Sushiworkshop Hellevoetsluis
Tips

Sushi workshop, Hellevoetsluis

De meeste mensen die ons kennen weten dat wij dol zijn op sushi. Een tijd geleden heb ik thuis zelf een keer sushi gemaakt. Ik kwam er toen achter dat sushi maken echt precisie werk is. Om die reden is een goede uitleg wel een vereiste voor het maken van goede sushi, zeker omdat je werkt met rauwe producten. En natuurlijk wil je ook gewoon de perfecte sushi maken: strak, vers en lekker… Dus tijd voor een sushiworkshop!

De workshop startte met een uitgebreide uitleg over de basis ingrediënten: vis en rijst. Daarna mochten we zelf aan de slag. De rijst die gebruikt wordt voor sushi is geen normale rijst. De rijst die je nodig hebt voor sushi is short of medium grain rijst. Dit is een ronde, korrelige rijst die voornamelijk in Italië en Amerika wordt gekweekt. Tijdens koken van sushi kregen wij tevens een uitgebreide uitleg over het fileren van een vis, en, neem van mij aan: laat dit de visboer doen want het is echt een hels karwei!

Na het koken van de rijst, wordt de rijst gemengd met sushi-azijn (sushi-su, te koop bij de toko) en zoete kookwijn (mirin). Door het zuur in de rijst worden de ingrediënten op een natuurlijke manier geconserveerd en blijft de vis die gebruikt wordt voor de sushi langer houdbaar.

Na uitleg over de basis ingrediënten kregen we stap voor stap te zien hoe sushi gemaakt wordt. Er werd een uitleg gegeven over hoe je nigiri’s, maki’s en inside-out maki’s maakt. De ingrediënten die gebruik werden voor de sushi waren verschillen soorten vis, zoals zalm, tonijn, krab, makreel, zeebaars en verschillende soorten groenten. Hieronder beschrijf ik de verschillende soorten sushi en geef ik een korte uitleg hoe je ze zelf kan maken.

Nigiri

Ingrediënten:

 • Rijst
 • Wasabi
 • Garnituur
 • Eventueel nori vellen

Een nigiri is de eenvoudigste soort sushi om te maken. Voor deze sushi pak je een bolletje rijst en deze leg je in de kom van je hand. Vervolgens trek je je duim een beetje naar je pink, zodat het bolletje verandert in een langwerpig stukje rijst (er zijn hier ook handige apparaatjes voor). Vervolgens kan je hier een stukje garnituur opleggen. Eventueel kan je naar smaak wasabi op de onderkant van de vis smeren  (let op: niet te veel!). Wanneer je gebruik maakt van een stukje garnituur wat niet blijft liggen op de rijst, kan je deze vastzetten met een strookje nori. Nori zijn zeewiervellen. Doordat de rijst vochtig is, blijft de nori mooi plakken aan de rijst.

Maki’s

Ingrediënten:

 • Bamboe matje
 • Nori vellen
 • Wasabi
 • Rijst
 • Garnituur (bijvoorbeeld tonijn, dit kan van alles zijn)

Voor het maken van een maki-rol, gebruik je een bamboe matje om de sushi gemakkelijk te rollen. Daarnaast heb je een nori vel nodig die je met de matte kant naar boven legt. Vervolgens pak je de rijst en verdeel je deze over de nori. Je kan nu eventueel aan de slag gaan met de wasabi, door een streepje wasabi te verdelen over de rijst (wees voorzichtig!). Daarna is het tijd om de vulling te bepalen. Je kan hier enorm mee variëren, afhankelijk van je smaak.

DSC00114

DSC00122

DSC00137
Nog even oefenen..

Nu is het tijd om de sushi te gaan rollen. Je legt de nori vellen tegen de rand van je bamboematje. Door je wijsvingers tegen de garnituur aan te leggen kan deze niet verschuiven en kan je door middel van je duimen en je wijsvingers de sushi rollen. Tijdens het rollen moet je de sushi goed aandrukken en de sushi vierkant proberen te krijgen (ja, dit vergt soms wat oefening…)

Uri-Makisushi (binnenste buiten sushirol)

Ingrediënten:

 • Bamboe matje
 • Huishoudfolie
 • Nori vellen
 • Wasabi
 • Rijst
 • Garnituur (bijvoorbeeld tonijn, dit kan van alles zijn)
 • Sesamzaad/viskuit of kleine garnering.

Een Uki-Makisushi is eigenlijk hetzelfde als een Maki, alleen dan binnenstebuiten. Als eerste bekleed je het bamboe matje met huishoudfolie, omdat anders alle rijst in het matje gaat zitten.

Vervolgens leg je de een nori vel neer en haal je 1/3 nori er af, deze kan je eventueel nog gebruiken bij het maken van nigiri’s. Daarna bedek je de nori met rijst. Vervolgens pak je sesamzaad of andere garnering en bedek je de rijst. Dan draai je de nori vel om, zodat de rijst aan de onderkant ligt. Tot slot leg je op de nori opnieuw wat garnering. Zorg ervoor dat je de garnering altijd in de hoogte opbouwt en het niet naast elkaar ligt. Wanneer je dit hebt gedaan begin je weer met het rollen. Zorg ervoor dat de sushi weer zo strak mogelijk wordt gerold.

Sushiworkshop Hellevoetsluis
Heel veel sushi!

Oshi Sushi

De laatste sushi soort die ik gemaakt heb is de Oshi-sushi. Dit is een geperste sushi. Deze wordt gemaakt in een houten doos (Oshiwaku). Eerst komt er een laag rijst op de bodem, vervolgens leg je daar een laagje vis op en eventueel wat andere garnituur. Dan druk je hem aan met de deksel. Vervolgens kan je sushi met een heel scherp mes in porties snijden en bekleden met nori. Wanneer je een bredere rand nori om de sushi legt en de sushi kantelt kan je deze bekleden met zeewier of viskuit.
DSC00123

DSC00128

DSC00129

De Sushi workshop werd gegeven door Sushi Service Hellevoetsluis. De kosten voor de workshop zijn €55 per persoon. De Sushi workshop duurde ruim 4 uur en we hadden maar liefst 3 schalen met sushi gemaakt. En wat was het lekker! De volgende uitdaging voor mij is dit voor elkaar te krijgen zonder begeleiding. Ik ben benieuwd!

Gaan jullie een poging wagen om zelf sushi te maken? Of toch maar bestellen?

Liefs,

Marije

 ‘I’m not making art, I’m making sushi’ – Masaharu Morim

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.