5 praktische tips voor een rondreis door Cuba #2

In het vorige artikel gaf ik al een aantal tips om het beste uit je rondreis door Cuba te halen. In deel twee van het artikel geef ik nog meer tips zodat je op alles voorbereid bent. Benieuwd waar je nog meer op moet letten? Lees het hier.

1. Goed eten is aan de prijs

Het eten in Cuba is niet van hoogstaande kwaliteit. Maar gelukkig komen er wel steeds meer goede restaurants en proberen ze er zeker wat van het maken. Het enige nadeel is dat deze restaurants vrij prijzig zijn (zeker in vergelijking met de inkomsten van de inwoners). Zo waren wij in Havana zo’n €30/40 kwijt voor een hoofdgerecht inclusief een cuba libre of mojito. Veel restaurants in Havana hebben een standaard menu. Hier kan je voor €10 een hoofdgerecht bestellen (vis of vlees). Hierbij worden allerlei bijgerechten geserveerd zoals bonen, rijst, groente, fruit en een soepje. Voor een Cubaans biertje ben je ongeveer €2/3 kwijt.

Pina Colada Cuba

2. Cubataxi’s zijn duur

Zoals ik al eerder aangaf zijn de taxi’s in Cuba behoorlijk prijzig en worden er over het algemeen vooral Taxi Colectivo’s gebruikt. Dit zijn oude Amerikaanse auto’s die geen airconditioning bevatten. Voor een Cubataxi betaal je voor een ritje van het vliegveld naar het centrum van Havana €20/€25. De ritjes in de stad kosten veelal rond de €10. Het is dus beter om een taxi te delen en te kiezen voor een Taxi Colectivo. Deze worden ook veel door de lokale mensen gebruikt. Deze taxi’s rijden niet op de meter dus dat zorgt ervoor dat je niet teveel betaalt.

Cuba Taxi

3. Slaap in Casa Particular i.p.v hotels

Vrijwel alle hotels in Cuba worden gerund door de overheid. De hotels zijn vaak gevestigd in één van de mooiste gebouwen van de stad, maar de prijs/kwaliteit verhouding is relatief scheef. Zo hoorden wij dat er in sommige hotels geen warm water aanwezig was en dat mensen eerder een casa particular aanraadden dan een hotel. Ik moet wel toegeven dat de hotels onwijs mooi zijn zowel van binnen als buiten. Uiteraard betaal je hier natuurlijk veel voor. Een hotel onder de €100 per nacht is dan ook lastig te vinden. In tegenstelling tot de hoge prijs die je voor een hotel betaalt, betaal je voor een casa particular ongeveer €30.

Huizen Cuba

4. Neem een ontbijt in de casa/hotel

Het ontbijt in Cuba is top! Voor zo’n €5 per persoon heb je een ongelofelijk uitgebreid ontbijt. Naast alle standaarden van koffie, thee en melk krijg je twee eieren (gebakken/gekookt), een bord met allerlei verschillende soorten fruit (veelal mango, banaan, papaya en ananas), een sandwich/tosti en verschillende soorten gebakjes/taartjes. In elke casa is het natuurlijk weer iets anders, maar tot een uur of 3 in de middag heb je geen trek meer in andere gerechten. Omdat er weinig eten beschikbaar is in Cuba is het aanraden om een ontbijt te eten bij de casa.

5. Zorg voor voldoende water

Tijdens de roadtrip kwamen wij erachter dat het vinden van water soms nog behoorlijk lastig kan zijn. Er wordt niet in elke supermarkt water verkocht, zo zijn wij ongeveer een half uur lang opzoek geweest naar een fles water. Bizar toch? Wat blijkt, de Cubanen drinken zelf gewoon uit de kraan. Het is echter niet aan te raden dit water te drinken want onze darmen (althans die van mij) kunnen hier echt niet tegen. Dus ga jij een hele dag op pad zorg er dan voor dat je altijd voldoende water bij je hebt, want soms kan het iets langer duren voordat jij weer een volle fles water hebt.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips. Wil je nog meer tips lezen? Lees hier deel 1 van de praktische tips voor een rondreis door Cuba.
Mocht je nog meer tips hebben voor jouw mede travellover, laat ze hieronder achter bij de reacties.

Wat is jouw ultieme traveltip voor een roadtrip?

Liefs,
Marije

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.