Kroatië

Plitvice Nationaal Park, Kroatië

Wanneer er aan de natuur van Kroatië gedacht wordt, denkt men al vrij snel aan de Plitvice meren. Er zijn diverse films opgenomen en het Nationaal Park staat genoteerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is volgens ons één van de mooiste natuur gebieden in Europa. Tijd om meer te vertellen over de Plitvice meren!

Watervallen

Het park heeft 16 meren, 90 watervallen en een oppervlakte van 20.000 hectare. Driekwart van het park bestaat uit bos en de rest van het park is vooral water. Een hoop getallen maar wat zeggen deze eigenlijk? Zelf kende ik het park niet tot ik foto’s voorbij zag komen op instagram. Deze foto’s brachten mij op het idee om een bezoek te brengen aan Kroatië, en de trip te combineren met een bezoek aan dit park.

In het park zijn verschillende wandelroutes om alle mooie plekjes te zien.  Omdat wij er toch waren wilden wij ook graag alles zien en kozen wij voor de wandelroute van 4-6 uur. Een route die ik normaal gesproken niet snel zou lopen. Maar deze route is zeer goed te lopen. Er zijn ook routes van 2-3 uur, 3-4 uur of 6-8 uur. De door ons gekozen route van 4-6 uur is makkelijker gemaakt omdat je het meer oversteekt met een boot en terug gaat met een bus. Op deze manier is de wandelroute een stuk toegankelijker gemaakt en hoef je niet alles te lopen.


De route is uitgezet door houten paden over het water en langs de mooiste bezienswaardigheden. Met name in de zomervakantie wordt het park druk bezoch, zoals op de bovenstaande foto te zien is. Echter door de grootte van het park heb je hier weinig last van.

Entree

De entree van het park is 110 kuna voor studenten, dit is ongeveer €15. Wanneer je buiten het hoogseizoen om het park gaat bezoeken ben je als snel minder dan de helft kwijt.

Overnachten

Wij hebben ongeveer 5 kilometer buiten het park overnacht.  Eind van de ochtend kwamen wij aan bij het hotel en zijn daarna gelijk door gegaan om het park te bezichtigen. Het park is goed te bezichtigen in één dag. Wij hebben er wel voor gekozen om zelf naar het park toe te rijden en geen dagexcursie te doen. Op deze manier is het allemaal iets relaxter en heb je de mogelijkheid om de volgende dag nog terug te gaan naar het park.

Vanaf Istrië is het ongeveer 4 uur rijden met de auto. De weg naar het park toe is heel bergachtig, hierdoor duurt de autoreis langer dan de routeplanner aan geeft. De weg naar de Plitvice meren toe is vrij rustig, onderweg kom je niet veel restaurants tegen om wat te eten. Het is handig om voor vertrek even wat eten mee te nemen. Bij de ingang van het park zijn uiteraard wel eetgelegenheden.

Het nationaal park is absoluut een aanrader om te bezoeken, wij hebben één nacht bij het park geslapen, mocht je meer willen zien van het park raad ik je aan om er nog een nacht bij te boeken.

Zijn jullie als eens in Kroatië geweest? Wat vonden jullie een aanrader?

Liefs,

Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

  1. […] een rondreis door Kroatië is het een must om naar de beroemde Plitvice watervallen te gaan. Het park is prachtig! Er zijn diverse watervallen en meren, die allemaal de moeite waard […]

  2. […] die ook dagtripjes aanbieden. Eén van de mooiste parken waar ik in Europa ben geweest is Plitivce National Park. Dit park heeft een prachtige natuur met veel watervallen. Het park bestaat uit 16 meren die met […]

  3. Dat lijkt me ook zo mooi om te zien, jammer dat het zo druk bezocht is. Als we gaan vroeg opstaan dus!

    1. Ja is echt de moeite waard om te gaan. Ja zou ik doen, heb je ook nog eens de hele dag om het gebied te verkennen 😉

  4. Wat een gaaf park! En wat groot! Ik had er al wel eens foto’s op Instagram van gezien, maar me nooit gerealiseerd dat het zo groot is. Vond je het druk met toeristen? We denken na over een roadtrip door Oost-Europa volgend jaar en Kroatië komt waarschijnlijk ook op die lijst, dan deze plek zeker ook.

    1. Ja is echt een onwijs mooi park. Wij waren er eind van de ochtend, toen was het op sommige plekken wel heel druk. Het is wel aan te raden om er vroeg in de ochtend te zijn, wil je rustig kunnen wandelen. Binnenkort komen er nog meer artikelen over Kroatië online. Ik zou dit land zeker toevoegen aan je roadtrip en dan met name langs de kust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.