Een bezoek aan de Stonehenge

Een mythische plek in Engeland, een plek waar men weinig over weet, maar die veel bij je los maakt door de indrukwekkende grootte van de stenen. Benieuwd waar ik het over heb? Lees dan verder.

Stonehenge, een bijzonder monument

Stonehenge in Engeland is één van de indrukwekkendste constructies ter wereld. Wie het gemaakt heeft weet niemand en al helemaal niet waarom het gemaakt is. Dit komt omdat de ‘bouwers’ duizenden jaren geleden geen eigen schrift achterlieten. Stonehenge is een van de bekendste toeristische attracties van Groot-Brittanië, en vind je in het kleine Britse dorpje Amesbury in het zuiden van Groot-Brittannië. Een ‘Henge’ is een rond of ovaal type aardwerk bestaande uit een wal en greppel met een of meer doorgangen. De vragen blijven naar boven komen als je hier rondloopt. Wie verzint het nou om duizenden jaren geleden zulke grote stenen te verplaatsen van een gebied waar nu het huidige Wales ligt zo’n 250-300 km verderop? Maar ondanks al die vragen is het een heel mooi monument  waar veel toeristen op af komen.

Stonehenge

Werelderfgoed lijst

Volgens de laatste onderzoeken werd  Stonehenge oorspronkelijk gebruikt als begraafplaats, vanwege de menselijke resten die er gevonden zijn. Maar niemand weet het 100% zeker. Hier wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. Zo zou het gebouwd kunnen zijn om te functioneren als kalender. Voor verschillende groeperingen is het een heilige plek.

Stonehenge is niet in enkele jaren gebouwd, laat staan decennia: de totale bouwtijd heeft meer dan een paar duizend jaar geduurd! Maar ondanks de vele vragen die er nog zijn staat de Stonehenge toch genoteerd op de Werelderfgoedlijst. Inmiddels zijn er veel grote stenen verloren gegaan, door verschillende redenen, ook zijn er ook veel voorwerpen die in de grond lagen gestolen door omwonenden.

DSC04553

Bezoekerscentrum

Sinds enkele jaren is er een groot bezoekerscentrum gelegen bij de Stonehenge. 3 minuten vanaf de hoofdweg is er een grote parkeerplaats aangelegd waar je gratis kan parkeren als je een bezoek brengt aan de Stonehenge. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken er busjes naar de mysterieuze stenen, maar de sportieveling kan natuurlijk ook gaan lopen door de weilanden (ook heel leuk!).

De prijs voor het bezoekerscentrum en Stonehenge is £15.30 voor volwassenen en £13.70 voor studenten. Mocht je in de buurt zijn, neem zeker even een kijkje bij dit bijzondere monument. Het leuke aan een bezoek is dat je eigen invulling kan geven waar de immens grote stenen voor gebruikt werden!

DSC04509

Wil je een bezoek combineren met een stedentrip Londen? Er worden veel excursies aangeboden. Zelf heb ik met een aantal vrienden een auto gehuurd en zijn we een roadtrip gaan maken Zo konden wij onze trip combineren met de stad Bath. Maar daar zal ik binnenkort meer over vertellen. Ook benieuwd naar andere bezienswaardigheden in Engeland? Klik dan hier.

Heb jij  Stonehenge gezien? Wat vond je ervan?

Liefs,

Marije

4 thoughts on “Een bezoek aan de Stonehenge

  1. Rowan says:

    Ik ben er drie jaar geleden geweest, en vond het echt fantastisch! Ik kan er wel over blijven fantaseren wat hier zoveel jaren geleden gebeurt is.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.