Restaurants

Eten en drinken bij Het Grand Theatre, Breda

Het leukste aan het bezoeken van steden is het vinden van nieuwe restaurants met een bijzonder verhaal. Soms een hele klus maar in Breda is het mij gelukt. Ik ging lunchen in een oude bioscoop, het Grand Theatre.

In 1919 is het Grand Theatre gebouwd voor zowel toneel- als filmvoorstellingen. Het gebouw wordt gekenmerkt door een mengeling van stijlen met bonte kleuren. Tot op heden zijn veel details bewaard gebleven. Er is dan ook aan elk detail gedacht, zo zijn de tegels mooi versierd en hebben sommige tegels gouden accenten met het wapen van Breda erin. De grote fim- en toneelzaal  is prachtig gedecoreerd met gouden sterren op de muur  en kroonluchters aan het plafond. Op dit moment worden er geen films en voorstellingen meer gegeven maar bevindt zich in het theater een boekhandel. Naast de boekhandel is er ook een lunchplek gecreëerd voor boekenliefhebbers, of mensen net als ik die opzoek zijn naar bijzondere plekjes in Nederland.

Grand Theatre Breda

Grand Theatre Breda

Bij binnenkomst in het Grand Theatre, loop je direct de lunchplek tegemoet. Deze is wederom heel mooi ingericht. De oude details staan centraal en worden geaccentueerd met moderne stoelen met een vintage uitstraling. Een hele fijne en gezellig plek om te lunchen! De menukaart is klein, maar fijn. Op de menukaart staan tosti’s, pho, pompoenbrioche en carpaccio. Uiteraard ging ik voor de pho en proefde ik ook wat van de pompoenbrioche. Beide heel smakelijk. De pompoenbrioche is gemaakt van pompoenbrood met rode bietenchutney, geitenkaascréme, bietenblad en tuinkers. En pho is de beroemde soep waar Romy al eens eerder over heeft geschreven.

Grand Theatre Breda lunch

Grand theatre Breda Pho

Het is zeker een aanrader om te lunchen bij het Grand Theatre in Breda, niet alleen door de heerlijke lunch maar ook de fijne sfeer die hangt in het gebouw. Detail staat wederom centraal. Zelfs de thee die wordt geserveerd heeft een verhaal. De thee komt van theesommelie Kiona Malinka, Crusio. Hieronder is te zien hoe de thee geserveerd wordt. Wanneer het bovenste deel op het kopje klikt stroomt het water het kopje in. De theebladeren aan de onderkant van de theepot zorgen ervoor dat het water veel smaak krijgt, maar niet te sterk is van smaak. Weer een groot voordeel als jij ook altijd je theezakje te laat uit het water haalt.

Grand theatre Breda Kiona Malinka van Crusio

Na de lunch heb ik nog een kijkje genomen in de boekhandel en de bovenverdieping. Via de centrale hal loop je met een trap naar boven. Hier vandaan zie je een grote lichtkoepel van glas-in-lood. Boven hebben ze veel ruimtes voor feesten en partijen en als je iets verder doorloopt heb je een mooi uitzicht over de boekenwinkel. Hier zie je goed terug dat het gebouw gebruikt werd als theater. Bijzonder dat zo’n mooi oud pand deze bestemming heeft gekregen!

Grand Theatre Breda

Waar?
Van Coothplein, Breda

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Milou zegt:

  Beste Travellovers,

  Wat leuk dat jullie vorige week bij ons in het Grand Theatre zijn komen lunchen en dat het gesmaakt heeft. Leuk stukje om te lezen!

  Hopelijk tot de volgende keer.

  Met vriendelijke groet,

  Milou

  1. Bedankt voor het compliment Milou. Wij komen zeker nog een keer langs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.