Bestemmingen Nederland

Mooiste plekken van Friesland

Het Coronavirus heeft veel roet in het eten gegooid dit jaar, ook onze geplande tripjes hebben hier onder te lijden. Maar vinden we het eigenlijk wel zo erg? Heel eerlijk, we gaan nu eindelijk op avontuur in ons kikkerlandje. Ondanks dat Nederland klein is, heb ik er nog weinig van gezien. Wij pakten de auto en reden naar Friesland en we waren oprecht verbaasd, wat is het hier mooi! Ik deel dan ook graag de mooiste plekken van Friesland met jullie delen.

wateren van Friesland

Huur een sloep of zeilboot

Denk je aan Friesland, dan denk je aan de mooie wateren. Niet alleen is Friesland gelegen aan de Waddenzee en het IJsselmeer, maar denk ook eens iets kleiner.. De provincie heeft ontzettend veel meren en rivieren waar je ontzettend goed op kunt varen. Zo kan je bijvoorbeeld de Elfstedenroute verkennen met een sloep. Zo leer je ondertussen ook de Friese steden kennen.
Ben jij avontuurlijk en kan je zeilen? Dan is het aan te raden om een zeilboot te huren. Succes gegarandeerd!

Hindeloopen

Hindeloopen

Een van de mooiste steden in Friesland is het vissersdorp Hindeloopen. Het fotogenieke stad ligt aan het IJsselmeer en is absoluut een bezoek waard. Het staat bekend om de haven, het blauwe huisje, de prachtige huizen en de bijzondere schilderkunst. Dwaal rond en ontdek de winkels die de schilderingen verkopen.

Mocht je tijd over hebben, loop over de dijk en spot alle watersporters!

Hindeloopen

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is een absolute must see. Het planetarium is het grootste en oudste werkende plantetarium ter wereld. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit van had gehoord, voordat ik naar Friesland ging. Maar toen ik mij er eenmaal in ging verdiepen, verbaasde het mij enorm hoe bijzonder die museum is.

Franeker

In 1774 is Eise Eisinga begonnen met de bouw van het planetarium, nadat de voorspelling is gedaan dat de aarde uit haar baan zou worden geslingerd. Hij wilde het tegendeel bewijzen en wilt laten zien hoe het zonnestelsel werkt. In zo’n zeven jaar tijd heeft Eise Eisinga in zijn woonkamer gewerkt aan de bouw van het planetarium. Inmiddels is het al meer dan 230 jaar oud en is het grootste en oudste werkende planetarium ter wereld!

Ontdek de streekproducten

De provincie Friesland kent veel streekproducten, zoals Fryske dúmkes, Suikerbrood en Beerenburg. Voor de echte zoetekauw zijn het suikerbrood en de dúmkes een absolute aanrader. Dúmkes betekent Friese duimen, elke bakker zet zijn handtekening in de koekjes door middel van zijn duim. Wanneer het deeg nog een beetje zacht uit de oven komt, drukt de bakker zijn duim in het koekje zodat er een deuk in komt. De koekjes smaken naar anijs en zijn lekker knapperig.

Ben jij een liefhebber van een drankje? De kruidendrank Beerenburg ken je dan vast. In Sneek kan je een bezoek brengen aan Weduwe Jouwstra. In een van de oudste panden van Sneek wordt nog steeds Beerenburg gemaakt. In het bovenhuis zit nu Het Proeflokaal, hier maak je kennis met de drank en de geschiedenis.

Waterpoort Sneek

Breng een bezoek aan Sneek

Sneek is een van de steden gelegen aan de Elfstedenroute en is daarmee een van de gezelligste steden van Friesland. Naast de vele terrassen en winkels is de historische Waterpoort echt een van de bezienswaardigheden van Sneek. Deze brug is niet voor niks het symbool van de stad.

B&B Friesland

Slapen in Friesland

Zoek je nog een slaapplek in Friesland? Een absolute aanrader is Elfstedenstate Bed and Breakfast in Easterein. De B&B is gelegen in een klein dorp met een goed restaurant en op fietsafstand van Bolsward, Sneek, Franeker en Leeuwarden. De B&B bevindt zich in een oud kaaspakhuis dat is gerenoveerd. Elke themakamer beschikt over een eigen badkamer en is opzichzelfstaand prachtig! Misschien slaap jij wel in het Friese bed, waar je in slaap wordt gemasseerd..

B&B Friesland

Een groot voordeel aan de B&B is dat deze gelegen is aan het water. De eigenaren hebben een sloep voor de deur liggen die je kunt huren. Zo vaar je binnen no-time naar de Friese dorpen. Makkelijk kan het niet!

Varen over de Friese meren

Ik ben benieuwd of jij al eens in Friesland bent geweest en wat je hiervan vond!

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Wat een mooi artikel! Prachtige foto’s ondanks het weer! We vonden het erg leuk dat we jullie mochten ontvangen en zijn trots dat deze regio door jullie gepromoot wordt; het best bewaarde geheim van Friesland 🙂 .
    oant sjen in Friesland!
    Catharina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.