Bestemmingen Citytrips Europa Polen

Culturele hoofdstad van Europa 2016: Wroclaw

Tijdens mijn vakantie in Tsjechië zaten wij vlak bij de Poolse grens en de dichtstbijzijnde Poolse stad was Wroclaw. Na op internet te hebben gekeken wat voor stad Wroclaw is, besloten we er een dagje naartoe te gaan. En wat ben ik blij dat we dat hebben gedaan, want Wroclaw is een ontzettend mooie stad mét een leuk verhaal waar kabouters in voor komen, maar daar later meer over. Wroclaw is ook uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa in 2016 en ik begrijp maar al te goed waarom. Benieuwd wat er zo bijzonder is aan Wroclaw? Lees dan vooral verder.

Dit jaar was ik voor het eerst in Polen. En bij Polen heb ik nooit echt een beeld kunnen vormen van hoe bijvoorbeeld de steden daar eruit zien en in wat voor architectuur stijl er gebouwd wordt. Tijdens mijn dagje in Wroclaw ben ik erachter gekomen en aangenaam verrast. Wroclaw is de vierde stad van Polen en telt 664.000 inwoners. Dankzij haar waterwegen wordt Wroclaw ook wel het ‘Venetië van Polen’ genoemd. Het is een sfeervolle stad en qua architectuur kijk je je ogen uit. De stijl kan ik niet echt goed plaatsen. Je ziet bijvoorbeeld wel Boheemse invloeden, omdat Wroclaw lang bij de Pruisen hoorde vroeger. Het is een echte aanrader om gewoon te voet de stad te ontdekken, wat wij ook gedaan hebben.

Ik kan ook alvast vertellen 1 dag Wroclaw is echt niet genoeg en ik wil dan ook al te graag terug om de rest van de stad te ontdekken, want ik weet dat we nog veel mooie plekjes gemist hebben. Maar om een goede impressie van de stad te geven volgen een paar foto’s.

P1030018

P1030024

P1030039
Ratusz oftewel het stadhuis.

P1030033

P1030055

P1030064

P1030070
De Markthal van Wroclaw.

Wat een leuk verhaal over Wroclaw is, is dat er al eeuwen dwergen wonen in Wroclaw. Je moet ook goed oppassen met wandelen door de stad, want je kunt ze overal vinden. In de communistische periode zijn er beelden van dwergen geplaatst door de gehele stad als ondergronds protest. Tegenwoordig symboliseren ze de tolerantie en open geest van de inwoners van de stad. Een leuke bezigheid in Wroclaw is dan ook op zoek gaan naar alle dwergen, er zijn er wel meer dan 30!

PicMonkey Collage
De kleine collectie dwergen die ik heb gevonden in Wroclaw!

Een bezoekje aan de culturele hoofdstad van Europa in 2016 is dus zeker de moeite waard. Ook ik wil weer terug! Misschien wel in combinatie met een rondreis door Polen!

Zijn jullie weleens in Polen geweest? En wat vinden jullie een echte aanrader?

Liefs,

Romy

“Had it been any other day, I might have looked the other way” –  Paloma

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Jeetje, deze Poolse stad blijf ik deze week maar tegenkomen. Je foto’s zien er erg mooi uit, toch echt deze stad maar op de te-bezoeken-lijst zetten. 🙂

    1. Haha dank je wel! De stad is echt één grote verrassing, dus zeker op je lijstje zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.