Accommodaties Maleisië

Orang-Oetans in Borneo, Uncle Tan

Het uitstippelen van een rondreis door Maleisië is niet makkelijk. Er zijn zoveel opties. Maar als er één ding is dat je niet over mag slaan is het Orang-Oetans spotten in Borneo. Borneo is een eiland ten oosten van Maleisië, waar vooralsnog ongerepte jungle is. Het is dan ook de plek om Orang-oetans te spotten. Benieuwd waar je dit het beste kan doen? Lees het hier!

Op naar Borneo

Borneo is absoluut niet te vergelijken met Maleisië. Waar bijvoorbeeld Kuala Lumpur en Penang mooie steden zijn met veel luxe en winkels kenmerkt Borneo zich door ongerepte natuur, hele kleine lokale shops en in de binnenlanden zijn er veel wilde dieren te zien. Wij vlogen naar Sandakan airport. Vanaf dit vliegveld is het ongeveer 30 minuten rijden naar Sepilok, dit is een klein dorp in het noord oosten van Borneo, gelegen aan de rand van de jungle. Je vindt hier verschillende resorts (dat klinkt heel luxe maar valt reuze mee) waar je kan overnachten.  Wij verbleven in een mooi en simpel resort, met een klein zwembad. We sliepen in een klein hutje met een klamboe en met  flessen deet om ons heen. Helaas moet je voorbereid zijn op de malariamug in Borneo, dus het is zeker aan te raden om veel deet mee te nemen en malariapillen. Al was het verblijf een stuk minder luxe dan wij gewend waren, het is toch zeker een aanrader. Zo konden wij ook alvast wennen aan de basics voor we de jungle in gingen.

Jungle

Orang-Oetan rehabilitatiecentrum

Omdat wij graag Orang-Oetans wilden zien hebben wij in Sepilok het Sepilok orangoetan rehabilitatiecentrum bezocht. Dit is één van de vier opvangcentrum in wereld voor Orang-Oetans. De orang-oetans komen hier vaak omdat ze als wees zijn gevonden of iets mankeren. Het doel van het centrum is de orang-oetan weer zo te trainen dat ze uiteindelijk terug gezet kunnen worden in de natuur. Twee keer per dag worden de dieren gevoerd en heb je de meeste kans om ze te zien. Wij hadden heel erg veel mazzel, we hebben ontzettend veel orang-oetans gezien. Ze waren zelfs behoorlijk brutaal. Ze kwamen heel dichtbij en stalen ook  even de show. Wij hoorden later van andere reizigers en rangers dat dit normaal gesproken niet het geval is, dus we hadden veel geluk. Maar wat een onwijs mooie dieren zijn dit! Heel erg leuk om van zo dichtbij te zien!

Jungle

Jungle

Uncle Tan, de jungle in!

Na het rehabilitatiecentrum gezien te hebben zijn wij terug gegaan naar het resort, daar werden wij opgehaald door Uncle Tan. Dit is een organisatie die een tour door de jungle regelt . Wij hadden de tip gekregen hier absoluut een jungle tour te boeken. Vanaf de verzamelplaats hebben wij een uur gereden met een busje en vervolgens nog een uur gevaren met een kleine bootje, om vervolgens midden in de jungle uit te stappen. Midden in de jungle heeft  Uncle Tan een kamp opgezet met een hutjes waar je in kan slapen. De hutten hebben geen deuren en het enige wat hierin ligt zijn 2 matrassen en er hangt een klamboe.

Zoals ik al eerder zei, de luxe is ver te zoeken. Je kan douchen, maar je doucht dan met het chocoladebruine water uit de rivier. Het is even wennen om niet te douchen, maar wij ontdekten als snel dat vochtige doekjes ook prima werken. In het basiskamp is er wel elektriciteit om de camera op te laten. Ondanks de basics is er genoeg vermaak. Elke ochtend wordt er een potje voetbal gespeeld, de lokale mensen tegen de toeristen. En dat zijn best spannende partijtjes.

Jungle borneo Uncle tan

Op avontuur!

