Azië Bestemmingen Maleisië Reisroutes Singapore

Route: 4 weken Maleisië en Singapore

Een land als Maleisië is behoorlijk groot en daarom was het bedenken van een route door dit land ook een hele opgave. Eigenlijk wilden we alles zien, maar zelfs in vier weken tijd is dit behoorlijk lastig. De tickets waren geboekt en wat we allemaal wilden gaan doen konden wij zelf bepalen. Dus tijd om een route voor de rondreis te bedenken.

Voor vertrek had ik de route al helemaal in het vizier. Dit komt mede omdat wij de reis maakten in de schoolvakantie, helaas ben je daar als student toch echt aan verbonden. Op internet had ik al meerdere artikelen gelezen dat het verstandig was om een accommodatie te boeken op bijzondere plekken, omdat deze in het hoogseizoen zo zijn volgeboekt.

Naamloos

Kuala lumpur

De reis begon in Kuala Lumpur. Rond het middag uur kwamen we aan en besloten we even een kijkje te gaan nemen in de stad. Wij verbleven in de buurt van China Town, wat het gevolg is dat je bij aankomst gelijk te maken hebt met het grote cultuurverschil. Daarnaast kwamen we gelijk in aanraking met de aparte vrucht Durian, een vrucht die een hele sterke geur heeft en daarnaast ook helemaal niet lekker smaakt. In Kuala Lumpur is heel veel te doen. Meer hierover lees je hier.

Melakka

Na twee dagen zijn we doorgereisd naar Melakka. Een historische stad, waar de VOC heel actief was. In deze stad is dan ook veel terug te zien van de Nederlanders. In vergelijking met Kuala Lumpur is dit een hele rustige en schone stad, waar nog vrijwel geen wolkenkrabbers te vinden zijn. De stad zit vol met leuke restaurants en cafés. Ondanks de ramadan hebben wij er onwijs lekker kunnen eten. Kenmerkend aan deze stad zijn de ‘Trishaws’. Dit zijn versierde fietsen met felle verlichting en harde muziek. Onwijs leuk om dit ‘s avonds door de stad te zien rijden. In Melakka zijn we één nacht gebleven.

Singapore

Na het rustige en schone Melakka begon het avontuur naar een ander land: Singapore. Een stad waar ik onwijs veel goede verhalen van hoorde dus de verwachtingen waren hoog. Onze eerste dag verbleven wij in Marina Bay Sands. Dit hotel is één van de bezienswaardigheden van de stad. Meer over het avontuur in Marina bay Sands lees je hier. Naast dat alles in deze stad schoon en georganiseerd is er is onwijs veel te beleven. Wat er allemaal te doen is hebben wij al uitvoerig op de blog beschreven, mede omdat wij zo enthousiast zijn over de stad. De verwachtingen zijn dus zeker uitgekomen.

Wil je meer weten over Singapore? Lees dan een artikel over Sentosa Island, must see’s van Singapore en wat Romy allemaal deed tijdens haar bezoek aan Singapore.

Borneo

Om onze reis compleet te maken wilde wij graag een bezoek brengen aan Borneo. Het oostelijk eiland van Maleisië. Wij vlogen vanaf Singapore naar Sepilok (het noorden van Borneo). Vanaf deze plek gingen wij een bezoek brengen aan de eeuwen oude jungle met de hoop de Orang Oetan te spotten. Helaas liep dit iets anders de planning omdat het water onwijs laag stond. Hierdoor konden wij ons lastig verplaatsen per boot. Maar mocht je diep de jungle in willen gaan, dan is Borneo een hele goede tip. Er leven hier onwijs veel wilde dieren. Wil je meer weten over Borneo, lees dan dit artikel.

naamloos2

Kuala Besut

Na vier dagen in de jungle te hebben geleefd was het weer de hoogste tijd om verder te gaan met onze rondreis. We vlogen vanaf Sepilok naar Kuala Besut. Een plek die ik eigenlijk niet echt aan kan raden. Maar in verband met onze vlucht konden wij niet echt meer verder reizen naar onze volgende bestemming. Daarom verbleven wij een nacht in deze stad. De stad is niet heel schoon en er is niet heel veel te beleven. Nadat wij aangekomen waren met het vliegtuig besloten we wat te gaan drinken bij een restaurantje. Een prima restaurant in eerste instantie tot dat we er even later achter kwamen dat er hier aapjes werden vastgebonden aan een touw. Ze hadden slechts een meter leefruimte. Dit was zo onwijs zielig om te zien, dat we maar snel weg gegaan zijn.

In de avond bevind zich in Kuala Besut wel een hele leuke avond markt. Iedereen opent zijn of haar eetkraam en de lokale bevolking nuttigt hier zijn avondmaal. Dit was een lichtpuntje van de dag.

