https://pixabay.com/nl/photos/luchthaven-boord-vliegend-scorebord-1890943/
Reistips Tips

Je vlucht vertraagd tijdens je reis? Mogelijk krijg je geld terug!

Niets is vervelender, je bent net op de luchthaven aangekomen om naar je vakantiebestemming te gaan, de bagage is ingecheckt, je hebt een heerlijke koffie gehaald en dan kijk je naar de vluchtinformatie. Op de borden staat met grote letters dat de vlucht is vertraagd. Ondanks dat het natuurlijk ontzettend vervelend is, zijn er regels opgesteld die ervoor zorgen dat je geld terug kunt krijgen. Hieronder leggen we uit wat jouw rechten zijn.

De reden van de vertraging

Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom een vlucht vertraging kan hebben of zelfs is geannuleerd. Eén van de redenen kan natuurlijk zijn door weersomstandigheden. Met name in Nederland komt het weleens voor dat de wind een dusdanige hoge snelheid heeft, dat het problemen kan opleveren voor de vliegtuigen. Een andere reden kan natuurlijk ook een technische storing in het vliegtuig zijn. Óf nog vervelender dat het vliegtuig is overboekt.

Helaas hebben wij zelf ook wel eens last gehad van een vertraging. Het enige wat je dan wilt, is dat het goed opgelost wordt en je zo snel mogelijk op de plek van bestemming aankomt. Over het algemeen helpen vliegtuigmaatschappijen je heel goed om alles op te lossen, maar het is altijd beter om hier zelf ook achteraan te gaan.

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

De vergoeding van een vertraging is afhankelijk van de vliegafstand en het aantal uur dat de vertraging heeft geduurd. Er zijn vier soorten vergoedingen:

  • 250,- euro bij een vlucht van 1500 km of minder en een vertraging van 2 uur of meer;
  • 400,- euro bij een vlucht van meer dan 1500 km en een vertraging van 3 uur of meer;
  • 400,- euro bij een vlucht tussen de 1500 tot 3500 km buiten de EU en een vertraging van 3 uur of meer;
  • 600,- euro bij een vlucht van meer dan 3500 km buiten de EU en een vertraging van 4 uur of meer.

Daarnaast mag je bij een vertraging van meer dan 5 uur bij alle vluchten afzien van de reis. Het volledige bedrag van het vliegticket moet dan door de luchtvaartmaatschappij vergoed worden.
Ben je onderweg naar huis of heb je je overstap niet gehaald? Dan moet de luchtvaartmaatschappij een gratis alternatieve vlucht aanbieden. Meer informatie over de vergoedingen? Klik hier.


Hoe kun je makkelijk geld terugkrijgen?

Via Airhelp kan je geld terugvragen indien een vlucht is geannuleerd of vertraagd. Het bedrijf helpt reizigers om een vergoeding te ontvangen zonder dat je hier zelf veel tijd in hoeft te stoppen. Via de website kan je bijvoorbeeld aangeven dat je een vertraging hebt gehad met een specifieke luchtvaartmaatschappij zoals KLM en Vueling. Als je op de link van de luchtvaartmaatschappij klikt kun je aangeven dat je ‘compensatie wilt claimen bij Vueling‘. Om de compensatie te kunnen claimen heeft de organisatie een aantal gegevens nodig zoals de vluchtgegevens. Als je recht hebt op een vergoeding keren zij deze zo snel mogelijk aan jou uit, zonder dat je er veel voor hoeft te doen!

Wij vonden het altijd erg lastig uit te zoeken wanneer wij recht hadden op een vergoeding als een vlucht vertraagd was. Hopelijk hebben wij jullie nu een beetje op weg geholpen mocht dit jou ook overkomen!

Mocht je vliegtuig klaar zijn voor vertrek, maak het jezelf dan zo comfortabel mogelijk! Klik hier voor onze tips.

Heb jij wel eens last gehad van vertraging?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.