Er zijn verschillende tours te boeken bij Uncle Tan. Wij hebben gekozen voor een 3-daagse jungle tour. Hierbij slaap je twee dagen in de jungle en ben je drie volle dagen op pad. Zo’n tour kost RM 498.20 per persoon.  Het programma is heel divers. Zowel per boot als te voet verken je het gebied. Met de boot maak je verschillende tochten, zowel vroeg in de ochtend als met de zonsondergang. Midden op de dag zijn de dieren aan het rusten of wat dieper in de jungle. Omdat ze dan lastig te vinden zijn worden er andere activiteiten georganiseerd. Zo kan je kiezen voor een wandeltocht met een gids of je kan gaan vissen.  De kampleiders zorgen dat er de hele dag voldoende eten en drinken beschikbaar is.

Zoals ik net al noemde zijn de hutten waar je in slaapt heel primitief en aangezien er veel dieren zijn heb je waarschijnlijk niet gelijk het gevoel dat het fijn is om hierin te slapen. Wij werden bij aankomst op het kamp gewaarschuwd dat we geen waardevolle spullen achter moesten laten in de hut, deze zouden gestolen kunnen worden door apen. Het is dan ook verstandig om meerdere tassen mee te nemen, zodat je alle waardevolle spullen mee de jungle in kan nemen. Gelukkig hebben wij (en andere kampleden) hier geen last van gehad.

Hoogtepunten van de jungle in Borneo

Mijn vriend en ik vonden de boottochten het leukste. Tijdens deze boottochten kan je veel wilde dieren zien, zoals krokodillen, flying foxes (hele grote vleermuizen), verschillende soorten apen (bijvoorbeeld neusapen) en allemaal verschillende soorten vogels. Wij hadden alleen pech met het weer, het was zo warm in het gebied dat de rivieren bijna droog stonden. Hierdoor konden wij niet het beschermde gebied in. In dit beschermde gebied zaten vooral de orang-oetans en andere bijzondere diersoorten. Ondanks dat we niet in dit gebied konden komen, hebben we alsnog onwijs veel dieren gezien. Zo kwamen er tijdens zonsondergang duizenden flying foxes over vliegen. Dit was onwijs mooi, we hebben ongeveer 20 minuten naar de lucht zitten staren, er kwam geen einde aan.

Jungle Borneo

Ondanks dat het absoluut niet luxe was (en ik de eerste nacht geen oog dicht heb gedaan omdat ik bang was dat er beesten zouden komen in de hut), is de jungle tour van Uncle Tan een absolute aanrader. Het was één van onze hoogtepunten tijdens onze rondreis door Maleisië en Singapore. Wil je meer weten over deze reis? Klik dan hier.

Zou jij kiezen voor een Jungle Tour als Uncle Tan?

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

 1. Nicole zegt:

  hi, moet je zelf een slaapzak meenemen? Groet Nicole

 2. Leuk, jullie zijn ook met Uncle Tan mee geweest. ik deed de tour begin 2014. Ook wij hadden pech met het weer, niet omdat de rivier droog stond, maar omdat het één dag keihard regende 🙁 Desondanks wel een orang-oetan gezien, maar niet dieper de jungle in, maar juist naast de “grote” rivier, niet heel ver van de lodge.

  1. Mien zegt:

   Heel mooi marije . Gr Mien.

  2. Leuk om te lezen dat je ook naar Uncle Tan bent geweest! Ja helaas ben je met dit soort dingen altijd afhankelijk van het weer, maar desondanks waren het drie onwijs leuke dagen. Leuk dat je een orang-oetan gezien hebt, wij moeten er nog een keer voor terug (al is dat helemaal niet vervelend natuurlijk).

 3. Leuk zeg! Lijkt mij ook super om de orang-oetans te spotten zeg, zo zonde dat hun leefgebied steeds kleiner wordt….. 3-dagen in de jungle lijkt mij ook meer dan genoeg 🙂

  1. Ja heel erg jammer om te zien inderdaad. Gelukkig is er nog genoeg moois om te zien. Drie dagen in de jungle is zeker goed, ondanks dat er weinig was op het kamp, vond iedereen het heel erg meevallen. Je stelt je er op in en bij terugkomst in de gewone wereld besef je weer hoe lekker een bed kan liggen ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.