Beste manier om te reizen door Cuba

Op vakantie naar Cuba is fantastisch. Cuba is prachtig, de mensen zijn vriendelijk en de Caribische sferen zijn duidelijk aanwezig. Het enige nadeel (of voordeel) is het gebrek aan internet. Dit kan het reizen af en toe behoorlijk lastig maken. In Nederland zijn wij gewend om activiteiten en tripjes te boeken via internet maar in Cuba gaat alles via lokale reisbureaus, zo ook het boeken van openbaar vervoer.

Voor wij besloten op vakantie naar Cuba  te gaan hadden wij nog veel vragen in ons hoofd. Eén van die vragen was, hoe kunnen wij het beste door het land reizen? Ondanks dat het een eiland is, zijn de afstanden behoorlijk groot. Het is dan ook prettig om comfortabel te reizen. Er zijn enkele sites te vinden met informatie over het huren van een auto, maar al snel kwamen wij erachter dat we dan al snel door ons budget heen waren. Maar wat dan? Er zijn meerdere opties om door Cuba te reizen, zo kan je reizen per bus of via een taxi Collectivo. Hieronder zal ik de voor- en nadelen uitleggen en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Reizen met een taxi collectivo

Toen wij eenmaal besloten om met een bus te land door te reizen, ontstond de tweede uitdaging. Ik wilde graag voor de eerste paar dagen tickets bustickets boeken via het internet. Al snel bleek dat er geen bussen meer beschikbaar waren omdat alles vol was. Hierdoor ontstond er een lichte paniek, want wat moeten we nu?  Een andere oplossing was om te reizen met een lokale taxi, ook wel een taxi collectivo. Deze taxi’s hebben niet de luxe van een airco en je mag blij zijn als je op een normale stoel zit die niet kapot is. Gelukkig zijn de taxi’s niet veel duurder dan de bussen, zeker als je de taxi deelt met meerdere personen. Maar voor een taxi boek je natuurlijk geen tickets en moet je soms stevig onderhandelen om tot een goede prijs te komen. Echter er is veel concurrentie, dus dit lukt over het algemeent prima.

Het voordeel van een taxi collectivo is dat je bij je accommodatie wordt opgehaald en afgezet. Dit scheelt weer veel gesjouw met je backpack. Over het algemeen is het sneller om met een taxi te reizen dan met een bus. De bussen maken vaak verschillende tussenstops. Deze stops maken ze om even te eten, maar ook om mensen op te halen. Dit kan soms veel tijd kosten. Met een taxi kan je zelf afspreken wat je wilt en wanneer je wilt stoppen.
Maar een taxi heeft ook enkele nadelen. Een taxi collectivo is niet per se comfortabel. Zoals ik net noemde zijn de taxi’s niet heel luxe en als je pech hebt zit je met 6 mensen in een taxi. Het is dan ook even afwegen wat jij belangrijk vindt tijdens het reizen.

Reizen met een Viazul bus door Cuba

Een andere optie om te reizen door Cuba is via touring bussen, zoals de ViaZul. Deze bus organisatie rijdt door vrijwel heel cuba en is hierdoor een makkelijk uitgangspunt om door het land te reizen. De bussen rijden tussen verschillende plaatsen meerdere keren per dag en zijn goed betaalbaar. Het boeken van een bus is minder makkelijk dan het lijkt. Een busticket is vrijwel alleen verkrijgbaar via het loket waar de bus vertrekt. Op internet worden er maar een beperkt aantal plekken verkocht. Je merkt dat Cuba nog niet gewend is aan het gebruik van internet. Mocht je van tevoren een route hebben uitgestippeld kan het dan ook voorkomen dat er geen tickets meer verkrijgbaar zijn op internet. Maar geloof mij, geen paniek. Bij het busstation zijn er vrijwel altijd tickets beschikbaar. Om geen risico te lopen hebben wij in het in begin van onze reis gelijk alle bustickets gekocht. Dit scheelt je de rest van de reis weer veel tijd en tussentijds konden wij deze tickets ook weer om laten boeken.
Een handige tip is om vooraf een briefje te maken met daarop het reisprogramma en de tijden dat je met de bus mee wilt gaan. De balie medewerkers spreken over het algemeen niet goed Engels. Een briefje met daarop het schema is dan ook praktisch en snel.

De bussen van Viazul zijn verder goed en voldoen aan alle eisen die je je wenst tijdens het reizen. Mocht je korte afstanden afleggen dan kan ik het aanraden om met een taxi te reizen, maar ben je langer dan 2 uur aan het reizen zou ik kiezen voor een viazul bus.

Hoe reis jij het liefst door een land?

Liefs,
Marije

2 thoughts on “Beste manier om te reizen door Cuba

 1. Paulien says:

  Hi Marije,
  Leuk stuk! Ik ga over 2 maanden met mijn vriend naar Cuba, zin in! Omdat het hoogseizoen is wilden wij van tevoren (vanuit NL) al al onze bustickets bij Viazul boeken. Dit omdat we hoorden dat het in het het hoogseizoen behoorlijk druk kan zijn, oftewel bus vol. We hebben onze route namelijk al uitgepland. Is dit nodig denk je?

  Beantwoorden
  1. Travellovers says:

   Hi Paulien,
   Wij zijn ook in de zomervakantie naa Cuba gegaan. Op de site waren de tickets uitverkocht maar aangekomen in Havana was er nog meer dan genoeg plek om bustickets te boeken voor de hele trip. Ik kan het dan ook zeker aanraden om de tickets in Cuba zelf te kopen.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.