Europa Zweden

Elanden spotten in Zweden

Tijdens de reis door Zweden had ik één wens en dat was elanden zien in het wild. Al snel werd ons verteld dat de kans heel klein is om deze dieren tegen te komen. Benieuwd hoe het ons is af gegaan en waar wij een wilde eland hebben gepost?

Hoe meer wij naar het noorden reden des te groter de kans was om elanden te zien (dachten wij). Maar al snel werden wij door een gastvrouw van één van Hem Till Garden gewaarschuwd dat de kans heel klein was en zij deze dieren ook nog nooit had gezien. We gaven de moed al een klein beetje op en besloten naar een elanden park te gaan, het Gardsjo Moose Park.

DSC05844
De eigenaar van het park is met elanden in aanraking gekomen omdat hij werd gevraagd om voor een jonge eland te zorgen omdat de moeder van deze eland was aangereden door even auto. Door de grote liefde die hij van deze ervaring overhield besloot hij een elanden park te openen. Gelukkig maar, want op deze manier konden wij toch de elanden bekijken. Al ben ik zelf helemaal geen fan van dierenparken hebben deze dieren gelukkig veel ruimte om te leven en worden ze zichtbaar goed verzorgd.

Tijdens de tour door het park werden wij vervoerd door een trekker met daarachter een aanhanger waar alle gasten op konden gaan zitten. Op deze manier is het voor jong en oud goed te doen om de dieren te spotten. Uiteraard laten de elanden zich niet zomaar zien en worden ze gelokt met eten. Je merkt hierdoor dat de beesten nog behoorlijk schuw zijn van zichzelf. Maar het zijn wel hele bijzondere beesten om te zien in het echt. De tour duurt ongeveer een uurtje en daarna kan je nog even wat drinken op het naast gelegen terrein.

Nadat de tour was afgelopen zijn we weer verder gereden door de bossen en daar stonden we oog-in-oog met een wilde eland! Alsof het voorbestemd was. Het was zo bijzonder om toch een eland te zien in het wild. En dat terwijl wij er maar 3 weken waren. Maar desalniettemin was het elandenpark zeker een succes, want hierdoor kan je de dieren toch beter bewonderen zonder dat je binnen 5 seconden een foto moet maken, haha!

Wil je meer lezen over Zweden? Klik dan hier.

Hebben jij ook wilde elanden gespot in Zweden?

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

  1. Gaaf, elanden spotten! Ik heb er in Canada veels te weinig gezien helaas, dus ik hoop er nog eens veel meer te zien! Mooie dieren!

  2. In Smäland zijn we naar het elandenpark in Nybro geweest, inderdaad ook met een trekker door het park gekomen. We hadden toen het geluk dat er net 2 jonkies waren, deze waren nog maar 2 weken oud. Echt heel leuk om te zien. In Värmland hebben we ze wel een paar keer in het wild gezien maar dat gaat dan inderdaad zo snel dat foto’s maken helaas niet is gelukt. Verder heel veel hertjes en vossen trouwens.

    1. Veel mazzel gehad zo te horen! En wild fotograferen blijft een lastige…

  3. Tof! Ik heb toen alleen heel veel rendieren gezien, elanden niet helaas. Die zijn in het wild ook echt moeilijk te spotten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.