Weekend in Gent, België

Gent, een plaats in Belgie waar ik nog nooit geweest was, terwijl het zo dichtbij Nederland ligt! Daarom was dit de meest geschikte plek om een weekendje naartoe te gaan. Gent is een super mooie en ouderwetse stad met de mooiste gebouwen, je kijkt er je ogen uit! Benieuwd wat ik allemaal bezocht heb? Lees dan vooral verder.

Eigenlijk is 1,5 dag Gent net niet genoeg. Gent heeft namelijk heel veel bezienswaardigheden. Vandaag ga ik aan jullie laten zien welke wij bewonderd hebben.

Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal is niet te missen als je naar Gent gaat. Deze kathedraal is vooral bekend vanwege een kunstwerk dat er tentoongesteld wordt. Het schilderij ‘De aanbidding van het Lam Gods’  van Hubert en Jan van Eyck is de trekpleister van de kerk. Het schilderij staat daarom ook afgeschermd en moet je een apart kaartje kopen wil je hem goed kunnen zien.

sint-baafskathedraal-gent-1(w-400)(h-300)(p-location,391)(s-0)(c-0) (1)
Helaas heb ik zelf geen foto kunnen maken van de kathedraal, omdat hij gerestaureerd werd. Bron

Graslei

De Graslei is de straat in het historische centrum van Gent en ligt aan de rivier de Leie. Een erg indrukwekkend stukje Gent als je het aan mij vraagt. De Middeleeuwse sfeer druipt ervanaf, erg gaaf om te zien! Rond de 11e eeuw was dit stukje van Gent zelfs de haven van de stad en werd het centrum van de graanhandel in Vlaanderen.

Foto 11-10-15 13 35 05 (2)

Belfort van Gent

Een belfort is een Middeleeuwse wachttoren met een stormklok. Het Belfort van Gent was in de Middeleeuwen de veiligste plek in de stad en werd gebruikt als stadsarchief, stadskluis en soms als gevangenis. Ook werd het gebruikt als uitkijktoren. Als vijanden aankwamen of er stadsbranden waren werd de stadsklok geluid. De Belfort van Gent is een flink staaltje bouwwerk en draagt alleen maar bij aan het Middeleeuwse gevoel dat je krijgt als je rondloopt in Gent.

Foto 11-10-15 11 17 13 (2)
De Belfort van Gent met rechts het stadhuis.

Gravensteen

Het Gravensteen is de enige overgebleven Middeleeuwse burcht in Vlaanderen die vrijwel een intact verdedidingssysteem heeft. Het is een erg bijzondere bezienswaardigheid en dit was ook een van de eerste plekken die wij gingen bezoeken. Wij konden voor 6 euro tegen het jongeren tarief een kaartje kopen. Ben je ouder dan 26 jaar dan wordt de ticket 10 euro. Maar dat is het zeker waard, want je loopt door de hele burcht heen, wat een hele leuke ervaring is.  Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers. Ook bevindt het Gerechts- en Wapenmuseum zich in het Gravensteen. Er worden verschillende foltertuigen tentoongesteld. Erg bizar om te zien wat er vroeger wel allemaal niet tegen criminelen gedaan werd.

IMG_8561

IMG_8207
IMG_8210

Groot Vleeshuis

In het Groot Vleeshuis werd de verkoop van vlees gecentraliseerd om de verkoop te controleren. Thuisverkoop van vlees was verboden. Het Groot Vleeshuis was dus een overdekte markt en gildehuis. Tegenwoordig worden in het gebouw Vlaamse streekproducten gepromoot.

IMG_8220

Patershol

Het Patershol is een van de leukste en gezelligste plekjes van Gent. Het is een oude wijk, waar veel kleine cafeetjes en restaurantjes zich bevinden. Oorspronkelijk was de buurt de eigendom van de Vlaanse graven, rond de 13e eew hadden paters zich er gehuisvest. Later kwamen er ook ambachtslieden wonen. Toen de industrialisatie kwam veranderde het Patershol tot een soort getto, waar veel arbeiders woonden. De grote gebouwen werden opgedeeld tot kleine arbeiderswoningen.  Veel veranderingen heeft deze wijk dus meegemaakt en nu is het ontzettend leuk om door de kleine straatjes te lopen en ergens neer te ploffen in een klein cafeetje.
IMG_8240

IMG_8242

IMG_8243

Dit waren de bezienswaardigheden die ik heb gezien tijdens mijn weekendje Gent, maar ik weet zeker dat Gent nog veel meer te bieden heeft!

Ben jij weleens in Gent geweest? En wat mag je volgens jou echt niet missen?

Liefs,

Romy

5 thoughts on “Weekend in Gent, België

  1. Yvonne says:

    Gent is echt een prachtige stad. En een bruisende stad. Maar wij hebben er iets geks gedaan blijkbaar, want dat mooie Gravensteen… dat kan ik me helemaal niet herinneren. We gingen een paar jaar terug naar 4 Belgische steden in 4 dagen… zonder reisgids. Ik denk dat we Gravensteen dus gewoon gemist hebben. Alvast 1 reden gevonden om terug te gaan!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.