Tips

Studeren in het buitenland? 5 redenen waarom je niet moet twijfelen

Altijd al een tijd in het buitenland willen wonen maar bang dat het er niet van komt? Ga tijdens je studie op exchange! Vandaag deel ik mijn ervaring en hoe ik terug kijk op deze periode. Is het dan echt zo geweldig als men zegt?

Je krijgt maar één keer de kans, pak hem!

Inmiddels ben ik al een aantal maanden terug uit Londen, zoals een bekent gezegde: “de tijd vliegt als je het naar je zin hebt’’. En dat is werkelijk waar. Al een aantal jaar had ik het idee om weg te gaan. Maar wanneer en als ik zou gaan: waarheen? Ik had begin van het schooljaar nog geen idee. Tijdens mijn studie werd de mogelijkheid geboden om op exchange te gaan. Ik ging naar de voorlichting en één ding was zeker, ik wilde per se naar het buitenland. Uiteindelijk werd ik uitgekozen voor mijn nummer één bestemming: Londen.

Je maakt heel snel nieuwe en goede vrienden

Ondanks het feit dat ik voor enige tijd afscheid moest nemen van familie en vrienden hield deze gedachte mij helemaal niet tegen. Tegenwoordig kan je elkaar overal en altijd bereiken via WhatsApp (bellen) of Skype. Natuurlijk miste ik mijn vriend, maar we sprake elkaar elke dag en eigenlijk had ik het veel te druk met allemaal leuke dingen om iedereen te missen. Je bouwt zo snel je eigen leven op en je ontmoet heel snel leuke mensen uit allerlei verschillende landen. Daarnaast krijg je binnen een hele korte tijd een goede band met exchange studenten, je zit immers allebei ‘in het zelfde schuitje’ en je leeft met elkaar. Hierdoor ontstaat er al snel een hechte band en ontstaan er nieuwe vriendschappen.

Studeren buitenland

Geen moment verveling

Ik had vooraf niet het gevoel dat ik me snel zou vervelen. Londen is een stad die zo ontzettend veel te bieden heeft; je hoeft hier geen dag stil te zitten. Naast Londen ging ik tijdens mijn verblijf aldaar dan ook regelmatig naar andere steden in Engeland. Juist omdat je vanuit Londen heel makkelijk naar andere steden kan reizen is dit zeker een aanrader. Op deze manier leer je het land goed kennen en kan je makkelijk een dag heen en weer reizen. Tijdens een stedentrip heb je hier eigenlijk geen tijd voor. Dus mocht je even niks te doen hebben, ga naar het treinstation of boek een busticket en verken de omgeving.

Daarnaast worden er vanuit de universiteit waar je verblijft altijd wel leuke dingen georganiseerd. Zo ben ik naar Brighton geweest, konden wij naar pretparken en boden zij nog meer leuke activiteiten aan, ook ‘s avonds.

Studeren buitenland

Alles doen wat je wilt

Uiteraard is een exchange programma niet kosteloos. Je moet toch onderdak hebben en natuurlijk kunnen leven. Een stad als Londen is zeker niet goedkoop, maar in Nederland ben je ook een hoop geld kwijt aan je huishouden. Voor mijn exchange heb ik extra gewerkt om daar te kunnen doen wat ik wilde. Uiteraard lette ik wel op mijn geld. Een paar drankjes minder op een avond scheelt al snel veel geld.

DSC04589

Studeren buitenland

Je leert snel een taal

Eén van de dingen die mij aan het twijfelen bracht om wel of niet naar het buitenland te gaan was de taal. Ik ben niet heel goed in talen. Uiteindelijk had ik de mogelijkheid om naar Engeland te gaan, wat de keus makkelijker maakte. Maar de mogelijkheid bestond ook dat ik in Zweden ging studeren, dan is het een stuk lastiger om contact te leggen met Zweedse studenten. Uiteindelijk merkte ik al snel dat dit helemaal niet lastig is, iedereen vindt het in het begin lastig. Maar in de loop van de tijd gaat het steeds makkelijker en accepteer je het van jezelf dat je niet alles soepel kan vertellen. Niemand die dat erg vindt.

Uiteraard is het lastig om iedereen achter te laten en een spannend avontuur aan te gaan. De week voor vertrek was ik zo zenuwachtig dat ik elke dag buikpijn had. Ondanks dat ik bang was dat ik mensen zou missen, me niet goed kon uiten in een andere taal of me zou vervelen, heb ik geen moment heimwee gehad. Ik heb nooit een moment gehad dat ik liever thuis had willen zijn. Je weet dat je er maar voor een paar maanden bent en deze maanden moet je optimaal benutten. Ik raad het dan ook iedereen aan. Tijdens je studie is dé kans om te gaan, je zit nog nergens aan vast en het wordt de leukste tijd van je studie!

Zou jij op exchange willen? Waarom wel/niet?

Liefs,

Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Ja ik zou ook zeggen doen! Ik ben tijdens mijn studie nooit op exchange geweest, maar heb tussen 2 studies door wel 3 maanden vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland. Echt geweldige ervaring ook! Ik denk dat elke buitenland ervaring goed is voor je ontwikkeling. En voor je CV natuurlijk 😉

    1. Ja inderdaad. Onwijs leuke tijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.