België Bestemmingen Duitsland Europa Nederland

De leukste stedentrip dichtbij huis

Het mooie weer heeft ons kikkerlandje weer bereikt en de reiskriebels beginnen bij ons al te komen. Elk jaar proberen wij een stedentrip te plannen dichtbij huis. Maar waar gaan we dan naartoe? Heb jij zin om met de auto op pad te gaan en steden te ontdekken die jij niet kent? Dit zijn onze favorieten:

Maastricht

Een absolute favoriet van ons is een stedentrip naar Maastricht. Wanneer je in Maastricht aankomt hebben wij eigenlijk altijd direct een vakantiegevoel. Waarom? In de stad hangt een hele relaxte sfeer en daarnaast staat lekker eten en drinken hier centraal. De stad staat bekend om de vele terrassen en natuurlijk het vrijthof. Maar duik hier ook vooral de wijk Wijck in. Het barst hier van de sfeervolle straten, boektiekjes, terrasjes en hotels.
Omdat Maastricht natuurlijk heel dicht bij België en Duitsland ligt is het ook leuk om een uitstapje te maken naar bijvoorbeeld Aken.

Aken

Aken ligt op ruim een half uur rijden van Maastricht. Een ideale stad om te combineren met een weekend Maastricht. De binnenstad van Aken is prachtig. Een van de bezienswaardigheden die je gezien moet hebben is de dom. Een andere bekende plek is Carolus Thermen. De termen worden voorzien van warm water door de Rozenbron. Het water heeft een temperatuur van maar liefst 47. Heb jij zin om gewoon een dag te ontspannen? Dan is dit absoluut een aanrader.

Mocht je met de auto naar Aken rijden, houdt er dan wel rekening mee dat Duitsland in vrijwel alle steden een umweltzonen heeft ingesteld. Als je met de auto de centrum van de stad inrijdt ben je verplicht om een milieusticker aan te schaffen. Vergeet het niet, want grote kans dat het een boete oplevert. De milieusticker voor Aken is makkelijk verkrijgbaar via Duitsemilieusticker.nl.

Keulen

Keulen is een grote stad gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is een prachtige stad, waar van alles valt te zien en beleven. Het is voornamelijk bekend om de grote Dom midden in stad, maar heeft ook een leuke dierentuin en een chocolademuseum! Onder de Nederlandse toeristen is Keulen natuurlijk vooral populair vanwege de gigantische kerstmarkt die er elk jaar weer staat. En dat vinden wij ook zeker een aanrader!

Gent

Wil je lekker eten net buiten de grens? Ga dan naar Gent in België. Er zijn twee historische plekken in de stad waar je echt lekker kunt eten en drinken.

De Graslei is de straat in het historische centrum van Gent en ligt aan de rivier de Leie. Een erg indrukwekkend stukje Gent als je het aan mij vraagt. De Middeleeuwse sfeer druipt er vanaf. Rond de 11e eeuw was dit stukje van Gent zelfs de haven van de stad en werd het centrum van de graanhandel in Vlaanderen. Tegenwoordig vind je in deze Middeleeuwse gebouwen een straat vol met heerlijke restaurants.

Het Patershol is één van de leukste en gezelligste plekjes van Gent. Het is een oude wijk, waar veel kleine cafeetjes en restaurantjes zich bevinden. Oorspronkelijk was de buurt eigendom van de Vlaamse graven. Rond de 13e eew hadden paters zich er gehuisvest. Later kwamen er ook ambachtslieden wonen. Toen de industrialisatie kwam veranderde het Patershol tot een soort getto, waar veel arbeiders woonden. De grote gebouwen werden opgedeeld tot kleine arbeiderswoningen.  Veel veranderingen heeft deze wijk dus meegemaakt en nu is het ontzettend leuk om door de kleine straatjes te lopen en ergens neer te ploffen in een klein cafeetje.

Leuven

Eén van de leukste stedentrips naar België is wat ons betreft naar Leuven. Het is niet een hele grote stad, maar hierdoor kun je juist goed de leukste bezienswaardigheden bewonderen. De stad is namelijk een cirkel met de Grote Markt in het midden! Vanaf daar kun je alles binnen 10 minuten bezoeken.

Op de Grote Markt vindt je allerlei gezellige terrassen met uitzicht op het stadhuis. Het is een bouwwerk uit de 15e eeuw en zit vol met wapenschilden, beelden en meerdere torens. Overdag is het een echte eye-catcher maar vooral ook ‘s avonds is het stadhuis prachtig verlicht. Je kunt er ook dagelijks een rondleiding boeken om het stadhuis van binnen te bewonderen.

Op zo’n 10 minuten lopen vanaf het historische centrum vindt je een bijzondere plek in Leuven. Namelijk het Begijnhof Dit is eigenlijk een klein dorpje midden in de stad van Leuven. Het is gesticht rond 1232 en destijds woonden hier nonnen en ongetrouwde vrouwen die de begijntjes werden genoemd. Het is zo prachtig bewaard gebleven dat het nu ook terecht onderdeel is van de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat is jouw favoriete stedentrip dichtbij huis?

Liefs,
Marije & Romy

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.