Must see’s Cameron Highlands, Maleisië

De Cameron Highlands van Maleisië staan bekend om haar mooie theeplantages, het mossy-forest en het heerlijke koele klimaat dat na een verblijf in de wilde jungle zorgt voor extra energie. Maar wat is er zo speciaal aan deze highlands? Ik vertel vandaag meer over de must see’s in dit mooie gebied.

BOH Theeplantages

De Cameron Highlands liggen op drie uur rijden van Kuala Lumpur in het noorden van Maleisië. Vanuit Tanah Rata sta je binnen 20 minuten midden in de theeplantages van de Cameron Highlands. De theeplantages vormen één van de must see’s van dit gebied.  En naar mijn mening ook één van de mooiste gebieden van Maleisië. De plantages zijn grotendeels van het theemerk BOH (Best of Highlands). In dit gebied wordt voornamelijk zwarte thee voor het bedrijf gemaakt. Naast het moderne bezoekerscentrum staat een kleine fabriek die toegankelijk is voor bezoekers. In de fabriek zijn de fasen die thee doorloopt te zien. De thee wordt het hele jaar door geplukt in de highlands, maar in het droge seizoen is de kwaliteit van de theebladeren het beste.

Het proces om thee te maken bestaat uit verschillende fasen. De thee wordt als eerste gedroogd door het op platen te leggen en er warme lucht door te laten stromen. Nadat het meeste vocht is verdampt uit de bladeren worden deze gerold. Het sap uit de bladeren komt dan vrij, op dat moment ontstaat er een soort gisting proces. Op dit moment is de thee al bijna klaar voor gebruik. De bladeren zijn alleen nog vrij grof. Om de thee in theezakjes te krijgen worden de bladeren kleiner gemaakt en verder gedroogd. Na deze fasen kan er eindelijk thee gedronken worden.

Bij het bezoekerscentrum kan je genieten van een heerlijke kop thee, met een fantastisch zicht op de plantages. En mocht je niet genoeg tijd hebben om thee te drinken (er kan een lange rij staan), loop dan even een klein rondje tussen de plantages, waar je zo tussen alle struiken kan lopen. De geur van de theebladeren komt je dan tegemoet.

Cameron Highlands

Cameron Highlands

Cameron Highlands

Mossy Forest

Na een bezoek aan de BOH theeplantages is het leuk om naar het Mossy Forest te gaan, dit is zeker een andere must see van de Cameron Highlands. Het mossy forest is zoals de naam al zegt een bos dat heel erg mistig en mysterieus is. Het is vrij hoog gelegen en lijkt op een sprookjesfilm. De bomen zitten vol met mos en er zijn veel bijzondere soorten struiken te vinden. Zo groeit hier bijvoorbeeld ook kaneel. De wandeltocht duurt niet erg lang. Het wandelpad is uitgestippeld met behulp van houten balken, hierdoor kan je bijna niet afwijken van de route. Dus zonder gids is het pad ook goed te lopen.

De foto’s hieronder geven een betere weergaven over die mysterieuze wandeltochtje.

DSC02948

DSC03001

DSC02964

Overige must see’s

Naast de theeplantages en het mossy forest gaan veel georganiseerde tours langs de vlindertuin en een aardbeien farm. De vlindertuin zit vol met mooie vlinders, schildpadden en amfibieën. Zelf vond ik het leuk om te zien, maar zeker geen must see. Er zitten veel mooie vlinders, maar weinig verschillende (of ik heb er geen oog voor).

Vlindertuin

Wij gingen eind van de ochtend naar een aardbeien farm, waar we aardbeien konden plukken. Bij binnenkomst kregen wij een bakje waar wij onze geplukte aardbeien in konden doen. Na het plukken werden de aardbeien gewogen en konden we ze netjes afrekenen. Tijdens het plukken vroeg onze pluk-guide om mijn camera zodat hij foto’s kon maken. Wat uiteindelijk leidde tot een hele shoot, heel grappig! Misschien is een aardbeien farm niet heel spannen om te bezoeken, maar onze pluk-guide maakte er zeker iets leuks van.

Strawberry farm

Naast deze bezienswaardigheden kan je ook heel goed wandelen in de Cameron Highlands. Helaas hadden wij hier niet heel veel tijd voor. Volgende week komt er een artikel online over de hotspots in de Cameron Highlands en vertel ik waar je de lekkerste scones kan eten.

Zou jij naar de Cameron Highlands willen om de thee te proeven? En wat zijn jouw must see’s van de Cameron Highlands?

“Come, let us have some tea and continue to talk about happy things.” – Chaim Potok

Liefs,

Marije

2 thoughts on “Must see’s Cameron Highlands, Maleisië

  1. Sabine says:

    Wat een prachtige foto’s van de zeeën van thee! Ik herken nog alles van mijn reis. Vond het ook heel interessant toen. Mooie omgeving!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.