Azië Thailand

Olifanten verzorgen in Chang Mai, Thailand

Tijdens een rondreis door Thailand is Chang Mai een van de steden die je niet over mag slaan. Een van de hoogtepunten tijdens het bezoek aan deze stad was voor mij het Elephant Nature Park. Ondanks dat ik liever niet deelneem aan activiteiten waarin dieren een rol spelen (zoals het bezoeken van shows), wilde ik hier toch graag heen.

Chang Mai is een stad in Noord-Thailand. Ondanks dat dit de tweede stad is van Thailand is het absoluut niet te vergelijken met Bangkok. De stad is relatief rustig, het voelt heel relaxed aan en de omgeving is prachtig. Een van de activiteiten die veel backpackers aanspreekt is het verzorgen/ontmoeten van het nationale symbool van Thailand: olifanten. Voor mijn reis naar Thailand wist ik hier zelf vrij weinig van af. Maar eenmaal aangekomen in Chang Mai stond op elke hoek van de straat een rek met daarin folders over olifanten, het verzorgen van olifanten en zelfs het rijden op een olifant. Het rijden op een olifant is voor mij een absolute no-go. De olifanten worden veelal niet goed verzorgd, raken gewond en de vorm van een olifantenrug leent zich niet om mensen te dragen. Ondanks dat ik geen voorstander ben van al deze activiteiten wilde ik toch graag een kijkje nemen bij een verantwoord opvangcentrum om mijn oordeel te kunnen geven en te aanschouwen wat er zoals gebeurt. Ik besloot dan ook op onderzoek uit te gaan.

Elephant Nature park

Goede initiatieven

In 1996 is Elephant Nature park opgericht om het olifantenleed aan te pakken. Een ingewikkelde klus, omdat er geen steun was vanuit de Thaise overheid. Op zo’n 1.5 uur rijden vanaf Chang Mai ligt Elephant Nature Park. Elephant Nature park vangt olifanten op die onder andere werden gebruikt voor shows in de stad. Deze olifanten zijn veelal mishandeld omdat zij niet gehoorzaamden. Elke olifant heeft een verleden, die tijdens de taxi rit naar het park door middel van een film wordt toegelicht. Tijdens de film werd mij pas echt duidelijk hoe groot het probleem is. Het is niet iets dat in het verleden heeft plaats gevonden, maar tot op de dag van vandaag een echt probleem vormt.

Ochtend tour bij Elephant Nature Park

Eenmaal aangekomen bij het park kregen wij een rondleiding door de jungle en maakten we kennis met de olifanten. Bij elke olifant kregen wij een korte toelichting wat de reden was dat de olifant werd opgevangen en hoe er met dit probleem werd om gegaan. Vervolgens was het tijd om de olifanten te ontmoeten en eten te geven. Het ontbijt van de olifant bestond uit rijpe bananen. Met een behoorlijk emmer bananen komen de olifanten wel in actie en durven ze dichterbij te komen. Uiteraard wordt alles goed in de gaten gehouden door de Rangers. Na het ontbijt was het tijd om een stukje door de jungle te lopen en het leefgebied van de olifanten te verkennen. Wat een prachtig landschap! De olifanten besloten al snel om lekker in het water te gaan rollenbollen. Dit was zo vermakelijk! Sommige mensen kozen ervoor de olifanten een handje te helpen door emmertjes water over de olifanten heen te gooien. Na het badderen stond er een uitgebreide lunch voor ons klaar zodat we ons even op konden laden voor de middag. Na de lunch was het tijd om eten voor te bereiden voor de olifanten. We maakten balletjes van banaan en andere ingrediënten. Een werkje dat vooral heel lachwekkend was en vies tegelijkertijd. Gelukkig was het maar voor een dag!

Elephant Nature park

Een bezoek aan Elephant Nature park is wel prijzig, namelijk 2500 THB (ruim 66 euro). In de ochtend wordt je bij je hotel opgehaald en ‘s middags rond een 15:00 uur ben je weer terug bij je hotel. De entree tot het park is hoger dan bij andere parken, omdat het park afhankelijk is van donaties en de entreeprijzen.

Mocht je ook naar een olifantenpark willen, verdiep je dan goed in de verschillende parken zodat je dierenleed kunt voorkomen.

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Mien zegt:

    Mooie foto’s Marije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.