 Perhentian Island, Kecil

De dag in Kuala Besut was niet wat wij ons hadden voorgesteld, maar de Perhentian Islands maakte dit allemaal goed. Een paradijs op aarde: witte stranden, gezelligheid, helder water, mooie onderwaterwereld en even ontspannen. Wij verbleven op het kleinere eiland. Hier waren onder andere veel jongeren te vinden. ‘s Avonds was hier genoeg te doen, er waren ondanks dat het een heel klein eiland is genoeg barretjes. Veelal zaten wij op een kleedje in het zand met een drankje. Overdag waren wij voornamelijk in het water te vinden. We maakten verschillende snorkeltochten en hebben onwijs veel kunnen zien van dit gebied. Helaas was het na vier dagen alweer tijd om dit prachtige eiland te verlaten.

Taman Negara

Taman Negara is één van de oudste regenwouden ter wereld. Het is een groot beschermd gebied in Maleisië. Vanaf Jerantut werden wij met een boot naar de jungle gebracht. Zelf vonden wij de Taman Negara erg tegenvallen, in vergelijking met Borneo. Wij hebben weinig wilde dieren gezien. Dit komt mede omdat wij tijdens de jungle tour niet ver de jungle in gingen, maar in een klein toeristisch dorpje verbleven. Hierdoor was het lastig om wilde dieren te zien, deze leven dieper in de jungle. Desondanks hebben we wel een hele leuke tijd gehad en veel nieuwe mensen leren kennen.

Cameron Highlands

De Cameron Highlands was één van de hoogtepunten van onze reis door Maleisië. Vanaf de Taman Negara werden wij met de bus naar de Cameron Highlands gebracht. Een rit die redelijk zwaar was, omdat we de bergen in gingen en mijn vriend en ik wagenziek werden. Gelukkig werd de temperatuur een stuk lager in de bergen. Een verademing. Van 33 graden met een hoge luchtvochtigheid naar een graad of 20. De cameron highlands is vooral populair geworden door de BOH theeplantages. De plantage is verdeeld over een heel groot gebied met daarbij een museum, waar je veel te weten komt over het proces wat thee ondergaat. Lees hier meer over theeplantages en andere activiteiten.

Penang

De laatste nieuwe bestemming was Penang. Een stad die je ook absoluut niet mag missen tijdens de rondreis. Penang is uitgeroepen tot één van de beste steden om te eten, en met recht. We hebben hier niet veel anders gedaan. Bij aankomst in het hotel kregen wij gelijk een kleine rondleiding door de stad van de eigenaar. Na onze koffers in het hotel te hebben gezet zei de eigenaar dat we naar een restaurantje tegenover het hotel konden gaan, dan maakte ze gelijk eten voor ons. En we hebben onwijs gesmuld! Verder is er heel veel te beleven in Penang, je kan hier met gemak drie dagen ronddwalen. Na Penang was het tijd om terug te gaan naar Kuala Lumpur om daar nog één nacht te verblijven. Daarna vlogen wij alweer naar huis.

Maleisië is een onwijs mooi en divers land. Elke regio heeft zijn eigen kenmerken en het is allemaal heel verschillend. Wij vonden alle plekken zeker een aanrader, behalve Kuala Besut. Maar vanaf deze stad gingen wij verder naar de Perhentian Islands, die wij absoluut niet hadden willen missen. Mocht je meer wilde dieren willen zien dan raad ik je wel aan om dieper de jungle in te gaan bij de Taman Negara, want wij vonden dit een klein beetje tegenvallen.

Heb jij al een een zelf een rondreis gepland? En wat vond jij leuk aan Maleisië?

Liefs,
Marije

 

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

 1. Wij gaan in Juli 2020 dezelfde route aanhouden als die van jullie, reis van 4 weken! Ben heel benieuwd en ontzettend veel zin in. Dankjewel voor de tips en het delen van jullie reis!

 2. Handige post! Wij gaan zes weken, dus gaan op het schiereiland ook nog naar Pangkor en Langkawi. Op Borneo hebben wij een ruime week in Kuching / Bako en omgeving gepland. Ik ben heel benieuwd!

 3. Leuke reis! Ik heb iets soortgelijks gedaan jaren geleden, in 2005 ofzo. Nu met mijn reisfotochallenge ga ik er zeker nog eens over vertellen denk ik.

  1. Het was zeker een leuke reis, heel afwisselend. Ben je op dezelfde plekken geweest? Ik ben benieuwd naar de reisfotochallenge!

   Liefs,
   Marije

 4. Nathalie zegt:

  Leuk stukje!

  4 juli mogen wij. Helaas geen 4 weken zoals jullie maar slechts 2,5. We hebben wel wat aan jullie tips hierboven 🙂

  Ben heel benieuwd!

  1. Dankjewel. In 2.5 week kan je ook nog heel veel zien. Alvast veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.