Eten & drinken Restaurants

In de keuken van Floris

Ooit een 9 gangen diner gehad? In de keuken van Floris kan dit dus! Een bijzondere gastronomische ervaring, waar bij elk gerecht een bijzondere wijn of champagne wordt geserveerd. Kijk maar mee naar onze ervaring met een 9 gangen diner!

Uiteten zonder menu

In de keuken van Floris is in vele aspecten uniek. Ten eerste, wordt er geen menu of wijnkaart gebruikt. Elke gang is dus een verrassing. Dit vonden wij erg leuk, alleen als je eet-beperkingen hebt is het waarschijnlijk wat lastiger om hier aan tafel te schuiven. Natuurlijk kun je je dieetwensen gewoon doorgeven en mocht je toch een poging willen wagen kun je ook altijd het restaurant even bellen.

Naast het feit dat wat je gaat eten een verrassing is kun je ook kiezen voor een bijpassende wijn-, champagne- of alcohol vrije sap arrangement. Uiteraard is dit ook een verrassing, maar je kunt er zeker van uitgaan dat dit goed bij het gerecht past wat je krijgt geserveerd.

Ten tweede word je ontvangen op een vast tijdstip. Doordat er niet met een vast menu wordt gewerkt krijgt iedereen hetzelfde menu. Hierdoor is er ook maar plaats voor ongeveer 40 man.

Ten derde, en misschien is dit wel het meest bijzondere, je kunt dus plaats nemen in of rondom de keuken. De open keuken staat in het midden van het restaurant en daarmee van de gasten. Je kunt dus het gehele proces vanaf je tafel volgen. Omdat wij als eerste aankwamen en maar met z’n tweeën waren mochten wij in de keuken plaats nemen. Wij vonden het erg leuk om de bereiding van de gerechten van dichtbij te zien en dit maakt het een leukere eet ervaring ten opzichte van een restaurant met een gesloten keuken.

Het proeven van structuren

Als de avond begint dan heet de chef, Floris, je welkom en tijdens zijn introductie geeft hij aan dat de focus in zijn eten ligt op proeven van structuren in zijn gerechten. Daarom beginnen we dan ook met een amuse van wortels, knolselderij, snijboon, tuinboon, doperwt, gefermenteerde zwarte knoflook en yoghurt waarin verschillende structuren zijn verwerkt.

Bij de gerechten die volgen werden verschillende wijnen, maar ook een bier, cider en sterkere drank geserveerd. Deze alcoholische dranken zijn uitgekozen die bij de 9 gerechten passen. Ook legt Floris uit dat het gaat om de wijn-spijs combinatie van 65% eten en 35% wijn die samen de 100% smaakbeleving geven.

9 gangen en 9 wijnen!

De volgende twee gerechten waren vis gerechten waarbij 2 witte wijnen werden geserveerd. Het eerste gerecht was van makreel en in de tweede waren rode poon en haring verwerkt.

Het vierde was een vegetarisch gerecht van aubergine waarbij dus geen wijn werd geserveerd maar een bier! Dit was een Japanse bier waarin rode rijst was verwerkt. Dit vond ik een hele leuke twist, want niet bij elk gerecht hoeft natuurlijk ook een wijntje geserveerd te worden! Het vijfde gerecht was geïnspireerd op street food en het was naan brood met lam. Dit moest je dan ook met je handen op eten!

Hierna was het tijd voor de ‘hoofdgerechten’. Het eerste gerecht was een mix van vis en vlees: griet en ossobuco. Dit vonden wij het lekkerste gerecht van allemaal. Er gebeurde namelijk ontzettend veel qua smaken en structuren op 1 bordje. Hierbij werd een heerlijke rosé geserveerd. Ook kregen wij nog een gerecht met buikspek en inktvis met een rode wijn.

Toen was het tijd voor mijn favoriete onderdeel: het kaasplankje. Het leuke was dat je hier twee drankjes geserveerd kreeg. Bij de eerste twee kazen kregen wij een appelcider en bij de laatste twee een drank van grappa en druivensuiker. Het toetje was een combinatie van kokosmousse en jasmijn rijst. Dit vond ik wat minder. Maar dat vond ik juist niet erg, omdat je weet dat je er komt voor een smaakbeleving en niet alles is dan even lekker.

Waar?

Restaurant ‘In de keuken van Floris’
Honingerdijk 259
3063 AM Rotterdam

Zou jij ook een 9 gangen diner willen eten?

Liefs,

Romy

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.