België Bestemmingen Europa Restaurants

Uiteten in Gent, België

Tijdens een weekendje of dagje Gent kun je niet om de tientallen restaurantjes en cafe’s om. Het is overduidelijk dat het hier om lekker eten en drinken draait. Dat is voor ons natuurlijk de beste plek om ons in te bevinden! Dus tijdens mijn weekend in Gent heb ik me ook niet ingehouden en heerlijk gegeten. Benieuwd naar mijn restaurant en eet tips in Gent? Lees dan verder.

Julie’s House

Julie’s House is een heel klein gebakshuisje midden in het historische centrum van Gent. Je kunt er terecht voor een uitgebreid ontbijt, maar je kunt er ook huisgemaakte taarten en cupcakes kopen. In het weekend is het zeker aan te raden om zelfs je ontbijt hier te reserveren, omdat het zo’n klein zaakje is, is het nogal snel vol. Wat Julie’s House heel leuk doet is dat je verschillende soorten ontbijt menu’s kunt bestellen. Wij gingen voor een Salty Breakfast. Hiervoor krijg je koffie of thee, sinaasappelsap, de keuze uit een croissant, scone, gestreken mastel en kaneelbroodje, ei met toast, lijnzaadbrood en bioham en biokaas. Heel veel dus, maar ook ontzettend lekker! Het zou zelfs genoeg zijn voor een kleine brunch. Verder kan je kiezen uit een Sweet & Salty breakfast, Big breakfast en een Healthy breakfast.

Foto 11-10-15 12 29 23

Foto 11-10-15 11 48 00

Foto 11-10-15 11 56 05

Foto 11-10-15 11 56 17

Foto 11-10-15 12 29 05
Alle heerlijke taarten die je kunt kopen bij Julie’s House.

Restaurant De Graslei

Restaurant De Graslei ligt gelegen in gevel nr7 van de Graslei. Het mooiste stukje van Gent dus! Al snel kwamen we erachter dat het slim was geweest als we hier een tafel hadden gereserveerd want het is een ontzettend gewild restaurant en altijd druk. Gelukkig was er nog een plekje voor twee en konden we aanschuiven. Als snel merkten we dat kiezen hier heel moeilijk zou zijn. Zoveel lekkere dingen op de kaart! Of we gingen voor de visfondue voor twee, met zalm, sint jacobsnootjes, scampi, kabeljauwhaasje, rivierkreeftje, mossels en diverse dagverse vis met salade en friet. De andere keuze was menu 1, waarbij je een driegangenmenu krijgt met rundscarpaccio of scampi’s als voorgerecht, als hoofdgerecht een Gentse stoverij met sla en friet en een dessert naar keuze. We kozen menu 1, omdat we graag de Gentse keuken wilden uitproberen.

Foto 11-10-15 13 37 40
In het huis met de rood-witte luiken zit Restaurant de Graslei.
Foto 10-10-15 19 11 41
We begonnen met een amuse van zalm.
Foto 10-10-15 19 18 58
Als voorgerecht hadden we pasta met scampi’s.
Foto 10-10-15 19 37 29
Als hoofdgerecht Gentse Stovernij: stoofvlees onder andere gekookt in donker bier. Erg smaakvol!
Foto 10-10-15 20 21 59
Eén van de smaakvolste desserts ooit! Passievrucht ijs in champagne.

Restaurant Sint Jorishof

Het Sint Jorishof in Gent heeft een lange geschiedenis. In de Middeleeuwen was het het hof van de Sint Jorisgilde, een gilde van kruisboogschutters. Het restaurant ligt tegenover het stadhuis. In de 20e eeuw was het een van de meest prestigieuze restaurants in Gent. Tegenwoordig is het een gezellig restaurant, waar je met grote groepen gaat eten. Wij hebben hier aan de late kant gelunchd en wilden we weer de Gentse keuken uitproberen en hebben we Gentse waterzooi besteld. Dit gerecht is een soep met kip of vis, groenten en aardappelen. Een erg lekkere maar ook vullende soep, we hadden er genoeg aan en hoefden niet meer in de avond te eten! Een leuk weetje is dat in keizer Karel V zijn lievelingsgerecht Gentse waterzooi was. Hij was namelijk geboren in Gent en kwam in de Sint Jorishof altijd Gentse waterzooi eten.

Foto 11-10-15 17 29 35

Foto 11-10-15 17 24 28

Foto 11-10-15 17 04 27
Gentse waterzooi. Yummy!

Cafe ‘t Galgenhuisje

Dit cafe is het kleinste cafe van Gent. Vroeger was het een pensenhuis, waar ingewanden verkocht werden. Vanaf 1776 is het een cafe geweest tot de dag van vandaag. De naam komt van het feit dat er vroeger schandstraffen werden uitgevoerd in de Middeleeuwen en in ‘t Galgenhuis wachtten veroordeelden hun straf af. Het publiek mocht hen bekogelen en uitschelden. Een leuk feitje: het terras is groter dan het cafe zelf! Een erg leuk plekje om eens een drankje te gaan doen, mocht er plek zijn uiteraard!

Foto 11-10-15 14 06 01

Foto 11-10-15 13 55 09
Het kleinste café van Gent! En hier zat ik al in een hoekje!

Gentse neuzen

Tegenover ‘t Galgenhuisje staan twee kraampjes waar Gentse neuzen worden verkocht. In Gent heet het eigenlijk een cuberdon, maar omdat het kegelvormige snoepje qua vorm iets wegheeft van een neus is zo de naam Gentse neus ontstaan. Het recept van de cuberdon is bij toeval ontdekt door een Gentse apotheker. In de 19e eeuw werden veel geneesmiddelen ingenomen in de vorm van siroop. De apotheker onderzocht een mislukt geneesmiddel en kwam erachter dat het na een paar dagen een korst had gevormd, maar dat de binnenkant nog vloeibaar was. Zo werd een geneesmiddel dus verkocht als een soort bonbon. De cuberdons worden gemaakt van arabische gom en de klassieke neus heeft de aroma van framboos, maar tegenwoordig worden ze in allerlei smaken verkocht.

Foto 11-10-15 20 27 06
Verschillende kleuren Gentse Neuzen!

De strijd om de verkoop van de Gentse neuzen gaat er zelfs zo heftig aan toe dat er een heuze neuzenoorlog heeft plaatsgevonden. De twee concurrende kraamverkopers gingen met elkaar in conflict over welke nou de echte Gentse neuzen verkocht. Hierdoor waren wij ook erg nieuwsgierig geworden of er een daadwerkelijk smaakverschil is tussen de neuzen van beide verkopers. We kochten dan ook bij beide kraampjes de Gentse neuzen en het enige verschil wat wij opmerkten, was dat de een zoeter is dan de ander. Gewoon een kwestie van smaakverschil!

Foto 11-10-15 14 09 16

Dit waren mij eettips in Gent. Gent heeft ontelbaar veel restaurantjes en cafeetjes en na een weekend heb ik ze lang niet allemaal gezien. Benieuwd welke bezienwaardigheden je niet in Gent mag overslaan? Je leest het hier.

Heb jij misschien een goede eettip voor ons volgende bezoek aan Gent?

Liefs,

Romy

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Ooeeh neuzekes! Zo lekker haha 😀

    Wij hebben gegeten bij Het Pakhuis, geweldig pand en heerlijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.