Bestemmingen Nederland

Staycation: op vakantie in Overijssel!

Tijdens de Coronacrisis zijn wij Nederland weer helemaal aan het (her)ontdekken. Onlangs zijn wij een lang weekend weg geweest in Overijssel. De provincie van veel water, schattige dorpjes en mooie natuur! Ga jij binnenkort ook op ‘staycation’? Lees dan wat voor leuke dingen je allemaal kunt doen in Overijssel.

Bootje huren

Tijdens de mooie zomer dagen vinden wij het heel fijn om het water op te gaan. Naast Friesland, is Overijssel ook een ideale provincie om een bootje te huren. Een boot kan je op verschillende manieren huren, zo kun je een boot voor een dag huren bij een verhuurbedrijf, maar je kunt ook een huisje inclusief boot huren! Wij verbleven een lang weekend in een vakantiehuis op het vakantiepark Waterstaete in Ossenzijl. Het park is nog in aanbouw, maar daardoor zijn het gloednieuwe huisjes inclusief een super fijne sloep. Wij hebben 2 dagen lang met een sloep rondgevaren in de omgeving van Ossenzijl.

Natuurpark de Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is uniek. Het is namelijk het grootste laagveengebied in West-Europa. Wij voeren met de sloep langs verschillende landschappen, denk hierbij aan een combinatie van hooi- en rietlanden, meren en moerassen. Tussendoor kom je prachtige boerderijen en oerhollandse huizen tegen.

Voor de afwisseling kan je de grotere meren trotseren met een sloep, waar je kunt genieten van de zon en het kabbelende water. Als je hier meerdere dagen verblijft kan je ook een dagje suppen of kanoën in het nationaal park.

Weerribben-Wieden
Weerribben-Wieden
Weerribben-Wieden

Giethoorn & Blokzijl

Naast de natuur ontdekken in Overijssel, kun je ook naar het o zo bekende Giethoorn varen, en het wat minder bekende Blokzijl. Een voordeel van de Coronacrisis is dat er bijna geen toeristen zijn in Giethoorn. We konden dus makkelijk met onze iets te grote sloep door het dorpje varen, zonder om ver te worden gevaren door toeristen die nog nooit een bootje hebben bestuurd ;-). Niet alleen op het water, maar ook in Giethoorn zelf was het rustig. We konden hier heerlijk rustig doorheen lopen. Het is niet zo groot, maar het is wel fijn om niet hutjemutje op elkaar te staan als je van het schattige dorpje wilt genieten.

Giethoorn

Blokzijl ontdekken met een sloep is ook een leuke ervaring. Je moet het dorp namelijk bereiken via een sluis. Dit was een stuk gemakkelijker voor grotere boten. Maar zodra je door de sluis heen bent kom je in een prachtig dorp terecht met gezellige terrassen gelegen langs het water. Blokzijl is dan ook zeker een aanrader om te bezoeken!

Blokzijl

Buurserzand

In het oosten van Overijssel (Twente) ligt het dorp Haaksbergen. Wij verbleven hier een weekend om ook deze omgeving beter te leren kennen. Op nog geen 5 km afstand van ons vakantiehuis lag het gebied Buurserzand. Dit natuurgebied kenmerkt zich door open heidevlakten, graslanden en bosjes. Ideaal om een dag doorheen te fietsen of te wandelen. Zeker in deze maand (augustus) kleurt de heide mooi paars. Dit jaarlijkse verschijnsel blijft elk jaar weer veel mensen trekken, maar wat is er nu ook mooier dan een uitgestrekt tapijt van paarse hei? Wij waren helaas net iets te vroeg voor dit plaatje, maar ook nu was het erg mooi.

Haarmühle

Net over de grens, in Duitsland, ligt het dorp Haarmühle. Deze plek kenmerkt zich door een historische watermolen en natuurgebied. In de historische watermolen wordt nog steeds meel gemalen, waar heerlijke broden van gemaakt worden. Deze zijn ook te koop en zeker de moeite waard. De watermolen is inmiddels al 350 jaar oud en is (hoe kan het dan ook) vernoemd naar het prachtige landschap. Naast neerstrijken op het terras, kan je hier ook te voet de omgeving verkennen.

Haaksbergen, Duitsland
Haarmühle

Haaksbergen

In Haaksbergen is een lokale bierbrouwerij gevestigd, Rigtersbier. De eigenaren hebben een voormalige kaasmakerij verbouwd tot een ambachtelijke bierbrouwerij. Een heel tof concept, en zeker op een zomerse dag is het natuurlijk heerlijk om biertjes te drinken. Wij boekten een arrangement. Je krijgt een rondleiding door de brouwerij en proeft ondertussen de verschillende bieren die ze hier brouwen. Mocht je tijd over hebben, blijf dan zeker even hangen. Naast de bierbrouwerij zit ook een cafe waar je een hapje kunt eten. Dan vallen die biertjes toch net iets beter ;-).

Rigtersbier

Inmiddels kennen wij de provincie Overijssel weer iets beter en zullen hier ook snel weer teruggaan om de rest te verkennen.

Ga jij dit jaar ook op staycation?

Liefs,

Romy en Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Een feest van herkenning, dit blog. Voor ons verandert corona op vakantiegebied niet zo heel veel. Wij huren elk jaar een boot en genieten van het mooie, dat ons waterrijke land te bieden heeft. Wij overwegen zelfs het kopen van een boot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.