Nederland

De mooiste (on)bekende kastelen van Nederland

Na een sprookjesachtig weekend op een chateau ben ik helemaal geïnspireerd geraakt door mooie kastelen. Daarom vertel ik welke (on)bekende kastelen in Nederland jij moet bezoeken gaan.

Het Loo, Apeldoorn

Een paleis met een verhaal, een plek waar ik ook eens naar toe ging als uitje om op een zondag te wandelen. Het paleis is prachtig,  maar ook de tuinen zijn een bezoek waard. Als kind vond ik het al leuk om alle pracht en praal te zien, nu kijk je er anders naar en in al die jaren is er niet veel veranderd. Het paleis is 300 jaar gebruikt als werk- en woonplek van de Oranjes. Als je een wandeling maakt door het  huidige paleis, dat sinds 1984 een museum is,  krijg je een goed beeld hoe de Oranjes leefden. Naast het prachtige paleis moet je zeker een bezoek brengen aan de prachtige tuinen. De tuinen zijn geïnspireerd op de tuinen van Versailles (een mooi paleis in Frankrijk) en wanneer je op je gemak door de tuinen slentert waan je jezelf in de 17e eeuw. Het paleis is zeker een bezoek waard en goed te combineren met andere leuke bezienswaardigheden in Apeldoorn en omgeving.

Het Loo

 

Het Loo

De Haar, Utrecht

Iets centraler gelegen, bij Utrecht bevindt zich de Haar. In de vijftiende eeuw is het kasteel herbouwd nadat het deels was verwoest. Tijdens de opbouw heeft het kasteel een vijfhoekige vorm gekregen en is het tot op de dag van vandaag het grootste kasteel van Nederland. Nog niet heel lang geleden is het kasteel helemaal opgeknapt door een bekende architect, die zijn handtekening heeft gezet op het rijksmuseum en het centraal station van Amsterdam. Het is één van de meest luxueuze kastelen die Nederland kent, er is zelfs een lift en centrale verwarming.

De Haar
Bron

Slot Loevestein, Zaltbommel

Een kasteel en fort in één, waar Maas en Waal elkaar kruisen en drie provincies elkaar raken. Niet voor niets kent het kasteel een rijke geschiedenis. Het kasteel heeft in de loop der jaren meerdere bestemmingen gehad, zo heeft het zelfs als staatsgevangenis gediend. Het leuke aan dit Slot is dat je het per boot kan bereiken, dit geeft een extra beleving tijdens een bezoek!

Bron
Bron

Muiderslot, Muiden

Floris V  liet rond 1285 een stenen vesting bouwen op een strategische plek aan de monding van de rivier de Vecht, de belangrijkste vaarroute naar het bisdom Utrecht.  Een andere beroemde bewoner was Pieter Corneliszoon Hooft. Hij woonde 38 jaar op het Muiderslot. Hij gaf het kasteel het rijke aanzien van de Hollandse renaissance. P.C. Hooft werd vooral bekend door zijn vele gedichten, sonnetten, brieven en toneelspelen. Ook bij dit kasteel  kun je de mooie tuin bezoeken.

Bron
Bron

Wanneer je zin hebt in een dagje terug gaan in de tijd is het echt de moeite waard om pad te gaan en deze kastelen in Nederland te bezoeken!

 Welke kastelen in Nederland heb jij bezocht?

Liefs,

Marije

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. Leuk overzicht! Ik bezocht ooit kasteel Hoensbroek in Limburg en het Muiderslot.

  2. De Haar is echt prachtig! Ik kijk daar elke keer weer mijn ogen uit. 🙂 Voelt daar helemaal niet alsof je in Nederland bent vind ik!

  3. Leuke post! Wij zijn alleen nog maar bij De Haar in Utrecht geweest (erg mooi), maar die andere kastelen zien er ook prachtig uit. Wat kan Nederland toch mooi zijn he? 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.