Maleisië

Wat te doen in Melaka, Maleisië

Een stukje Nederland aan de kust van Maleisië. Melaka de stad die bekend staat om haar rijke handelsverleden met landen als Portugal, Engeland maar vooral ook met Nederland. De VOC was actief in deze stad om haar specerijen veilig te stellen voor haar concurrenten, met name voor de Engelsen. Later zou zij deze stad opgeven aan laatstgenoemde voor enkele strategische plaatsen in Indonesië. Tegenwoordig wordt deze stad veel bezocht door mensen die vanuit Kuala Lumpur op doorreis zijn naar Singapore. Maar wanneer je in Kuala Lumpur bent is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan Melaka. Je leest hier waarom.

Duik in de rijke geschiedenis van Melaka

Melakka is eenvoudig te bereiken vanuit Kuala Lumpur: begeef je gedurende twee uur in zuidelijke richting en dan zal je in Melakka terecht komen. Een plek die je niet over kunt slaan. Melaka is in 2008 toegevoegd op de werelderfgoedlijst. En dat is natuurlijk niet willekeurig gekozen: het is een charmante stad, met veel street art, kleur en wederom lekker eten. Ondanks de toeristen die hier komen is de stad nog niet voorzien van veel hoogbouw.

In 1500 zette de eerste Europeanen een voet aan de stad Melaka. Sinds die tijd was het een van de belangrijkste handelroutes in Zuidoost-azië. Rond 1600 gaven de Portugezen zich over en beheerde de Nederlandse VOC deze stad en niet veel later ruilden de Engelsen delen van Indonesië met de Nederlanders, die hier al meer handelsposten hadden. Op dit moment zijn nog vele sporen te zien van beide landen. Eén van de Nederlandse sporen is het zogenaamde Stadhuys wat een Nederlandse gouverneur heeft gebouwd. Het gebouw dient op dit moment als museum.  Het museum geeft een goed beeld van de geschiedenis van de stad.

Melakka Christ Church

Rondom het iconische Stadhuys is de Christ Church gevestigd, de oudste protestante kerk van Maleisië . Op de Red square is ondere andere ook de Queen Victoria’s fountain te vinden. Een historische en kleurrijke plek in de stad! Wanneer je op dit plein staat kijk je uit op een oerhollandse molen!

 

Bekijk de kleurrijke street art

DSC01796

Overal om je heen vind je in Melaka street art. Iets wat ook al terug kwam in Penang (dit lees je hier). De street art in Melaka is daarintegen veel kleurrijker. Wanneer je een boottocht neemt door de stad, kom je de meeste street art tegen. Daarnaast bevat de hoofdstraat van Melaka ook veel mooie kunstwerken. De kunst heeft zeker meer charme toegevoegd aan deze mooie stad. Kijk vooral goed om je heen en je ziet de mooiste kunstwerken om je heen.

Maak een boottocht over Melaka river

Melakka river

Melakka river

Melakka river

Een leuke manier om Melaka te verkennen is per boot. De rivier Sungai Melaka loopt dwars door de stad. Elk half uur vertrekt er een boot. Zeker omdat het erg warm kan zijn in de stad is dit een leuke manier om de stad te leren kennen. Ik heb er dan ook voor gekozen om eerst een boottocht te maken om te zien wat leuke gebieden zijn. Vanaf het water kan je de vele street art ook zien en daarnaast kun je vanaf het water natuurlijk ook mooie foto’s maken. Een tip is om net voor zonsondergang een boottocht te maken, dat schijnt heel mooi te zijn.

Neem een kijkje bij de vele galerijtjes

In Jonkerstreet, de hoofdstraat van de Melaka, zijn veel kleine galerijen te vinden. Je kunt hier veel souvenirs en zelfgemaakte kleding vinden. Daarnaast kan je in deze straat veel ‘kunst’ kopen; er is voor ieder wat wils. In deze straat zijn naast de vele kleine galerijen ook veel restaurants te vinden, maar daar vertel ik volgende week meer over.

Een bijzonder ritje op een Trishaw

DSC01746

Een fietstaxi, is een bekent begrip maar Trishaws zeggen je misschien iets minder. Desondanks zijn ze een stuk opvallender en leuk versierd. ‘s Avonds worden de hello kitty versiersels mooi verlicht door de neonverlichting en komen ze met harde techno voorbij fietsen. Mocht techno niet helemaal je ding zijn, sluit je eigen muziek aan en geniet van de stad. Een echte toerist moet hier eigenlijk wel een rondje door de stad mee rijden, een hele beleving!

Zou jij een ritje op een Trishaw maken als je in Melaka bent?

Liefs,

Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Mien zegt:

    Heel mooi marije. Jammer dat ik dat niet meer kan doen!!!

    Maar zo’n fietstocht dat is wel erg leuk. Veel liefs van Oma.

  2. Haha ja ik was ook een echte toerist: heb ook zo een ritje gemaakt 😛 Al heel lang geleden was ik daar, heel ander plaatsje dan de rest van Maleisië, leuk om gezien te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.