Maleisië

Het regenwoud van Maleisië: Taman Negara

Na een aantal dagen op de mooie Perhentian Islands was het tijd om de jungle van Maleisië in te gaan. De Taman Negara in Maleisië is één van de oudste regenwouden in Azië en ligt vier uur rijden van de hoofdstad Kuala Lumpur. Er is veel te beleven in de jungle, benieuwd wat ik heb gedaan? Lees dan verder.

Van Perhentians Islands naar Taman Negara

Vanaf Kuala Besut begon onze reis naar de jungle, een pittige reis. Met een minibus werden wij naar Jerantut gebracht. De reis was verre van optimaal, zo begaf de airconditioning het helaas halverwege. Het gevolg, met 30 graden in een snik hete bus zitten die vol zit met mensen en koffers. Nadat wij aangekomen waren in Jerantut was het tijd om ons jungle pakket te boeken en op tour te gaan!

Met de boot naar de Taman Negara

Vanaf Jerantut werden wij met een bus naar de rivier gebracht. Bij de rivier lagen boten die ons naar de jungle voeren. Alle bagage werd voorin op de boot gelegd. Ik was alleen even vergeten dat mijn schoenen aan mijn backpack hingen met als gevolg dat mijn schoenen vol liepen met water. Net als in de jungle in Borneo, was ook hier sprake van extreem laag water. Hierdoor stond de boot regelmatig vast en moesten we door het water lopen om de boot los te krijgen. Het echte jungle gevoel begon gelijk al. Vijf minuten voor aankomst in de jungle werden wij welkom geheten door een enorme regenbui en niet te vergeten dat onze spullen voor op de boot lagen. Met als gevolg dat onze spullen niet echt droog meer waren. Gelukkig hadden we alle kleding en spullen in vacuümzakken gestopt.

11823760_10102950539202608_214558081_n

DSC02686

IMG_0216

11791657_10102950538808398_535543350_n

Kuala Tahan

Wij verbleven in Kuala Tahan, een plek waar veel toeristen verblijven omdat het makkelijk begaanbaar is. Voor ons was het even wennen, omdat je midden in een klein dorp terecht komt. Zo zijn hier kleine supermarkten te vinden en een aantal restaurantjes waar je de hele dag door eten kunt halen. Wij kregen er niet echt het jungle gevoel bij, zoals in Borneo wel meteen het geval was. Het fijne was wel dat je hier vrijwel altijd gewoon in een eenvoudig huisje slaapt met een bed en een douche.

Jungle tour

De eerste avond maakten wij een jungle tour, the night jungle walk. Tevens maakten wij ook kennis met onze gids, een man met veel humor. De tour begon al met veel gelach! Tijdens de jungle walk hebben wij helaas bijna geen wilde dieren gezien. Alleen enkele slapende vogels, een enorme spin en andere kleine insecten.

11798158_10102950539032948_1951339034_n

Canopy Walkway

Na een ontbijt op een van de floating boats was het tijd voor de Canopy Walkway. Dit is een parcours gemaakt van houten bruggen die recht door de jungle loopt. Met een meter of 15 hoog loop je tussen de bomen, kijkend naar de mooie natuur in de jungle. Het is niet heel makkelijk lopen omdat je op touwen loopt en alles gaat heen en weer. Voor de mensen met hoogtevrees misschien niet het meest ideale moment. Maar ik zou het zeker overwegen, het is een hele leuke ervaring. Helaas hebben wij ook hier niet heel veel dieren gezien, maar door het aantal toeristen dat in de omgeving verblijft is dit ook niet heel gek. De meeste dieren trekken hierdoor dieper de jungle in.

DSC02724

DSC02751

DSC02768

Na de Canopy walkway was het tijd voor een stevige wandeling door de jungle en kregen we net zoals in Borneo weer instructies hoe je in een jungle dient te overleven. Nadat we weer leuke weetjes mee hadden gekregen was het tijd om terug te gaan naar de floating boat om daar te gaan lunchen en ons voor te bereiden op het middagprogramma. In de middag gingen wij mee met een bootvaart voor ‘Rapid Shooting’. Vooraf werden we gewaarschuwd dat we erg nat konden worden, maar omdat het water heel laag stond viel dit mee. Het was eigenlijk een soort raften, maar dan net even iets anders want we gingen met een normale boot. Omdat we niet heel erg nat waren geworden doken we daarna maar gewoon de rivier in met de hele groep.

Nadat we genoeg hadden gezien van het water gingen wij naar de plaatselijke bewoners, Orang Asli Village. Dit is een stam die in de jungle leeft. Ze hebben vrijwel geen elektriciteit en slapen in rieten hutten. Ze hebben nog eeuwen oude tradities en maken voor de toeristen souvenirs. Zelfs had ik liever niet naar dit dorp willen gaan, het voelt heel onnatuurlijk om bij een stam naar binnen te gaan en te kijken hoe zij leven. Voor mij voelde dit niet heel prettig. Daarnaast krijgen zij ook geld en/of spullen om ons te ontvangen, zo zagen wij allemaal zakjes liggen van snoep en koekjes. Verder vind ik het wel heel bijzonder dat deze mensen nog op die manier kunnen leven. Het is heel primitief en je kan niet zomaar even onder een warme schone douche stappen.

De volgende dag was het alweer tijd om de jungle te verlaten en tijd om naar de Cameron Highlands te gaan. De Taman Negara ervaring was niet helemaal wat ik verwacht had. Het is absoluut niet te vergelijken met hoe ik hiervoor Borneo heb ervaren. Ik vermoed dat je, wil je meer dieren zien, verder de jungle in moet gaan. Wij hebben dit niet gedaan, maar deze ervaring was ook erg leuk. En er zijn genoeg dingen te ondernemen.

IMG_0219
Weer vast op het zand..

De tour hebben wij geboekt bij deze organisatie. Maar er zijn vast nog meer organisaties die een vergelijkbaar pakket aanbieden. Mocht je meer willen weten over de tour of juist tips hebben voor anderen. Laat ze dan achter bij de comments.

Zouden jullie graag een jungle tour willen mee maken? Of wat vond jij van de Taman Negara?

Liefs,

Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. nathalie zegt:

    Leuk stukje! Nog 5 maandjes en dan gaan wij. Ben benieuwd ☺☺we gaan zeker die nachtwandeling doen en die canopy walk. Bij jullie viel het misschien tegen omdat je ook een jungle had gezien in borneo. Wij hebben geen vergelijkingsmateriaal dus hopelijk valt het bij ons niet tegen.

  2. Leuk! Het is al 10 jaar geleden dat ik er was, maar het ziet er nog precies zo uit hahaha. Ook de Canopy walk gedaan, vond ik doodeng maar was wel mooi.

    1. ja de jungle zal niet snel veranderen! De canopy walkway is inderdaad best eng. Het wiebelt heel erg..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.