeverij rijden we over de Strada Romantica delle Langhe e del Roero, deze route brengt je via de de glooiende heuvels langs prachtige dorpjes met elk een schitterend uitzicht over de wijngaarden. Gedurende de trip komen we langs 11 stoppunten, waar we genieten van het panoramische uitzicht over de regio over de Langhe en Roero.

In een ander artikel zal ik verder uitlichten welke dorpen en steden absoluut een bezoek (of stop) waard zijn in deze regio.

Na een van onze eerste stops in het dorp Neive was het tijd om door te rijden naar Dante Rivetti. Een groot wijnhuis die wij als tip hebben gekregen van onze gids in Parma, Alice Rossi.

Dante Rivetti

Dante Rivetti bevindt zich in een klein dorp Bricco Di Neive en is in de 19e eeuw gekocht door Giuseppe Rivetti. Inmiddels is de familie in het bezit van meer dan 40 hectare wijngaard. De traditionele manier van wijn maken en het hoge kwaliteitswijnen hebben ervoor gezorgd dat de familie Rivetti veel bekendheid heeft gekregen. Omdat wij in het oogstseizoen waren hebben we een aantal dagen van tevoren een bezoek ingepland. Dit resulteerden in een prachtige rondleiding door de hele fabriek en natuurlijk de wijnproeverij. Na de proeverij hebben we een selectie wijnen mee naar huis genomen:

  • Barbera d’ Alba Mara
  • Langhe Nebbiolo
  • Barbera D’Alba Superiore
  • Barbaresco (Bric’ Micca en Bricco di Neive)
Dante Rivetti proeverij

Na de proeverij zijn we verder gaan rijden over de Strada Romantica delle Langhe e del Roero. Aan het einde van de route stopten we bij het familiebedrijf Marchisio.

Marchisio

Het familiebedrijf Marchisio is gelegen in het dorpje Castellinaldo d’Alba. Een klein dorpje dat ook weer een prachtig uitzicht heeft op de heuvels waar de wijngaarden van de familie zich bevinden.

familiebedrijf Marchisio

Marchisio staat bekend om haar biologische wijnen, Arneis, Barbera en Nebbiolo. Het bijzondere aan dit bedrijf is dat de meeste wijnen niet in houten vaten zit, maar juist in keramische vaten. De werking is precies hetzelfde als van een houten wijnvat, maar het laat geen hints van hout los, die de geur- en smaakbalans van de wijn kunnen veranderen. Een hele pure wijnsmaak dus. Heel interessant en ook erg lekker!
Dit waren onze favorieten:

  • Barbera d’Alba
  • Roero Superiore
  • Langhe Nebbiolo
  • Roero Arneis
Strada Romantica delle Langhe e del Roero

Wij hebben ‘slechts’ twee wijnproeverijen gedaan in Piemonte, maar in de regio zijn echt onwijs veel wijnboeren waar je langs kunt gaan voor een proeverij of om wijn te kopen. Onderweg kregen wij ook van andere reizigers veel tips, maar helaas konden wij deze niet meer bezoeken omdat het einde van de trip in zicht was. Maar ben jij een liefhebber van wijn, goed eten, truffels en nog meer lekkers? Dan kan ik deze regio absoluut aanraden!

Ben jij een liefhebber van Italiaanse wijn? Laat ons weten waar jij graag heen gaat om heerlijke wijnen te kopen/drinken.

Liefs,

Marije

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.