Azië Bestemmingen Reistips Tips

Onze tips voor een goed voorbereide reis

Backpacken is voor veel mensen een tijd waar ze al lang naar uit kijken. Na het studeren of tijdens het studeren kan je de wereld gaan verkennen en de mooiste plekken ontdekken. Maar voor dat je dit mooie avontuur aan kan gaan zijn er altijd een paar technische of administratieve zaken die geregeld moeten worden. Denk maar eens aan een reisverzekering of de vaccinaties. Iets waar je waarschijnlijk niet al te lang bij stil wilt staan en daarom zochten wij het voor je uit!

Reisverzekering

Er zijn ontzettend veel reisverzekeringen beschikbaar bij allerlei verzekeringsmaatschappijen. Waar je als backpacker op moet letten is dat je sowieso voor een langere tijd verzekerd moet zijn, of er de mogelijkheden zijn dat je kan werken tijdens de reis en waar je ongeveer naar toe gaat. Een doorlopende reisverzekering is dan ook voor backpackers één van de beste opties om uit te kiezen. Je bent het hele jaar verzekerd en de dekking van de reisverzekering kan je altijd uitbreiden. Naast de basis reisverzekering kan je ook nog andere opties mee verzekeren zoals bijvoorbeeld winter- en watersport activiteiten. Dus ben jij van plan om te gaan duiken in Australië of Azië dan kan je altijd overwegen om een extra dekking te nemen. Ik kan het dan ook zeker aanraden om tijdens een backpack-reis een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Wat dekt een reisverzekering eigenlijk?

Tijdens het reizen is het belangrijk om goede zorg te krijgen wanneer je een ongeluk krijgt. De kosten van medische zorg kunnen ontzettend hoog oplopen. Uiteraard ben je door je zorgverzekering in Nederland ook gedekt voor medische kosten, maar de verzekering dekt alleen kosten tegen het Nederlandse tarief. Zeker in Noord-Amerika en Oceanië kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Ga jij werken tijdens je reis? Dan kan het zijn dat je de Nederlandse zorgverzekering op moet zeggen. Bij de sociale verzekeringsbank kan je meer informatie hierover krijgen.

Daarnaast kan je de waardevolle spullen in je backpack verzekeren via een reisverzekering. Ga jij bijvoorbeeld op reis met een drone, dure camera en nog allerlei elektronische apparaten dan kan het nuttig zijn om deze spullen te verzekeren tegen diefstal, beschadiging en verlies. Zeker in sommige landen is dit aan te raden. Het kan ook voorkomen dat je (helaas) eerder terug moet naar Nederland door het verlies van een familielid. De kosten die in deze situatie worden gemaakt kunnen dan gedeclareerd worden bij de reisverzekering. Vergeet ook niet de werelddekking aan te zetten als je een reis gaat maken buiten Europa!

Vaccinaties

Om ziektes tijdens de reis zo veel mogelijk te voorkomen is het verstandig om te achterhalen welke vaccinaties aangeraden worden voor de landen die jij wilt bezoeken. Zo heb je in Azië over het algemeen altijd de vaccinaties DTP en Hepatitis A nodig. Daarnaast worden er in sommige gevallen nog andere vaccinaties aangeraden wanneer je in een risico gebied verblijft. Tijdens de reis van Marije naar Borneo werd ons ook aangeraden om malaria pillen te slikken.  In de meeste gebieden van Zuid-Oost Azië heb je deze echter niet nodig. Informeer voor dat je op reis gaat bij de GGD welke vaccinaties jij nodig hebt. Vaccinaties worden in sommige zorgverzekeringen gedekt, dus dat scheelt ook nog eens veel geld.

Visum

In sommige landen is het noodzakelijk om een visum te hebben aangevraagd bij de ambassade. In veel gevallen kan deze via internet aangevraagd worden. Het is wel verstandig om dit enige tijd voor de reis aan te vragen omdat het lang kan duren voordat deze is goed gekeurd. In sommige gevallen kan je een visum ook aanvragen in het land zelf. Om ongemakken te voorkomen is het verstandig om hier aandachtig naar te kijken. Het zou zonde zijn als je hierdoor je droomreis zou moeten laten schieten.

Lonely planet

Een reisgids is misschien ouderwets, maar ik zweer er bij. In sommige landen en/of plekken heb je nauwelijks internet. Het is dan ook praktisch om een goede reisgids mee te nemen zodat je altijd de leukste activiteiten en bezienswaardigheden kunt zien. Wij hebben onder andere een hele collectie reisgidsen in de kast, maar mocht je geen boek mee willen sjouwen dan zijn er ook genoeg gidsen die je kan downloaden op je telefoon. Tijdens het reizen heb je voldoende tijd om alle reisinformatie goed door te lezen en de plekken die jij wilt bezoeken te noteren. Dit maakt het natuurlijk ook veel makkelijker om een reisplanning te maken.

Inpaklijst

Een tijd terug hebben wij al een artikel geschreven over een backpack inpaklijst. Het inpakken van je backpack kan een behoorlijke klus zijn. Er kan niet al te veel mee en toch wil je alle handige tools meenemen op reis. Mocht je niet weten wat je mee moet nemen tijdens de reis, lees dan dit artikel.

Wil je meer weten over hoe je goed voorbereid kan gaan backpacken? Lees hier alles over in het magazine van Centraal Beheer. Hier staan veel leuke en handige tips in die ervoor zorgen dat jouw reis goed verloopt.

Wij wensen jouw alvast een hele fijne backpack reis toe! Mocht je nog andere tips hebben, laat ze dan vooral achter bij de reacties!
Liefs,
Romy & Marije
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal beheer

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.