Een weekend naar de Champagnestreek in Frankrijk

Zin om een weekendje weg te gaan en te genieten van heerlijke alcoholische dranken zoals champagne? Niet alleen jij, maar ook je medereizigers zullen dit een fantastisch idee vinden! Binnen vier uur ben je vanuit Nederland in de champagnestreek. In de Champagnestreek proef je de lekkerste champagnes.

Breng een bezoek aan een van de grote champagnehuizen

Heb je absoluut geen kennis van champagnes? Geen zorgen, voor mijn bezoek aan de champagnestreek had ik ook geen idee. lk kende slechts enkele champagnemerken, zoals Pommery, Moët & Chandon, Taittinger, Pol Roger en Bollinger. Wij besloten om langs Taittinger en Pommery te gaan. Deze twee champagnehuizen liggen op loopafstand van elkaar. Vanaf €25 euro kun je een traditionele tour volgen door de wijnkelders. Na afloop van de tour krijg je een glas champagne. Tijdens de tour hoor je alles over de geschiedenis van de champagne, hoe het gemaakt wordt en wat de verschillen zijn tussen de champagnes.

Bezoek de Champagnestreek met de auto

Tijdens een bezoek aan de champagnehuizen breng je geen bezoek aan de wijngaarden. Echter kan je deze heel eenvoudig zelf bezoeken. Nadat je enige kennis hebt opgedaan over de productie van de champagnes is het een aanrader om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

De ‘Route Touristique du Champagne’ is ongeveer 700 kilometer lang en leidt je langs verschillende dorpen en champagnehuizen. Omdat de route erg lang is, hebben wij ervoor gekozen om hier slechts een klein deel van te rijden. Wij startten de route vanuit Reims om vervolgens in een zuidelijke richting naar Epernay te rijden. Tijdens de route kan je wijngaarden en pittoreske dorpen bezoeken, maar ook stoppen voor een bezoek aan een van de vele wijnproeverijen bij een wijnboer.

Bij het toeristenbureau in Reims zijn er verschillende plankaarten te vinden waar deze route precies in beschreven staat. Mocht je geen kaart kunnen vinden volg dan de borden ‘Route Touristique du Champagne’ op de weg. Als je deze route volgt kom je vanzelf langs verschillende dorpen en champagnehuizen.

Ben je sportief? Huur dan een fiets en ontdek op twee wielen het glooiende landschap met prachtige wijnvelden. Wij zijn zelfs met slecht weer verschillende fietsers tegengekomen!

Bezoek steden zoals Reims en Epernay

In de Champagnestreek zijn meerdere steden te vinden die een bezoek waard zijn. Ga bijvoorbeeld naar Reims. Deze stad is bekend vanwege de indrukwekkende kathedraal en vele musea. Wij ontdekten de stad met de ‘Reims City Pass’. Met deze pas kan je gratis of met korting onder andere naar musea en champagnehuizen. Niet alleen dat, ook het openbaar vervoer is gratis met deze pas. En dit is natuurlijk erg handig wanneer je champagne gaat proeven in een van de champagnehuizen en er is geen ‘Bob’ aanwezig!

Breng een bezoek aan kleine champagneboeren

Tot slot mijn favoriet. Ondanks dat grote champagnehuizen prachtig zijn, vond ik een bezoek bij de kleine wijnboeren toch leuker. Het is klein, je krijgt de volledige aandacht en vol passie wordt verteld over de champagnes. En dat terwijl je ondertussen verschillende Champagnes mag proeven. Een bijkomend voordeel is dat de champagne een stuk goedkoper is dan bij de bekendere merken en je niet hoeft in te leveren op kwaliteit. Voor ongeveer €15-20 euro per fles heb je een heerlijke champagne die je mee kunt nemen naar Nederland. Vanaf 35 euro kun je al een heerlijke exclusievere ‘grand cru’ kopen. Onderstaand een overzicht met mijn favoriete champagnehuizen.

Favoriete Champagnehuizen

  • Didier Herbert in Rilly-la-Montagne
  • G.H. Martel & Co in Reims
  • Mailly
  • Georges Sohet in Ludes

Ben jij een champagne liefhebber?

Liefs,
Marije


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.