Citytrips Kroatië

Mooiste steden in Istrië, Kroatië

Al tientallen jaren is Istrië de meest bezochte streek van Kroatië, het wordt ook wel het Toscane van Kroatië genoemd. Istrië staat bekend om haar heerlijke pasta met truffels, de mooie kustlijn, charmante oude dorpjes, wijngaarden en vriendelijke mensen. Istrië is te vergelijken met alles wat Italië te bieden heeft, maar dan nog minder toeristisch, schoner en goedkoper. Daarnaast is het nog eens goed bereikbaar met de auto! In dit artikel vertel ik waarom Istrië de moeite waard is om te bezoeken.

Tijdens een bezoek aan Istrië is er weinig tijd om stil te zitten. Er is zoveel te beleven, er zijn genoeg stadjes te bezoeken en mocht je daar geen zin in hebben, je kan er heerlijk langs de kust toeren met de auto. Wij hebben een aantal steden bezocht en de favorieten deel ik hier met jullie.

Motovun

Motovun, een middeleeuwse vestingsstad, is één van de meeste bekende stadjes in het binnenland van Istrië. Het is gelegen op de top van een berg. Doordat het gelegen is op een berg is het stadje erg in trek bij paragliders. Helaas hebben wij ze niet gespot tijdens ons bezoek.  Er zijn genoeg restaurantjes waar je kan genieten heerlijk eten en zeker ook van het mooie uitzicht. Naast de restaurants zijn er veel kleine winkeltjes die allemaal lokale producten, waaronder truffels, verkopen. Naast heerlijk eten en mooi uitzicht over de vallei is er verder niet veel te doen op de berg, binnen twee uurtjes heb je het stadje dan ook goed kunnen bezichtigen.

Wanneer je weg rijdt uit de stad, vergeet dan niet achterom te kijken, zo krijg je een heel mooi zicht op de stad.

Motovun Istrië

Motovun Istrië Pula

Pula de grootste stad van Istrië, die vooral bekend staat om haar Romeinse amfitheater. Het werd vroeger gebruikt voor gladiatorengevechten. Tegenwoordig wordt het theater gebruikt voor voorstellingen en concerten. Bij een bezoek is het aan te raden om wat vroeger in de ochtend te gaan, wij stonden heel lang in de rij en omdat wij in het hoogseizoen gingen, was het ook nog eens heel erg heet. Naast het amfitheater bezit de stad nog een oud stadhuis dat met kabels bij elkaar wordt gehouden, zodat het gebouw niet instort.

Het leuke van deze stad is dat vrijwel alles nog  in takt is. Je ziet weinig nieuwe gebouwen en soms heb je echt het idee dat je in Italië bent. Naast de culturele bezienswaardigheden zijn er ook winkeltjes en terrasjes te vinden om even heerlijk bij te komen.

Nadat je de stad bezocht hebt, kan je met de boot naar het nationale park Brijuni. Dit is een groep van 14 eilanden. De Joegoslavische leider Tito had op dit eiland voorheen zijn zomerresidentie. Door de vele tropische dieren die hij ontving is er een safaripark opgericht. In het safaripark zijn onder andere zebra’s en olifanten te vinden.

Pula Amfitheater

Bale

Volgens Lonely Planet is dit het best bewaarde geheim van Istrië. Een klein dorpje, wat eigenlijk helemaal niet opvalt wanneer je er langs rijdt met de auto. Het dorpje is niet toeristisch, maar dat vonden wij eigenlijk wel erg leuk. Zeker omdat het genoemd wordt in de Lonely Planet hadden wij dit niet verwacht. Wij kwamen hier aan rond een uurtje of drie, waardoor het in het dorp heel rustig was. Er was vrijwel niks open en de enkele terrasjes die open waren, serveerde op dat moment geen eten. We hadden niet veel tijd nodig om het plaatsje te ontdekken maar het veel te bieden. We hebben hier veel foto’s gemaakt vanwege de kleine kleurrijke straatjes.

Bale Istrië

Bale

Poreč

Poreč, is een toeristische stad aan de west-kust van Istrië. In het centrum van de stad staat de Eufrasiusbasiliek, deze basiliek staat genoteerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Naast de basiliek vind je er hele mooie stranden, goede restaurantjes en leuke barretjes. Wij verbleven in dit stadje, vanaf hier hebben wij Istrië ontdekt. Je kan vanaf deze plek ook met de boot naar Venetië. Dus mocht je tijd over hebben, is dit zeker de moeite waard!

Porec Istrië

Rovinj

Rovinj heeft het meeste indruk op mij gemaakt. Het is een hele mooie kleurrijke stad, met smalle straatjes.  Je vindt er heel veel kunst en vanaf vrijwel elke plek heb je een super mooi zeezicht omdat de stad op een heuvel ligt. Bovenop de heuvel bevindt zich de St. Eufemija kerk. Door de stad lopen allemaal smalle straatjes met kleine winkeltjes.

Rovinj, Kroatië Istrië

De haven van Rovinj wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt. In vrijwel alle restaurants krijgen ze hun vis direct binnen vanuit de haven. Dus voor een heerlijke vismaaltijd zit je zeker goed in deze stad.

Rovinji Istrië

Rovinji Istrië

Na een week Istrië zijn dit mijn favoriete stadjes. Ze hebben elk hun eigen karakter en bieden veel gezelligheid en charme. Ik ben benieuwd wat jullie favoriete  plekjes in Istrië zijn en waar zijn jullie heen geweest met vakantie?

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.