Orang-Oetans in Borneo, Uncle Tan

Het uitstippelen van een rondreis door Maleisië was niet makkelijk, maar één ding wilde ik per se doen: Orang-Oetans spotten in Borneo. Borneo het eiland waar veel ongerepte natuur is, waar de Orang-Oetans te spotten zijn, het eiland waar je malaria tabletten moet slikken maar wat ongelofelijk mooi is. Benieuwd of ik Orang-Oetans gezien heb en hoe de jungle tour was? Lees dan verder.

Voordat wij naar het Maleisische gedeelte van Borneo vlogen waren wij gewend aan een luxe verblijf, we sliepen in één van de mooiste hotels in Singapore. Maar ondanks alle luxe wilden wij graag afwisseling. Misschien was dit wel het grootste contrast wat mogelijk was. Om de eerste dag even te wennen verbleven wij de eerste nacht in een vrij luxe verblijf, aan de rand van de jungle, Sepilok. Een heel mooi resort, met een klein zwembad. Ons verblijf zelf was minder luxe, maar dit wilden wij juist, konden wij alvast wennen aan de jungle.

Jungle

Orang-Oetan rehabilitatiecentrum

Omdat wij heel graag Orang-Oetans wilden zien zijn wij in Sepilok naar het Sepilok orangoetan rehabilitatiecentrum gegaan. Dit is één van de vier opvangcentrum in wereld voor Orang-Oetans. Ze komen hier vaak omdat ze als wees zijn gevonden of iets mankeren. Het doel van het centrum is de orang-oetan weer zo te trainen dat ze uiteindelijk terug gezet kunnen worden in de natuur. Twee keer per dag worden de dieren gevoerd en heb je de meeste kans om ze te zien. Wij hadden heel erg veel mazzel, we hebben ontzettend veel orang-oetans gezien. Ze waren zelfs heel brutaal. Ze kwamen heel dichtbij en steelden even de show. Wij hoorden later van andere reizigers en rangers dat dit normaal gesproken niet het geval is, dus we hadden veel geluk. Maar wat een onwijs mooie dieren zijn dit! Heel erg leuk om van zo dichtbij te zien!

Jungle

Jungle

Uncle Tan, de jungle in!

Na het rehabilitatiecentrum gezien te hebben zijn wij terug gegaan naar het resort, daar werden wij opgehaald door Uncle Tan. Wij hadden als tip gekregen hier absoluut een jungle tour te boeken. Vanaf de verzamelplaats hebben wij een uur gereden met een busje en vervolgens nog een uur gevaren, om vervolgens midden in de jungle uit te stappen. Midden in de jungle heeft  ‘Uncle Tan’ een kamp opgericht met een hutjes waar je in kan slapen. De hutten zijn gewoon open, het enige wat erin ligt zijn matrassen en er hangt een klamboe.

Zoals ik al eerder zei, veel luxe is er niet. Je kan er douchen, maar je doucht dan met het chocoladebruine water uit de rivier. Het is even wennen om niet te douchen, maar wij ontdekten als snel dat vochtige doekjes ook prima werken. Er is overigens in het basiskamp wel elektriciteit om de camera op te laten. En de tourguides van het kamp houden er van om in de ochtend een potje voetbal te spelen op het door hun ‘aangelegde’ voetbalveld, wat zorgt voor hilarische momenten. Overigens verloren ze elke keer van de toeristen. Ze moeten nog wat oefenen dus..

Jungle

Op avontuur!

Wij werden bij aankomst op het kamp gewaarschuwd dat we absoluut geen waardevolle spullen achter moesten laten in de hut, omdat deze gestolen konden worden door de apen. Dus wij gingen elke dag met een klein tasje waardevolle spullen de jungle in, zodat wij onze reis na de jungle ook voort konden zetten. Wij hebben gekozen voor een 3-daagse jungle tour. We werden de hele dag bezig gehouden, vooral per boot verkenden wij het gebied, omdat de dieren vooral aan de waterkant zitten. Maar wij hebben ook een paar uurtjes zitten vissen, gelopen door de jungle waar we allemaal handige tips kregen (mochten we verdwalen).

Mijn vriend en ik vonden de boottochten het leukste. Je kon zo ontzettend veel dieren zien, krokodillen, flying foxes (hele grote vleermuizen), veel verschillende soorten apen (bijvoorbeeld Neusapen) en allemaal verschillende soorten vogels. Alleen hadden wij heel veel pech met het weer, het was zo warm in het gebied dat de rivieren bijna droog stonden. Hierdoor konden wij niet het beschermde gebied in. In dit beschermde gebied zaten vooral de orang-oetans en andere bijzondere diersoorten. Ondanks dat we niet in dit gebied konden komen, hebben we alsnog onwijs veel dieren gezien. Zo kwamen er tijdens zonsondergang duizenden flying foxes over vliegen. Dit was onwijs mooi, we hebben ongeveer 20 minuten naar de lucht zitten staren, er kwam geen einde aan.

Jungle

Ondanks dat het absoluut niet luxe was (en ik de eerste nacht geen oog dicht heb gedaan omdat ik bang was dat er beesten zouden komen in de hut), is de jungle tour van Uncle Tan een absolute aanrader. De tourguides zijn onwijs vrolijk en aardig. Alles wordt goed verzorgd, je krijgt overal goede informatie over.

Zou jij kiezen voor een Jungle Tour als Uncle Tan?

Liefs,
Marije

5 thoughts on “Orang-Oetans in Borneo, Uncle Tan

  1. Leuk, jullie zijn ook met Uncle Tan mee geweest. ik deed de tour begin 2014. Ook wij hadden pech met het weer, niet omdat de rivier droog stond, maar omdat het één dag keihard regende 🙁 Desondanks wel een orang-oetan gezien, maar niet dieper de jungle in, maar juist naast de “grote” rivier, niet heel ver van de lodge.

    1. Leuk om te lezen dat je ook naar Uncle Tan bent geweest! Ja helaas ben je met dit soort dingen altijd afhankelijk van het weer, maar desondanks waren het drie onwijs leuke dagen. Leuk dat je een orang-oetan gezien hebt, wij moeten er nog een keer voor terug (al is dat helemaal niet vervelend natuurlijk).

    1. Ja heel erg jammer om te zien inderdaad. Gelukkig is er nog genoeg moois om te zien. Drie dagen in de jungle is zeker goed, ondanks dat er weinig was op het kamp, vond iedereen het heel erg meevallen. Je stelt je er op in en bij terugkomst in de gewone wereld besef je weer hoe lekker een bed kan liggen ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *