Bestemmingen Citytrips Duitsland Europa

Mooiste bezienswaardigheden in Berlijn

Eén van de leukste citytrips die je kunt maken in Europa is naar Berlijn. Het heeft een indrukwekkende geschiedenis die overal door de stad te zien en te voelen is. Van terug in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog of naar de Koude Oorlog en de Berlijnse muur, waar nog enkele restanten van te vinden zijn verspreid door de stad. Berlijn is wel 9x (!!) zo groot als Parijs en dat betekent dat je genoeg te zien hebt in Berlijn. Benieuwd wat de echte historische must see’s zijn die je niet mag overslaan? Lees dan verder.

Reichstag

De Reichstag aan het Platz der Republik is het Duitse parlementsgebouw. Met de bouw gedateerd van 1894 heeft dit gebouw een flinke geschiedenis. Onder de teloorgang van het keizerrijk, de Weimarrepubliek en het Derde Rijk heeft het gebouw meegemaakt.  Het gebouw is niet alleen van buiten te bewonderen, maar ook vanaf het dak en je kunt de koepel in! Bij de Reichstag kun je kaartjes reserveren voor een bepaalde dag en tijd, houd hier dus rekening mee mocht je het dak op willen gaan.

Berlijn

Berlijn

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de enige stadspoort van Berlijn die bewaard is gebleven. Vroeger was het de grens van het stadscentrum. In de jaren 60 werd langs de Brandenburger Tor de Berlijnse Muur gebouwd en kwam het in de Russische sector, alleen vanaf een verhoging was het vanuit het westen te bezichtigen.

Berlijn

Holocaustmonument

Het Holocaustmonument is gebouwd ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonnen blokken, die in hoogte variëren. Het veld met de blokken roept een gevoel van desoriëntatie en isolement op, dat symbolisch staat voor de ervaringen van de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog. Een erg bijzonder monument, als je erdoorheen loopt laat het een indruk achter die je niet snel zult vergeten. Ik heb ook één van mijn mooiste reisfoto’s genomen, deze kun je vinden in dit artikel.

Berlijn

Berlijn

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn en dat hebben we gemerkt, je kunt er zeker een paar uurtjes rondlopen. Als je dit paleis wilt bezichtigen moet je wel een kaartje kopen. Dit kost zo’n 8 euro. Het kasteel stamt nog uit de tijd van de Pruisen, dus dit is weer een heel ander deel van de Duitse geschiedenis en cultuur die je hier kunt ervaren.

Berlijn

Berlijn

Berlijn

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is het plein voor het concertgebouw van Berlijn en wordt vaak gezien als het mooiste plein van Berlijn. Het is een mooi plein waar je op terrasjes lekker wat kunt drinken in de zomer. Het plein wordt ook gekenmerkt door de twee kerken aan beide zijden, die bijna identiek zijn aan elkaar.

Berlijn

Dom van Berlijn

De Dom van Berlijn wordt gezien als één van de belangrijkste kerken van Berlijn. Het bevat de crypte van de Hohenzollern, dit is één van de grootste familiegraven van Europa.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk erg beschadigd en tijdens de wederopbouw koos men voor een lagere kerk, hij is vroeger dus nog hoger geweest!

Berlijn

Alexanderplatz

Alexanderplatz ligt in het oostelijke gedeelte van Berlijn. Twee grote toeristische trekpleisters zijn gevestigd op dit plein, namelijk de Weltzeituhr en de Fernsehturm. De Weltzeituhr is een grote wereldklok die de tijden van 148 steden in de wereld laat zien. De Fernsehturm is een immens hoge tv-toren die je door heel Berlijn ziet. je kunt ook de op 200 meter hoogte koepel bezichtigen.

In de tijd van de DDR was het Alexanderplatz het centrum van Oost-Berlijn, waar belangrijke overheidsgebouwen gevestigd waren. In de omgeving van het plein vind je ook nog steeds flatgebouwen die typerend zijn voor Oost-Berlijn.

Berlijn

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was tijdens de Koude Oorlog een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische grens in Berlijn, bij een doorgang in de Berlijnse Muur. In 1989 werd het checkpoint opgeheven en gesloopt. In 2000 is er een exacte kopie van het oorspronkelijke wachthuisje geplaatst, die je nu dus kunt bezichtigen. Ook is er een museum naast Checkpoint Charlie over vluchtpogingen van Oost naar West tijdens de Koude Oorlog.

Berlijn

Berlijn

Potsdamer Platz & Sony Center

Ook op Potsdamer Platz is een deel terug te vinden waar de Berlijnse Muur liep. In 1838 werd hier een station aangelegd voor het eerste spoorlijn van Berlijn naar Potsdam in Pruisen. Tot en met de Tweede Wereldoorlog was het een levendig plein, met een onderbreking van deze oorlog en de scheiding door de Berlijnse muur, is het vandaag weer een belangrijk verkeersknooppunt. Ook staat het bekend om het Sony Center, een modern complex waar kantoren, winkels en horeca gevestigd is.

Berlijn

 

Berlijn

East Side Gallery & Gedenkmonument van de Berlijnse muur

De East Side Gallery is het langste en bekendste deel van de Berlijnse Muur en is na de val van de Berlijnse Muur beschilderd door 118 kunstenaars. De schilderingen zijn vooral met graffiti aangebracht en gaat over verscheidene politieke zaken na de val van de muur. Naast dit vrolijk beschilderde stuk Berlijnse Muur kun je bij het gedenkmonument van de Berlijnse Muur de muur ervaren zoals het er vroeger stond. Een indrukwekkend stukje Berlijnse Muur, waar je kunt zien hoe mensen in Berlijn zich die tijd hebben moeten voelen.

Berlijn

Berlijn

Dit waren de bekendste historische must see’s van Berlijn die ik tijdens mij citytrip heb bezocht! Na vele historische momenten van Berlijn te hebben gezien is het daarnaast ook een ontzettend bruisende en moderne stad.

Ben jij ook wel eens in Berlijn gezien? En wat kun je volgens jou echt niet missen?

Liefs,

Romy

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Mien zegt:

    Hallo Romy

    Ik vond het een heel mooi verhaal met mooie foto,s. Het zegt me veel wij zijn ook een week in Berlijn geweest. En hebben daar ook veel indrukken opgedaan.

    Groetjes van de Oma van Marije.

    1. Dank u wel! Het is inderdaad een indrukwekkende stad. Groetjes, Romy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.