48 uur in waterrijk Scheldeland, België

Een paar weken geleden zijn wij uitgenodigd door Toerisme Scheldeland (België) om voor een weekend de omgeving van Scheldeland te ontdekken. Onze interesse was snel gewekt dus lees snel verder!

Scheldeland

Donkmeer

Scheldeland bevindt zich in de stedendriehoek die wordt gevormd door Antwerpen, Mechelen en Gent.Typerend voor deze waterrijke regio zijn de rivieren en de mooie groene natuur. Een ideale plek voor wandelaars en fietsers, die onderweg willen genieten van streekproducten zoals de vele Belgische biersoorten.

Voor vertrek naar België hadden wij al een aantal plekken op het oog die wij zeker wilden zien. Zo aten wij bij een restaurant waar het streekproduct paling een centrale plek had in verschillende gerechten, maakten wij een wandeling langs het Donkmeer in Berlare en aten wij ‘s avonds in het dorp Zele bij Fleur de Lin.

Berlare

Het Donkmeer is het op één na grootste meer van Vlaanderen. Naast de prachtige natuur zijn er tal van mogelijkheden om te sporten, te ontspannen en te eten. Het is bijvoorbeeld erg leuk om een boottochtje te maken over het Donkmeer. Je kunt een waterfiets, roeiboot, kano of motorboot huren om het Donkmeer te ontdekken!

Donkmeer

Daarnaast is het Donkmeer ook een waar paradijs voor wandel- en fietsliefhebbers. Je kunt de veelzijdigheid van het gebied zelf verkennen, of een van de uitgestippelde routes volgen. Laat je verrassen door de natuur en wandel rond het meer of langs de Schelde. Een aanrader is wandelen en fietsen door Berlare Broek, op de Scheldedijk, langs het kasteel van Uitbergen en voorbij recreatiegebied Nieuwdonk.

Er zijn verschillende palingrestaurants nabij het Donkmeer. Paling is een product dat in deze omgeving veel gegeten wordt. De koks aan het Donkmeer kennen talrijke recepten om hun paling te bereiden: in ’t groen, met tomaten, gebakken en nog veel meer! Zeker proberen dus  wanneer je in de buurt van het Donkmeer bent. Wij hebben bij restaurant Elvira de paling in tomatensaus met champignons geprobeerd en vonden het erg lekker!

Appels (Dendermonde)

Appelsveer

Appelsveer

Vanuit Berlare kan je de veerboot nemen naar Appels. Een mooi dorpje dat deel uitmaakt van de stad Dendermonde. We hebben er in de middag gezellig koffie gedronken bij Appelsveer, een gezellig restaurant met ijszaak. Of je er heen gaat voor een ijsje, een heerlijke lunch of om de dorst te lessen, alles is mogelijk. Tussen Berlare en Appels kan je de omgeving verkennen dankzij de meersenwandeling. Je kunt hier de groene meersen rond Berlare bekijken en de
‘Waterhoek’ vanuit Taverne het Veerhuis (restaurant) bezoeken.

Dendermonde

Dendermonde

Dendermonde

Vanuit Appels is het leuk om naar Dendermonde te rijden. Rondom op het plein zijn terrassen waar je een Belgisch biertje kan degusteren. Mocht je al genoeg biertjes hebben gedronken dan is het zeker de moeite waard om het Belfort en de voormalige Lakenhalle te bezoeken. Wat verder in de stad vind je een andere topper, het Begijnhof, dat in 1998 samen met 12 andere Begijnhoven opgenomen werd op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Dineren bij Fleur de Lin, Zele

Fleur de Lin

Fleur de Lin

Als je een avondje culinair wilt genieten ga dan zeker bij restaurant Fleur de Lin eten in het plaatsje Zele. De chefkok van het restaurant won in november 2017 de wedstrijd Bocuse d’Or Belgium. Wij hebben hier ontzettend lekker gegeten! Zo hebben wij genoten van een viergangen verrassingsmenu. Het leuke aan het menu is dat deze start met 5 amuses, die stuk voor stuk erg lekker zijn. Wil je meer weten over dit restaurant? Wij hebben in dit artikel een uitgebreide review geschreven.

Slapen in een trekkershut

Camping Groenpark

Wil jij een weekend naar Scheldeland, dan is het misschien een leuk idee om op een camping te slapen. Een camping maakt een weekendje weg vaak een stuk betaalbaarder en gezelliger. Wij verbleven in een trekkershut op Camping Groenpark in Zele. Fietsfanaten en natuurhebbers komen zeker aan hun trekken. Binnen enkele minuten ben je bijvoorbeeld bij het Donkmeer. De camping biedt diverse verblijfsmogelijkheden aan zoals trekkershutten, verhuurcaravans of een plekje om je eigen tent op te zetten. De trekkershutten zijn eenvoudige houten blokhutten met een stapelbed.

Wat lijkt jou het leukste om te doen in Scheldeland?

Liefs,

Marije en Romy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.