Het sprookje van Slovenië: Bled

Slovenië is misschien niet het eerste land wat je uit zal kiezen als je op vakantie zal gaan. Het eerste waar ik aan dacht, wat moet ik in een Oost-blok land. Maar na goede verhalen gehoord te hebben over Slovenië hebben wij een bezoek gebracht aan Slovenië. Bled is de toeristische plek van Slovenië, bij aankomst begrepen wij gelijk waarom dit zo is. Wil je hierachter komen? Lees dan verder!

Wanneer je Bled binnen rijdt en het meer ziet, doet het mij gelijk denken aan een sprookje. In het water ligt een klein eilandje met daarop een kerk, De Assumption of Mary Pilgrimage Church. Zoals in de boekjes aangegeven een perfecte trouw locatie, dat begreep ik direct bij aankomst. Om het eiland te bereiken varen er gondels. Een enkeling probeert het eiland te bereiken met een kano (een stuk goedkoper), maar dat is niet aan ons besteedt..

Wanneer je nog energie over hebt na de boottocht kan je een bezoekje brengen aan het kasteel, dat op de berg is gevestigd. Wij zijn de berg op gaan klimmen (niet wetende dat je er ook heel makkelijk met de auto naar toe kon rijden….). Op de foto lijkt het een behoorlijke klim, dit vonden wij zelf mee vallen. Om het kasteel in te mogen moet er uiteraard entree betaalt worden van €7 (voor studenten). Maar ondanks de entree is het de prijs wel waard. Je hebt echt een onwijs goed uitzicht over het meer. Helaas was het weer niet optimaal (lees: veel wind), waardoor het vrij koud was op de berg. het kasteel is verbouwd tot museum. Daarnaast is er bij het kasteel een restaurant waar je met een drankje in de hand heerlijk van het uitzicht kan genieten.

Kasteel van Bled

Het centrum van Bled is eerlijk gezegd niet het gezelligste centrum. Er valt hier weinig te beleven, er zijn voornamelijk dure hotels en weinig goede restaurantjes. Wij hebben gegeten op een soort hippie boot die aan het water lag. Verder zijn er ook maar weinig leuke cafés te vinden dus zijn maar aan het meer gaan zitten om naar de zonsondergang te kijken.

Wij sliepen bij B&B Tereza. Niet de meest aantrekkelijke naam misschien, maar de recensies waren zo goed dat wij er graag wilde overnachten. De B&B wordt beheert door een echtpaar, die al op flinke leeftijd zijn. En wat waren deze mensen gastvrij! ’s Ochtends kregen wij zo’n enorm uitgebreid ontbijt dat we echt niks meer konden eten de rest van de dag. De gastheer kwam heel vriendelijk vragen hoe wij ons eitje wilde hebben en wat voor lekkere vruchtendrankjes en yoghurt wij wilden proeven. Het ontbijt is iets later dan bij een ander restaurant, maar dit was zodat de gastheer in de ochtend alles vers kon halen bij de lokale winkels. Mocht je een keer naar Bled gaan, is dit zeker een aanrader. Het is niet heel luxe, maar de gastvrijheid maakt het verblijf echt meer dan waard.

Mocht je langs Bled rijden, is het zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen. Eén nacht in bled is genoeg om alles te bekijken. Slovenië heeft mij in ieder geval heel erg verbaast. Alles is heel goed geregeld, wegen zijn prima en ja Bled is gewoon super mooi…

Ik ben benieuwd wat jullie mening is over Slovenië. Willen jullie Bled ook gaan ontdekken?

Liefs,

Marije

 

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.” ― Henry Miller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *