Slovenië

24 uur in Ljubljana en omgeving, Slovenië

Ljubljana, een stad waar je misschien niet snel aan denkt. Het is de hoofdstad van Slovenië. Gelukkig wordt de stad steeds populairder onder west-Europeanen, maar dat kan ook niet anders, zo’n mooie stad met heerlijke temperaturen, wat wil je nog meer? Benieuwd wat voor moois Ljubljana te bieden heeft lees dan snel verder.

Tijdens de reis door Slovenië wilden wij uiteraard even langs Ljubljana (je spreekt het trouwens uit als lyoob-lya-nah). Over deze stad had ik al meerdere positieve verhalen gehoord. Wij besloten om in één de dag de stad te verkennen. Helaas begon het halverwege de dag een beetje te regenen, maar we hebben alsnog heel veel leuks gezien en beleefd.

Ljubljana is geen hele grote stad, je kan hier makkelijk alles binnen één dag zien. Het centrale plein van de stad ‘Prešernov trg’ is gelegen aan de Ljubljanica rivier. Dit is een groot plein met daarom heen het rode Franciscanenklooster, dit klooster is ook wel één van de symbolen van de stad. Aan de rand van het plein zijn een aantal restaurantjes te vinden waar je je heerlijk kan vermaken.

De drie bruggen genaamd ‘Tromostovje’ sluiten aan op het plein. De brug vormt de verbinding van het Prešerenplein met het oude gedeelte van Ljubljana.

Markten

De Plečnik’s Central Market is een centrale markt waar vooral vers fruit, groenten, vlees en kaas worden verkocht, maar ook lokale kunst en ambachten. Een erg leuke markt om overheen te lopen. Het leuke aan dit soort markten is dat je voornamelijk lokale bevolking ziet in plaats van alleen maar toeristen.
In het gebouw naast de markt is een overdekte markt te vinden, zoals die wel in meer landen zijn. Hier loop je wederom tussen de lokale bevolking, er was op het moment dat wij er waren geen enkele toerist te bekennen. De oudere mensen zaten onder het genot van een heerlijk drankje en hapje lekker te socialisen.

Zmajski Most, de draken brug

De draken op de brug (Zmajski Most) zijn het symbool voor de stad, ze staan voor kracht, moed en aanzien. Op de brug bevinden zich vier draken die de brug bewaken. Volgens een legende is de stad gesticht door de Griekse prins Jason, die net buiten de stad een draak doodde. De brug is te vinden in het oude centrum van Ljubljana.

De Ljubljanica rivier loopt door het midden de stad, door de hele stad vind je dus ook veel bruggen. Naast de bekende drakenbrug is er de Butcher Bridge, waar alle lovelocks aangehangen kunnen worden. Dus mocht je de liefde willen vastleggen aan een brug? Ook hier kan dit.

Ljubljanski Grad

Vanuit het Prešernov trg kijk je op de berg met daarop het kasteel. Je loopt hier binnen ongeveer 20 minuten naar toe. Je hebt dan ook nog eens gratis toegang tot het kasteel. Mocht je geen zin hebben om te lopen, er gaat ook een kabelbaan naar het kasteel, dat maakt een bezoek aan het kasteel misschien een stuk aantrekkelijker. In het kasteel vindt je twee restaurants die heel modern zijn aangekleed. De combinatie van nieuw en oud is heel leuk om terug te zien in dit kasteel.

Wat te doen buiten Ljubljana?

Buiten Ljubljana is er genoeg te doen. Zo heeft Slovenië een hele mooie natuur, waar je onder andere langs canyons kan lopen. Wij hebben de Soteska Vintgar gelopen. Dit is een heel makkelijk pad die kan lopen, de wandeling duurt ongeveer 1 uur.  Helaas was het niet heel lekker weer, maar zeker de moeite waard!

Postojnska jama

Eén van de bekendste grotten van Slovenië zijn de Postojnska jama. Wanneer je door Slovenië rijdt zie je langs de weg alleen maar reclame over deze ‘attractie’. Aangezien het niet zo lekker weer was op het moment dat wij er waren, leek het ons een leuk idee om de grotten in te gaan. Ik was in het begin nogal sceptisch over Postojnska jama, aangezien ik dacht dat het niet veel voor zou stellen. Gelukkig viel dit erg mee, alleen zijn deze grotten wel erg toeristisch en druk. De grotten zijn te bezoeken met een treintje. Met de trein word je naar één van de grootste grotten kamers geleid en vanuit daar ga je verder lopen. Je loopt door vijf grote kamers.

Naast de mooie kamers bevinden zich in de grotten ook baby dragon’s, ook wel de grottenolm. Dit is een salamander die 12 jaar zonder eten kan. Het zijn hele kleine witte salamanders, vandaar de naam ook baby dragon’s.
De tickets van de grot zijn vrij prijzig vond ik zelf, namelijk €25.

Wil je meer lezen over Slovenië, bekijk dan dit artikel.

Ben jij wel eens in Slovenië of Ljubljana geweest? Wat vonden jullie van deze stad?

Liefs,
Marije

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.