Hiken op de vulkaan Etna, Sicilië

Als je aan Sicilië denkt dan denk je vaak ook aan de bekende vulkaan de Etna. De grond en natuur rondom deze vulkaan is erg divers. Je kunt er allerlei soorten landschappen tegen komen. Wij hebben deze landschappen ontdekt tijdens een hike tour op de Etna. Benieuwd hoe dat is? Lees dan mee!

Met een Landrover richting de Etna.

In Sicilië verbleven wij aan de kust plaats Taormina. Vanaf dit dorpje werden we opgehaald door een Landrover om richting de Etna te gaan. Het is zo’n uurtje rijden richting de vulkaan. Eenmaal op zo’n 1000 meter hoogte aangekomen maakten wij een stop bij een kleine boomhut waar we meer leerden over de natuur en de vulkaan zelf. De Etna is namelijk nog steeds actief, de laatste eruptie was zelfs uitgekomen een week voordat wij gingen hiken door het gebied. We hebben wat beeld materiaal gezien hoe erupties eruit zien en de hoeveelheid kraters de Etna eigenlijk wel niet heeft. Wat erg bijzonder is aan de omgeving rondom de Etna is dat kraters zo maar kunnen ontstaan. Wetenschappers kunnen niet voorspellen waar en wanneer er zo maar een eruptie kan komen waardoor weer een nieuwe krater ontstaat.

Na wat educatie kregen we bergschoenen te leen en gingen we met de Landrover weer op pad. De eerste stop was een gebied waar lavastromen waren geweest in 2002. Precies in dit gebied was een skigebied voor toeristen. Alle hotels, winkels en horeca zijn weggevaagd door de lavastromen. Het is een bizar landschap om te zien. Alsof je zo op de maan bent geland. Alles is zwart maar er groeien we kleine plantjes weer hier en daar. Wat ook erg bijzonder is is dat je precies de grens kunt zien waar de lava niet is geweest. Hier staan namelijk gewoon weer bomen en gaat het bos verder.

Etna

Etna

Lava is erg speciaal om doorheen te lopen of aan te raken. Het is alsof je door een heuvelachtig strand loopt. Lava stukjes zijn ook extreem licht, er zit namelijk heel veel lucht in!

Etna

Laat het hiken maar beginnen!

Hierna zijn we nog een stukje verder gereden om vervolgens een hike tour te doen van zo’n tweeënhalf uur. Het is een zware tocht doordat je allerlei krater op loopt en weer naar beneden loopt. Ook werd ons verteld dat het best koud kan worden op de vulkaan, dus waren wij daar goed naar gekleed. Echter zijn wij niet helemaal naar de top van de vulkaan gegaan, dus op onze hoogte was het alsnog gewoon 30 graden! Hierdoor viel de hike tour ons ook wat zwaarder.

Etna

Etna

Lava tubes ontdekken

De laatste stop waren zogeheten ‘lava tubes’. Als er een eruptie komt stroomt de lava ook ondergronds naar beneden. Hierdoor ontstaan dus onder de grond lava gangen. Met een helmpje op en een lampje gingen we de gangen in. Wat er frapant was, was dat er een soort van trappen waren aangelegd. De vroegere bevolking in Sicilië gebruikte deze gangen namelijk om in de zomer sneeuw en ijs te bewaren tijdens de zomer periode! Doordat de gangen zo smal zijn kon de sneeuw goed koud en vergrendeld bewaard worden dat gebruikt werd om drankjes te verkoelen.

 

Etna

Hierna gingen we weer terug naar het boomhutje om van schoenen te verwisselen en voor een heerlijke lunch. We hebben met de groep genoten van lekkere Etna wijn en een panini.

Een tour rondom de Etna is een echte aanrader, je ziet natuur en landschappen die je nergens anders zult zien! Deze tour hebben wij geboekt bij Etna People.

Ben jij weleens een vulkaan op geweest? 

Liefs,

Romy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.