Maleisië

Bezienswaardigheden in Penang, Maleisië

Penang staat bekend staat om de mooie street art, het fantastische eten en vele bezienswaardigheden. Deze stad mag je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Maleisië. Vorige week vertelde ik over de bezienswaardigheden in Penang, zoals de mooie Kek Lodge Si Temple en de Penang Hill. In dit artikel vertel ik meer over waarom deze stad zo bijzonder is en mijn tips voor ideaal verblijf.

George Town is gelegen op het eiland Penang, ten westen van het westelijke eiland van Maleisië. Het is een vrij grote stad, maar niet te vergelijken met Kuala Lumpur. Je kunt er hippe ontbijt- en lunchzaakjes vinden en veel shopping malls. Het leuke aan deze stad is dat je vrijwel alles te voet kunt doen. Naast een aantal hippe straten, staat een deel van het centrum van George Town ook genoteerd op de werelderfgoedlijst.

China Town & Little India

In de stad zijn veel verschillende tempels te vinden. Zo zijn er moskeeën en kerken,  maar ook veel boeddhistische tempels. Ongeveer 50% van de mensen in George Town komt oorspronkelijk uit China. Hierdoor is er veel van de Chinese cultuur terug te vinden in de stad. Daarnaast zijn er nog veel andere bevolkingsgroepen te vinden in de stad, zoals Indiërs en Maleisiërs. Deze zijn vaak in vrijwel elke Maleisische stad terug zijn te vinden, in vaak eigen wijken.  Het opvallende is dat ondanks dat Maleisië veel verschillende bevolkingsgroepen kent die verschillende religies aanhangen en veelal in eigen wijken leven en ook nog eens een voornaam aandeel uitmaken van de totale bevolking, dit heeft geleid tot weinig onderlinge spanningen. Dit is op veel andere plaatsen in de wereld wel anders!

Het leuke aan Georgetown is dat je overal veel verschillende soorten eten kunt vinden. Zo ben je op de juiste plek voor heerlijke noodles en één deur verder kun je een hele goede curry eten bij een Indiaas restaurant. De stad is zo gevarieerd, dat het geen moment verveelt.

DSC03234

IMG_0319

IMG_0376
IMG_0399

Khoo Kongsi

Zoals ik net al schreef is een groot deel van de bevolking Chinees. Dit is wederom terug te zien in de architectuur in de stad. De Khoo Kongsi tempel is één van de meest bekende clanhouses (familie tempels) in George Town. De Khoo’s waren van oorsprong rijke Chinese handelaren in de 17e eeuw, afkomstig van Malacca en ook Penang. In de 19e eeuw veranderde de clan steeds meer naar een eigen ‘dorp’ met zelfbestuur waarin verschillende clanleden onderwijs en gezondheidszorg konden krijgen, maar bijvoorbeeld ook geld konden lenen. Het is de grootste clantempel van Maleisië. De clan tempel werd gebouwd in 1906 toen de Khoo clan op het hoogtepunt van haar rijkdom en macht was.

Op dit moment wordt de tempel gebruikt voor feesten, toneelstukken en opera’s. Voordat je de tempel ziet, passeer je een aantal andere huizen. Hier woonde vroeger de knechten en familieleden. Om de tempel te kunnen zien, dien je helaas wel entree te betalen. De tempel heb je in een klein uur gezien, maar is zeker de moeite waard.

DSC03260

DSC03263
Je kan ook naar de tempel gebracht worden

Koloniale centrum

In een deel van George Town bevindt zicht het koloniale centrum. Er staan hier veel gebouwen die gebouwd zijn rond het jaar 1900, veelal door de Engelsen die er toentertijd nog de dienst uitmaakten. Deze gebouwen staan ook genoteerd op de werelderfgoedlijst. De City Hall wordt op dit moment voornamelijk gebruikt door de lokale overheid.

Een ander leuk bezienswaardigheid is de St George Church. Hier kwamen mijn vriend en ik in gesprek met een Nederlands/Australische vrijwilliger voor de kerk. Hij was heel enthousiast dat wij langs kwamen en vertelde ons ruimhartig over zijn leven en waarom hij was vertrokken uit Nederland. Nadat hij jaren in Australië en Indonesië had gewoond, besloot hij naar Penang te verhuizen omdat het leven hier relatief goed is (lees: lekker weer en eten, en veel goedkoper dan Australië). Een heel inspirerende man die na ruim 30 jaar nog vloeiend Nederlands sprak. Zulke mensen geven toch altijd weer net iets extra’s aan een bestemming! Naast de kerk, die van binnen en van buiten heel eenvoudig is ingericht en helemaal wit is geverfd, zijn er nog veel andere koloniale gebouwen te vinden in de stad.

DSC03226
City Hall
DSC03223
Town Hall
DSC03220
St. George Church

Street art

De ‘street art’ in George Town is heel mooi. Door het hele centrum zijn, op verzoek van de gemeente, door meerdere artiesten mooie kunstwerken gemaakt. In 2008 is George Town uitgeroepen tot een stad van de World Heritage Site. Om dit te vieren is de stad een project gestart met lokale kunstenaars. In 2012 nam het aantal kunstwerken in George Town nog verder toe omdat het George Town festival plaatsvond. Tijdens onze reis kregen wij een kaart mee met plekken waar we deze kunstwerken konden vinden. Het leuke aan de route was dat je tegelijkertijd de hele stad en veel verschillende wijken kon zien. Je komt op kleine straatjes uit waar veel toeristen de muurbeschilderingen aan het bekijken zijn. Om een kleine impressie te geven over de kunstwerken; hieronder een paar foto’s.

DSC03236

DSC03237

DSC03257

IMG_0378

Het is zeker de moeite waard om Penang te bezichtigen. Qua restaurants heb ik niet veel tips, want je kun je op veel plaatsen heel lekker eten. Ga vooral bij de leuke en traditionele  restaurantjes eten en geniet van de gezelligheid. Het is zeker een aanrader om een route door de stad te lopen. Dit kan met een gids, maar met een kaart gaat het ook prima. Neem een paar dagen de tijd in Penang, zodat je de natuur kunt zien, de stad goed kunt bezichtigen en natuurlijk om nog even te winkelen in één van de vele shopping centra’s. Wil je meer weten of Penang? Bekijk dan dit artikel.

Wat is jullie favoriete street art foto?

Liefs,

Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.