Bestemmingen Europa Nederland

Kerstmarkten in Nederland

Het is december en Sinterklaas is weer terug naar Spanje. Dat betekent dat Kerst kan beginnen! Natuurlijk staat Duitsland bekend om alle leuke kerstmarkten, zo ben ik vorig jaar een weekendje in Keulen geweest. Daar kan je hier meer over lezen! Maar ook zijn er genoeg kerstmarkten dichtbij huis gewoon in Nederland. Wil je al helemaal in de kerstsfeer komen? Lees verder voor de leukste kerstmarkten en -activiteiten in Nederland.

Dordrecht

Ongeveer 10 jaar geleden begon een kleine kerstmarkt in Dordrecht, wat in de jaren dus is uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland. De kerstmarkten staan op de Groenmarkt, Grotekerksbuurt, Voorstraat en bij de Grote Kerk. Je kunt dus heerlijk slenteren langs alle kraampjes, want er zijn er genoeg, wel meer dan 200! Je kunt er zelfs je kerstboom kopen. De kerstmarkt in Dordrecht staat helaas alleen dit weekend. De officiele openingstijden zijn 11 december tot en met 13 december van 10.00 – 21.00 uur en op zondag van 11.00 – 18.00 uur.

kerstmarkt-2013-1
Bron.

Valkenburg

Valkenburg is eigenlijk de kerststad van Nederland. Je vindt er 6 kerstmarkten: 1e Kerst in Mergelrijk, 18e kerstmarkt Fluweelengrot, 30e kerstmarkt Gemeentegrot, 5e Magisch Zand, Route d’Amuse en 3e Santa’s Village. De meest spectaculaire zijn wel de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. Deze eeuwenoude grotten worden omgetoverd tot mooie kerstmarkten, waar je door de gangenstelsels kunt genieten van stalletjes en kerstmuziek. De kerstmarkten zijn tot en met 3 januari te bewonderen. De kerstmarkten in de Fluweelengrot en Gemeentegrot alleen nog maar tot 23 december. De openingstijden voor elke markt zijn anders. Op deze website kun je de openingstijden vinden.

KMG_27
Bron.

Amsterdam

Natuurlijk kun je ook in onze hoofdstad kerstmarkten vinden en dat zijn er zelfs 13! Op het Museumplein komt Christmas Village on Ice, waar ook een ijsbaan te vinden is. In het vondelpark kun je naar de Finnish School Christmas Market gaan. De andere kerstmarkten in Amsterdam zijn de Caribische kerstmarkt, Chrismas Fair, de Amsterdamsche kerstmarkt, faire kerst fair, funky Xmas market, het winterpein, kerst fair markt, kerstfair Amsterdam Amsterdamse Bos, kerstmarkt Oostpoort Amsterdam , Scandinavische kerstmarkt, Sissy-Boy kerstmarkt en de wintermarkt. Genoeg dus om een dagje Amsterdam mee te vullen! De verschillende openingstijden van al deze kerstmarkten vind je hier.

Daarnaast is het ook erg leuk om het Amsterdam Light Festival te bezoeken. Je kunt een route lopen of met een bootje over het water gaan en alle lichtgevende kunstwerken en projecties op historische architectuur en in stadsparken bewonderen. Je kunt de wandelroute lopen van 10 december tot en met 3 januari. En de rondvaarten vertrekken dagelijks van 28 november tot en met 17 januari.

open-lounge-geraud-períole
Bron.

Utrecht

Albert Heijn organiseert dit jaar een eigen foodfestival, namelijk het Allerhande Kerstfestival! Hoe leuk is dat! Hier kun je voor de kerst inspiratie opdoen voor recepten, trends en producten. Je kunt er je eigen ideeen vandaan halen voor dat bijzondere kerstmaal die je tijdens de kerst op tafel wilt zetten. Je kunt allerlei gerechten proefen en je krijgt een preview in het komende kerstassortiment van Albert Heijn.

Dit weekend vind het Allerhande Kerstfestival plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Kaarten kosten 10 euro per persoon en kun je hier bestellen. Ook kun je je via de website inschrijven voor de kookworkshops die worden gegeven.

001379992_001_Allerhande_Kerstfestival (1)
Bron.

Deventer

In Deventer wordt twee dagen lang een festival gehouden waar de verhalen van Charles Dickens tot leven komen. Op het kerkplein worden zelfgemaakte waren verkocht en zie je door de straten gierige Scrooge en Oliver Twist rondlopen. De ingang van het festival is op de Keizerstraat en is op 19 en 20 december van 11.00 – 17.00 uur.

kerstdickens
Bron.

Maastricht

3 jaar geleden ben ik een weekend weg geweest naar Maastricht in december om daar ook eens de kerstsfeer te proeven. Vooral het Vrijthof is heel gezellig met de houten chalets waar je lekkere gluhwein kunt drinken naast de schaatsbaan. Ook de rest van de stad is heel gezellig versierd met kerstversieringen.

De kerstmarkt in Maastricht staat er van 28 november tot en met 29 december.

IMG_3057
Het Vrijthof met de schaatsbaan.
IMG_3040
Glühwein in Magisch Maastricht.
IMG_3027
Drukte bij de kerstkraampjes op het Vrijthof.
IMG_3046
Ook de straten zijn mooi versierd.
Ook in Nederland is er dus vol op te doen rondom kerst! Ik heb er al zin in.

Bezoeken jullie ook altijd een kerstmarkt voor kerst? En welke kerstmarkt mag echt niet ontbreken van dit lijstje?

Liefs,

Romy

“Have a holly jolly christmas!” – Santa 😉

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.