Op Lambrusco avontuur in Castelvetro, Emilia Romagna!

Tijdens een rondreis in de Emilia Romagna regio in Italië kun je een bezoek aan een lambrusco wijngaard echt niet overslaan. De regio staat bekend om deze sprankelende rode wijn. Je kunt tijdens een bezoek aan een lambrusco wijngaard veel leren over deze druif en wijnsoort. Wij zijn dit avontuur aangegaan in Castelvetro. Benieuwd wat je hier kunt beleven? Lees dan verder.

Lambrusco druif

Lambrusco wijn vind ik zelf in Nederland niet erg bekend. Toch raakte ik erg enthousiast van deze wijn toen ik het meer leerde kennen tijdens mijn rondreis in Emilia Romagna. De wijn kan zowel rood als wit zijn maar ook een rosé. Wat deze wijn zo bijzonder maakt is dat het een licht mousserende wijn is. Dus naast de welbekende prosecco komt er uit Italië gewoon nog een erg lekkere en daarbij een goed betaalbare sprankelende wijn. De wijn is licht mousserend doordat tijdens de tweede gisting de druiven in een gesloten metalen tank worden geplaatst. Hierdoor komen er bubbels in de wijn terecht.

Als de Lambrusco druif rijp is kleurt deze prachtig donkerrood, maar ook de bladeren kleuren in een herfstachtige kleur rood.

Ookal is deze wijn niet erg bekend of populair in Nederland. Dit is wel het geval in de Verenigde Staten. Ook word er natuurlijk erg veel Lambrusco geserveerd in de steden van Emilia Romagna, zoals in Parma en Modena. Hierdoor is de nadruk op zeer grote productie gekomen. Ook identificeren veel mensen de lambrusco wijn vaak als een erg zoete wijn. Gelukkig zijn er steeds meer wijnproducenten die zich bezig houden de Lambrusco wijn te verbeteren en meer kwaliteit wijnen op de markt te brengen.

De allerbekendste lambrusco druivensoort is de Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Wij zijn ook in de omgeving van Castelvetro bij verschillende wijngaarden op bezoek geweest. Kijk maar mee!

Cleto Chiarli

Zo’n Lambrusco wijnproducent die erg veel produceert is Cleto Chiarli er zeker één van. Je kunt hun prachtige wijngaard bezoeken waar ze de eerste pers produceren. Dit zijn de wijnen van de beste kwaliteit. Hiervan produceert Cleto Chiarli zo’n 1 miljoen flessen. De massa productie (20 miljoen flessen) vind in Modena plaats en is gemaakt van de tweede pers van dezelfde druiven. De tweede pers wordt voornamelijk geproduceerd voor verkoop in supermarkten.

Tijdens een rondleiding kun je eerst buiten het prachtige gebouw zien. Cleto Chiarli stamt namelijk uit 1860. Het originele huis uit die tijd staat er dus nog, maar is wel gerenoveerd. Vervolgens loop je door het winkeltje richting de moderne productiehal en daarachter kun je de 40 hectare wijngaarden bewonderen.

Tijdens de rondleiding kun je zien waar de druiven geperst worden, de grote tanks waarin de wijn fermenteert en hoe de flessen gevuld worden en klaargemaakt voor de verkoop. Tijdens de rondleiding krijg je allerlei interessante informatie over hoe zij Lambrusco wijn maken. Ten einde van de rondleiding mag je natuurlijk nog een viertal wijnen proeven. Ons favoriete onderdeel! Hier kun je proeven hoe divers een lambrusco wijn eigenlijk kan zijn. Natuurlijk heb je de zoete variant, maar je hebt zeker ook droge wijnen ertussen zitten.

De flessen staan in de rij om een etiket te krijgen.
Als de flessen zijn schoongemaakt, kurk erin zit en het etiket erop zijn ze klaar om in dozen verpakt te worden.
Ons favoriete onderdeel van de rondleiding: een kleine proeverij!

Fattoria Moretto

Fattoria Moretto is een wat kleinere wijnproducent, zij produceren zo’n 70.000 flessen lambrusco wijn. Toen wij hier aankwamen merkten wij dat gelijk. De wijngaarden waren wat kleiner, het huis waar de productie en proeverij plaats vind was wat huiselijker én er was een huishond genaamd Luna, die tijdens de rondleiding wijn van de grond likte haha!

Luna nadat ze wat wijn van de grond had gelikt…

Fattoria Moretto is een familie bedrijf die zich in het hart van de Lambrusco Grasparossa di Castelvetro omgeving bevindt. Vanaf de wijngaarden heb je ook een mooi uitzicht op het Middeleeuwse dorpje Castelvetro. Deze wijnproducent wilt graag de Lambrusco wijn een betere naam meegeven. Zij produceren voornamelijk wat drogere Lambrusco wijnen en alles is biologisch.

Uitzicht op het Middeleeuwse dorpje Castelvetro

Ook hier kun je door de wijngaarden lopen en zie je het productieproces. Op het einde hadden we een wijnproeverij van een stuk of zes wijnen. Daarbij kregen wij locale specialiteiten om te proeven, zoals parmaham en parmezaanse kaas!

Castelvetro

Om er een leuk dagje weg van te maken is een bezoek aan het Middeleeuwse dorpje Castelvetro de moeite waard. Het is niet heel groot. Maar ons werd een interessant verhaal verteld over de oude gevangenistoren. Hierin word nu namelijk balsamico azijn geproduceerd! Daar moesten wij een kijkje nemen. Helaas kregen wij geen rondleiding vanwege het weer. Tijdens een mooie Italiaanse zomerdag is het gewoon 40 graden in de toren! Maar in het winkeltje tegenover de toren kregen wij een gratis proeverij. Hier hebben we van alles geleerd over balsamico azijn, wat ook gemaakt wordt van de locale Lambrusco druif.

Nog een leuke lunch tip! Ga naar Opera 02. Een agriturismo met een prachtig uitzicht op de heuvels van Emila Romagna. Het is een wat chiquere tent, maar je kunt er heerlijk eten. Geniet hier na van alles wat je deze dag hebt geleerd. En natuurlijk van al het moois wat Emilia Romagna te bieden heeft qua eten!

Wat jij van de Lambrusco wijn?

Liefs,

Romy

*Dit artikel is in samenwerking met Cleto Chiarli & Fattoria Moretto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.