Authentieke Italiaanse pasta leren maken in Modena

Modena is de eetstad van Italië. Je vindt er zelfs het restaurant dat meermaals het beste restaurant van de wereld is benoemd en heeft 3 Michelin sterren. Maar overal in de stad kun je erg goed eten. Daarnaast staat de omgeving rondom Modena bekend om het produceren van Parmezaanse kaas, parma ham en Lambrusco wijnen. Wij moesten dus wel ervaren hoe het is om in deze omgeving echte Italiaanse kookles te krijgen. Benieuwd welke pasta’s wij zelf hebben gemaakt? Kijk maar mee.

Italiaanse kookles

Op een prachtige plek, genaamd Savignano Sul Panaro, kregen wij door de zussen Monica en Barbara van Try And Taste Cookingclass een 4-uur durende kookles. Toen wij aankwamen stond alles klaar om met de hand pasta te gaan maken! Monica en Barbara geven op verschillende locaties kookles, deze keer was het op een wijngaard.

Op de wijngaard van Poderi Fiorini kregen wij van deze lieve dames kookles!

Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Eerst een schort om en handen wassen natuurlijk! We begonnen bloem en een ei te mengen om het deeg te maken. Wij kregen het gelukkig in een kommetje, maar de zussen lieten zien hoe je het als een echte Italiaanse op een houten plank de bloem en het ei met elkaar mengt tot een geheel. Zodra een bolletje deeg verscheen mochten wij het ook op de plank zetten en moesten we nog goed het deeg kneden. Daarna lieten wij het deeg rusten en was het tijd om de tortelloni vulling te maken van ricotta, peterselie, parmezaanse kaas en wat zout. Dit was veel zwaarder om te mixen dan het deeg! Harde werkers zijn die Italianen dus ;-).

Van bloem en ei pastadeeg kneden.
De ricotta vulling op het deeg plaatsen en vervolgens dicht vouwen.

Nu was het tijd voor het echte werk: het deeg rekken en strekken om er pasta van te maken. Met een houten roller gingen we aan de slag. Monica en Barbara leerden ons een speciale techniek zodat de druk van de roller evenredig was verdeeld over het deeg, waardoor het aan alle kanten even dik werd. Dit was nog best lastig om onder de knie te krijgen!

Het verschil moet er wezen tussen een onervaren deegroller en de ervaren Italiaanse deegroller!

Daarna werd het deeg in vierkantjes gesneden en werd aan ons laten zien hoe wij de deeg tot tortelonni’s konden kneden. Een precies werkje, maar erg leuk om te doen. Ook hebben we nog allerlei verschillende soorten vormpjes gemaakt, zoals garganelli’s en bowties. Wat vinden jullie van onze creaties?

Hier werd uitgelegd hoe wij tortelloni’s moeten vouwen.
Het rollen van garganelli’s.
Onze zelf gemaakte pasta!

Rondleiding in de wijngaard

Hierna was het tijd voor een rondleiding in de wijngaard van Poderi Fiorini. Poderi Fiorini is een wijngaard in de heuvels van Modena met een prachtig uitzicht op het Middeleeuwse dorpje Savignano Sul Panaro. Hier kregen wij de productie te zien hoe lambrusco wijnen worden gemaakt en wat voor soort wijnen deze wijngaard verkocht.

Tijd om te eten!

Toen wij terug kwamen van de rondleiding waren de zussen van Try and Taste Cookingclass al de pasta voor ons aan het koken! De tortelloni werd gekookt en vervolgens in een saus van parmezaanse kaas en balsamico azijn geserveerd. De tweede gang was een ragu van de bowties en garganelli’s die wij hadden gemaakt. Een heerlijke traditionele pasta bolognese. Ook kregen wij nog een heerlijk lokaal toetje: een salami van chocola!

Wil je graag traditioneel Italiaanse pasta leren maken dan is een kookworkshop bij Try and Taste cookingclass zeker een aanrader. Alles wordt aan je uitgelegd, het eten is heerlijk en je krijgt de recepten mee naar huis. De zussen doen de kookworkshops ook telkens op andere locaties in de omgeving van Modena. Wij hadden erg geluk met deze prachtige locatie.

Kan jij ook zelf pasta maken?

Liefs,

Romy

*Dit artikel is in samenwerking met Try and Taste

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.