Indonesië

Eilandhoppen bij de Komodo eilanden met XP adventures

Eén van de hoogtepunten van mijn rondreis door Indonesië is zonder twijfel eilandhoppen bij de Komodo eilanden. Het is ongerept, er zijn relatief weinig toeristen en het is er mooi, heel erg mooi. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan verder.

De Komodo eilanden zijn een groep eilanden die met name bekend zijn door de Komodo varanen, deze dieren worden ook wel de draken van Indonesië genoemd. Ze kunnen ongeveer 3 meter lang worden en zijn gevaarlijke dieren die van kilometers ver bloed ruiken. Door onder andere de gevaarlijke draken en de prachtige natuur stonden de Komodo eilanden al lang op mijn lijstje om te bezoeken. Om de eilanden goed te verkennen boekte ik een tour bij XP adventures. Deze touroperator biedt verschillende meerdaagse tours aan. Ik koos voor de Dragon Tour. Bij elke tour slaap je op een onbewoond eiland in een hutje met uitzicht over de zee en het prachtige strand. Op het kamp zijn douches en wc’s aanwezig en ‘s avonds wordt het eten geserveerd in een klein restaurantje. Nog een pluspunt: er is gewoon elektriciteit. Om heel eerlijk te zijn had ik niet zoveel luxe verwacht, tuurlijk de hutjes zijn simpel, maar met het prachtige uitzicht op zee en de ontelbare sterren in de nacht is dit absoluut een top plek!

Het avontuur start in de haven van Laguan Bajo in Flores. Dit is een klein dorpje waar genoeg restaurants en hotels zijn om een paar dagen te verblijven. Echter zoals gezegd is dit dorp vooral bekend als entree tot de Komodo eilanden of als startpunt om het eiland Flores te ontdekken. Vroeg in de ochtend worden we opgehaald bij ons hotel om aan boord te gaan van de boot. Daarbij worden we verwelkomd met een heerlijk ontbijt. Aan boord wordt de planning van de komende dagen besproken en varen we langzaam naar onze eerst snorkelspot, Kanawa Island. Onderweg naar het eiland worden wij al verrast door een aantal dolfijnen. Kanawa island is een eiland met witte stranden en prachtige koraalriffen. Na de snorkeltrip is er genoeg tijd om uit te rusten en een rondje te lopen over het eiland. De tweede stop is Sebayur Kecil, wederom weer een mooie plek om zowel te snorkelen als te duiken. Het leukste van de Komodo eilanden is dat je tijdens het snorkelen alleen met je medereizigers in het water aan het dobberen bent in plaats van een hele groep toeristen. Hierdoor is het extra makkelijk en leuk om allerlei mooie vissen en koraal te spotten.

XP adventure Flores

Na een dag in het water te hebben gelegen is het tijd om naar het onbewoonde Sebayar Island te varen en ons hutje op te gaan zoeken. Op het eiland hangt een goede sfeer en aan elk detail is gedacht. Zo hangt er een hangmat, staan er ligbedden en parasols en natuurlijk de hutjes met daarin twee bedden en een klamboe. ‘s Avonds eet je samen met de groep van een buffet en sluit je de avond af met een kampvuur op het strand. Dit zijn gegarandeerd leuke avonden!

XP adventure Flores

Na een korte nacht is het tijd voor een heerlijke douche en ontbijt. Na ongeveer 1.5 uur is het tijd om richting de boot te gaan en manta’s te spotten. Manta’s zijn een roggen soort die een omtrek kunnen hebben van 7 meter. Behoorlijk enge beesten als je deze in het water tegenkomt. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk, maar ik moet eerlijk zeggen ondanks dat ik ze meerdere keren heb gezien ik ze eng blijf vinden. Samen met de gids ga je op zoek naar de manta’s. Omdat het natuurlijk een open zee is kan het lastig zijn om ze te vinden. Maar niet getreurd, de kans is groot dat je ze ziet. De eerste stop voor het spotten van manta’s, was manta point. Helaas was de golfslag van de zee hier behoorlijk sterk, maar we hebben wel twee manta’s gezien. De volgende stop was Pink Beach. De gids vertelde ons dat het beter was om naar het eiland te zwemmen omdat hier de kans ook groot was om Manta’s te spotten. Samen met mijn GoPro en de gids (uiteraard) gingen we het water in, waar we maar liefst 4 manta’s in één shot hebben geschoten. Het was waanzinnig! Na het avontuur in het water zwommen we naar Pink beach. Het strand is roze gekleurd door de kleine stukjes rood koraal dat zich mengt met het witte zand.

XP adventure Flores

XP adventure Flores

Na de lunch en een wandeling over het eiland zijn we richting Rinca Island gevaren om op zoek te gaan naar de Komodo Varanen. Met een gids loop je een bepaalde route over het eiland om daar de draken te spotten. De kans is alleen heel klein dat je de dieren tegenkomt tijdens de wandeling. Aan het begin van de route zijn we een aantal Komodo varanen tegen gekomen. Echter hadden wij het vermoeden dat deze dieren gevoerd worden door de mensen die hier werken. Maar dat werd uiteraard ontkracht door de gids.. Ondanks dat ik mijn twijfels had bij de gids waren de draken wel immens groot en angstaanjagend.

XP adventure Flores

Na de wandeling over Rinca Island vertrekt de boot voor zonsondergang naar Kalong Island. Net nadat de zon is onder gegaan vliegen duizenden vliegende honden van het eiland naar het vaste land om daar vervolgens op zoek te gaan naar eten. Het is een magisch moment als je dit ziet. De  lucht is voor minstens 10 minuten gevuld met vleermuizen. In combinatie met de zonsondergang is dit prachtig! Na het zien van dit prachtige verschijnsel is het weer tijd om terug te gaan naar de haven van Laguan Bajo en de trip af te sluiten.

XP adventure Flores

Ik kan je absoluut aanraden om eiland te hoppen in dit gebied. Wil je meer informatie over eiland hoppen met XP Adventures, dan raad ik je aan een kijkje te nemen op de website van XP Adventures. Deze organisatie biedt veel verschillende tours aan en is zeker de moeite waard!

Liefs,
Marije

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met XP Adventures.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.