Eten & drinken Indonesië

Onze ervaringen met de Indische keuken

Naast reizen hebben wij nog een andere passie, namelijk het ontdekken van nieuwe keukens en gerechten. Eén van de lekkerste keukens vinden wij de Indische keuken. Vandaag deelt Romy haar favoriete gerechten uit de Indische keuken!

Mijn Indische oma

Indonesië

Voor mij is de Indische keuken zeker niet onbekend; mijn oma komt namelijk uit Indonesië! Hierdoor ben ik opgegroeid met Indisch eten en is het één van mijn favoriete keukens. Bij mijn oma thuis stond er altijd heerlijk Indisch eten klaar.

Favoriete snacks

De Indische keuken heeft hele lekkere snacks. De favoriete snacks die mijn oma maakte waren gebakken banaan, lempers (kleefrijst gevuld met kip) en de Indische kroket. De Indische kroket ziet eruit als een Hollandse kroket, gevuld met aardappel, gehakt en groente. Ben jij meer een zoetekauw? Dan is er ook genoeg keus in de Indische keuken. Zo zijn spekkoek en spons cake mijn favoriete cakes. Spekkoek maken kost helaas veel werk. Maar niet getreurd deze kan je bij de toko kopen of in een Indisch restaurant bestellen. Spons cake is een groene cake die heel ”fluffy” is.

Onze favoriete gerechten

De Indische keuken zoals wij die in Nederland kennen is eigenlijk een mengelmoes van gerechten, gecreëerd door Nederlanders en Indonesiërs die naar Nederland kwamen en de keuken misten.

Daging Smoor

Zo is één van mijn lievelingsvlees gerechten, genaamd Daging Smoor, ook zo’n mengelmoes. Daging smoor is een zoetig gesmoord rundvleesgerecht gemengd met ketjap manis en specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en/of kaneel. Het gerecht is een mengelmoes omdat de Nederlandse kolonisten de kooktechniek van het smoren – eerst marineren, dan rondom bruin braden en vervolgens in vloeistof garen – hebben meegenomen naar Indonesië.

Gado gado

Als je een bord met Indisch eten geserveerd krijgt zal er nooit maar één soort vlees of groente geserveerd worden. In de Indische keuken gaat het juist om kleine porties van verschillende smaken. Mijn favoriete groente gerecht is gado gado: rauwe en geblancheerde groente met pindasaus! Het bekendste groentegerecht van Indonesië. In Indonesië kun je het overal kopen. Bijvoorbeeld op straat bij straatverkopers, in warungs (eettentjes) langs de kant van de weg en in restaurants.

Soto

Soto

Als mijn oma zei ‘Ik heb soto gemaakt!’ dan wisten we niet hoe snel we naar haar toe moesten gaan. Dit is echt de favoriete soep in de familie en eigenlijk een lekkernij voor ons doordat het zoveel tijd kost om het te bereiden. Er gaan ontzettend veel ingrediënten in en iedereen maakt het weer op zijn eigen manier. De bekendste versie is de Soto ayam, oftewel kippensoto.
Het Soto wordt in verschillende landen gegeten, maar het gerecht komt oorspronkelijk uit Java. Veel Javanen hebben zich in de loop der tijd gevestigd in Maleisië, Singapore en Suriname, en hebben dit gerecht ook in deze landen geintroduceerd. Door de grote Javaanse gemeenschap in Suriname is het ook een bekend gerecht in de Surinaamse keuken, waar deze saoto wordt genoemd.

Saté

Saté

Ja wie kent dit gerecht niet? Het is super bekend, maar o zo lekker. De meest bekende saté is gemaakt van varkensvlees (saté babi) en kip (saté ajam), maar ook variaties met geitenvlees (saté kambing), rundvlees (saté daging) en garnalen (saté oedang) smaken lekker! Saté is één van mijn favoriete gerechten om zelf te maken. Dit komt omdat het makkelijk is om te bereiden en ontzettend lekker is!

De verhalen achter de gerechten

De verhalen achter gerechten vind ik dat altijd super boeiend. Dat geeft toch meer dimensie aan je gerecht. Vind jij dat ook interessant of wil je weten hoe je bovenstaande gerechten moet maken? Thuisbezorgd.nl heeft een nieuw content platform: de Foodwiki! Dit is een culinaire encyclopedie met info en weetjes over honderden gerechten. Zo vind je hier bovenstaande gerechten uit de Indische keuken, maar ook allerlei andere keukens.

Wat is jouw favoriete keuken?

Liefs,

Romy

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Thuisbezorgd.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.