Tips

Tips voor een rondreis door Indonesië #2

Niet verdwalen, de beste warungs vinden om te eten en het mooiste van Indonesië zien? Met deze 5 tips haal je het beste uit je rondreis door Indonesië!

1. Pinnen in Indonesië

Bij veel accommodaties in Indonesië is het gebruik van een creditcard een must, zoals in veel andere landen. Maar naast de plastic kaart is het aan te raden om voldoende cash geld mee te nemen. Vooral bij lokale eettentjes betaal je contant maar ook bij bezienswaardigheden. Met de creditcard geld opnemen wordt al snel een dure grap. Je betaalt per opname € 4.50. Om een stuk goedkoper uit te zijn is het aan te raden om met je normale pinpas geld op te nemen. Let er wel op dat dit niet kan bij alle geldautomaten. Uit mijn ervaring kon dit alleen bij Mandiri en BCI. Het kan mogelijk ook bij andere banken, maar ik ben ze niet tegen gekomen.

2. Download google maps/maps.me

Google maps is mijn beste vriend tijdens het reizen. De app zorgt ervoor dat ik alles kan vinden en dat terwijl ik offline ben. Voordat je op reis gaat download je de kaart die je wilt hebben op telefoon of iPad. Hierna blijft de kaart ruim een maand op telefoon staan en dus klaar voor gebruik. Mocht je niet genoeg tijd hebben om de kaart te downloaden open dan google maps en zoek je locatie. Op deze manier wordt de kaart geladen en kan je alsnog alles op de kaart zien. De app moet je dan niet per ongeluk volledig afsluiten want dan is de kaart niet meer zichtbaar. Het kan zijn dat google maps niet helemaal naar behoren werkt, daarom is het verstandig ook maps.me te downloaden. Deze werkt vrijwel hetzelfde als google maps. Deze app kan je ook offline gebruiken en er staan heel veel restaurants op deze kaart.

Indonesië Bromo vulkaan

3. Leer lokale mensen kennen

Wil je eten bij de lekkerste eettentjes van het land, vraag dan aan locals of zij tips voor je hebben. Wanneer wij in een bed&breakfast sliepen vroegen wij het aan het personeel, maar ook in hotels kunnen ze je helpen. Er zijn genoeg mensen die hier naar vragen. Kom je niemand tegen waar je het aan kan vragen, ga dan van de hoofdweg af en vaak zijn daar lokale eettentjes waar je goed kan eten. Zelf kijk ik van tevoren in mijn reisgids waar veel restaurants zitten en op blogs voor leuke tips. 

Naast tips om te eten kunnen locals je ook hele bijzondere plekken laten zien die vaak net zo mooi zijn als de trekpleisters alleen dan minder toeristisch. Zo zijn wij door prachtige rijstvelden gereden waar we geen enkele toerist tegen zijn gekomen, hebben we hele mooie watervallen gezien en dat allemaal door een tip van een local. 

Indonesië

4. Huur een scooter en ontdek het echte Indonesië

Om het land goed te leren kennen moet je toch echt zelf op pad en het land doorkruisen per scooter. Als echte Hollander zou ik dit het liefst doen op een fiets, maar in Indonesië is dit niet te doen als je veel wilt zien. Zo heb ik op meerdere plekken in Java en Bali een scooter gehuurd en ben ik op avontuur gegaan. Dit vond ik de leukste dagen van mijn reis door het land. Je hoeft met niemand rekening te houden, het is snel en ook nog eens goedkoop. In de steden is het aan te raden om een doek voor de mond te knopen in verband met de vele uitlaatgassen.

Officieel moet je in Indonesië een internationaal rijbewijs hebben om op een scooter te rijden. Deze heb ik zelf niet aangeschaft en nergens was het een probleem om een scooter te huren. Echter toen ik aangehouden werd door de politie moest ik wel een bekeuring betalen. Laat je hierdoor niet bang maken. De politie vangt graag toeristen om ze veel geld te laten betalen. Wij hadden een extra portemonnee met heel weinig geld bij ons. Deze gebruikten we als aangehouden zouden worden en een boete zouden moeten betalen. Uiteindelijk heb ik €3 moeten betalen, meer in eerste instantie was de boete $200. Dit  zegt genoeg toch?

Indonesië Sidemen

5. Wijk af van de hoofdweg

Om de leukste plekken onderweg tegen te komen zowel op de scooter als te voet is afwijken van de geijkte paden. Op een grote weg rijden in Indonesië is alles behalve leuk. Kies ervoor om over kleine verharde wegen te rijden zodat je de leukste plekken ontdekt en de mooiste landschappen. Alleen op die manier kom je het ‘echte’ Indonesië tegen.

Indonesië Rijstvelden

Wil je meer tips lezen over reizen door Indonesië? Klik hier.

Wat zijn jullie tips voor een rondreis? 

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.