Maleisië

De mooiste stranden van Maleisië, Perhentian Islands

Een paradijs op aarde. Je komt er om te duiken, snorkelen, feesten maar vooral om te relaxen. In het noordoosten van het westelijke gedeelte van Maleisië bevinden zich twee kleine bounty eilanden waar je dit paradijs kan vinden. Volgens vele kenners zijn de Perhentian Islands één van de beste plekken op de wereld om te duiken. De onderwaterwereld is er heel divers en je hoeft geen lange afstanden af te leggen om alles te kunnen beleven op de parelwitte stranden van het eiland.

Mooiste bounty eilanden van Maleisië

De Perhentian Islands bestaan uit twee eilanden: Pulau Perhentian Besar en Pulau Perhentian Kecil. Perhentian Besar is het grootste eiland. Hier zijn veel resorts te vinden en hier verblijven dan ook voornamelijk gezinnen. Perhentian Kecil is een kleiner eiland, waar minder resorts te vinden zijn. Voor de backpacker is dit de ideale bestemming; het is goedkoop en de sfeer is uitermate goed.

Perhentian Kecil

Afgelopen zomer verbleef ik met mijn vriend op het kleine eiland, Kecil. Het kleine eiland bestaat vooral uit jungle en strand. Aan het strand zijn kleine huisjes gebouwd waar de toeristen kunnen verblijven. Wij kozen ervoor om in de luxere accommodatie te verblijven omdat wij net uit de jungle kwamen van Borneo. Na het survivallen wilden wij graag ultiem relaxen en slapen in een goed bed. De accommodatie die wij gekozen hadden op het eiland heet BuBu Resort. Een heerlijk verblijf waar genoeg cocktails te vinden zijn, je heerlijk gemasseerd kan worden met uitzicht over het strand en waar je goed kan slapen, ook met uitzicht over het prachtige strand.

De prijs van dit resort ligt wel behoorlijk hoger dan de rest van de accommodaties op het eiland. Dit komt vooral doordat de accommodatie een veel luxere uitstraling heeft dan het overige aanbod op het eiland. Wij betaalden iets meer dan €100 per nacht inclusief ontbijt en twee heerlijke cocktails per dag.

IMG_9920

DSC02657

De sfeer van het eiland is erg goed. Iedereen is heel relaxt en overdag zijn de meeste mensen lekker aan het zonnen of aan het snorkelen/duiken. Op het eiland zelf is verder niet veel te doen overdag. Omdat het eiland heel klein is bevinden zich er geen wegen, en er zijn slecht enkele wandelpaden om je te verplaatsen over het eiland. Binnen 15 minuten waren wij aan de andere kant van het eiland.

Op het hele eiland zijn er kleine bedrijfjes die bootjes aanbieden om te gaan snorkelen en daarnaast zijn er genoeg duikscholen. Dit laat goed zien hoe belangrijk de onderwaterwereld is voor deze eilanden. En de onderwaterwereld is ook echt onwijs mooi. Wanneer wij langs de kust zwommen kwamen we al ongelofelijk veel mooie vissen tegen. Zo zagen wij regelmatig de kleine nemo vis zwemmen en nog meer bijzondere vissen. Zelfs langs de kust (waar ons hotel lag) was er veel koraal te vinden. Uiteraard hebben wij ook tripjes gemaakt naar andere kleine eilanden om te zien wat deze te bieden hadden.

Snorkelen

De meest voor de hand liggende tour is met een boot naar het zogenaamde ‘Turtle en Shark Point’. Het nadeel van deze tour is dat deze populair is bij veel andere toeristen en dat er op sommige plekken dus veel bootjes bij elkaar liggen – wat weer een nadelig effect kan hebben op de dieren die hier leven. Rond Turle Point zijn er vaak één à twee grote schilpadden te vinden, wat echt prachtig is om te zien. Bij Shark Point hebben wij zes(!) haaien gezien. Deze twee punten bevinden zich midden in het water, dus je moet hier wel echt met een boot heen.

Een andere tour die wij hebben gedaan was bij een ‘local’. We mochten zelf bepalen hoe lang we wilden gaan snorkelen en waar wij heen wilden. We besloten naar meerdere kleine eilanden te gaan op zoek naar nog meer koraal en nog mooiere vissen dan we al gezien hadden bij het resort. Wat was dit fantastisch! Er waren hier vrijwel geen toeristen en in alle rust konden wij snorkelen tussen het mooie koraal. Ook hier hebben wij weer haaien gezien, napoleonbaarzen, schildpadden en nog meer bijzonder kleurrijke vissen. Na vier dagen in het water te hebben gelegen was het tijd om onze reis voort te zetten en verder op avontuur te gaan. Wij zullen zeker nog een keer terug gaan naar dit eiland.

DSC00607

DSC00401
De eerste haai gespot

Reis naar Perhentian Islands?

Vanaf Kuala Besut vertrekken er boten naar de Perhentian Islands. De reis naar de eilanden duurt ongeveer een uur. De boot zet iedereen af bij het juiste resort, dit scheelt weer een hoop gedoe. Onze reis naar de Perhentian Island begon in Kota Bharu. Wij kwamen vanuit Borneo met het vliegtuig aan op Kota Bharu. Wij besloten hier een nacht te verblijven omdat er in  Kuala Besut niet veel accommodaties te verkrijgen zijn. Vanaf Kota Bharu ben je binnen maximaal 1.5 uur in Kuala Besut. Bij aankomst in Kuala Besut hebben wij een boot geboekt, na ongeveer een halfuur wachten konden wij al naar het eiland.

DSC02671

Wat is de beste reistijd?

Tussen oktober en maart zijn de Perhentians niet bereikbaar vanwege de Moesson. De beste reistijd is van april tot en met september. In de zomermaanden (juli en augustus) is het verstandig om vooraf een accommodatie te boeken in verband met de drukte op het eiland. De Perhentians eilanden in Maleisië zijn niet heel groot en daarom zijn de accommodaties beperkt.  Wij kwamen een aantal reizigers tegen die graag naar de de eilanden wilden maar op beide eilanden geen één accommodatie konden boeken omdat alles vol was. Uiteindelijk hebben enkelen de gok gewaagd en na een flinke zoektocht op het eiland toch een kamer gevonden. Toch jammer aangezien je je tijd op het eiland ook beter kan besteden!

Wat is jullie favoriete eiland in Maleisië? En waar duiken jullie het liefst?

Benieuwd wat Maleisië nog meer te bieden heeft? Klik hier.

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Ik ga deze zomer naar Maleisië, op dit moment lees ik dus jullie artikelen door, wat ziet het er allemaal mooi uit! Ik kijk echt uit naar de reis en de Perhentians klinken echt als een paradijs!

    1. Het is werkelijk waar een paradijsje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.