Gastblogger: Maleisische keuken: van typisch Maleisisch tot Chinees en Indiaas

Wij vinden het leuk om bijzondere keukens uit te lichten, waarvan de ene nog vrij onbekend, zoals de Braziliaanse keuken, en de andere bekender en geliefder, zoals de Franse keuken. Dit keer is de keuken van het veelzijdige Maleisië aan de beurt! Van typisch Maleisische gerechten tot Chinees en Indiaas: je kunt het allemaal op elke hoek van de straat eten.

Maleisische keuken

De Maleisische keuken is veelzijdig en bestaat uit diverse Aziatische gerechten, zoals typisch Maleisische gerechten, maar ook Chinees en Indiaas. Het is heel gebruikelijk om in Maleisië uit eten te gaan, ook voor de bevolking. Sterker nog: het is daar zelfs goedkoper om uit eten te gaan dan zelf boodschappen te doen en eten te koken. En het is natuurlijk de perfecte manier om je familie en vrienden te zien! Als Maleisiërs toch zelf koken, dan gebruiken zij rijst of mie in de meeste gerechten als basis. Daarnaast bestaan hun gerechten vaak uit rundvlees, kip, schaap of vis.

Saté

Maleisische keuken

Iedereen heeft weleens saté gegeten. Als je dit gerecht in Maleisië eet, dan krijg je er een wel heel lekkere pindasaus bij. Deze satésaus heeft een olieachtige substantie en er zitten wat grotere stukken pinda in. De saté wordt gemaakt van rund, lam of kip en je krijgt er stukjes komkommer en ui bij geserveerd om je smaak te neutraliseren (let op, het kan behoorlijk pittig zijn!).

Pisang Goreng

Heb je weleens gebakken banaan gegeten? Het wordt in meerdere landen op verschillende manieren bereid. In Maleisië (en Indonesië) heet gebakken banaan pisang goreng. Je kunt dit bijna overal verkrijgen. Heerlijk als snack, toetje of als bijgerecht bij de rijsttafel!

Nasi lemak

Maleisische keuken

Nasi lemak is een typisch, Maleisisch ontbijtje. Dit voedzame gerecht bestaat uit kokosrijst met vlees (kip, lam of rund) in een currysaus. Er zit ook een gebakken of gekookt ei bij en stukjes komkommer. Het wordt traditioneel geserveerd op een pandanblad. Voor extra smaak worden er pinda’s en gedroogde ansjovis overheen gestrooid.

Fruit

Als je gek bent op vers fruit, dan moet je zeker naar Maleisië gaan. Er zijn hier veel soorten verse, exotische vruchten te vinden. Je zult versteld staan van de smaak én van de prijs, want je betaalt haast niets voor je verse fruit. Heerlijk!

Maleisische keuken

Ga je binnenkort naar Maleisië? Probeer dan eens de jackfruit, starfruit en papaja’s. En mocht je daar op straat een vreemde geur ruiken: dat is de doerian. Deze grote vrucht met stekels geeft nogal een sterke geur af. Let op, raak de vrucht niet met je blote handen aan, want je ruikt het dagen later nog! Je kunt het daarom het beste uit een zakje eten met satéprikker. Leg wel op, je mag durian niet in openbare ruimtes eten, vanwege de geur.

Chinese gerechten

Natuurlijk bestaat de Maleisische keuken uit nog veel meer gerechten. Maar Chinese en Indiase gerechten zijn ook heel populair in Maleisië, en daarom noemen we deze keukens ook even. Je kunt bijvoorbeeld uit de Chinese keuken heel lekker fonduen. Hierbij kook je groenten, vlees en eieren in een grote pan met bouillon. Een hele leuke plek om dit te doen is in de Cameron Highlands. Wontonsoep is ook een echte aanrader, die je op elke menukaart wel tegenkomt. Dit is een heerlijke soep die gemaakt wordt met wontons (in water gegaarde, gevulde deegkussentjes), bouillon, gekookte groenten en garnalen. Eet er knapperige loempia’s bij. Mjam!

Indiase gerechten

De Indiase gerechten zijn ook zeker het proberen waard, vooral de vis- of vleescurry’s. Eet je graag vegetarisch? Dan moet je zeker een kruidige dahlcurry (linzencurry) proberen. Als je het iets te spicy vindt, dan kun je er yoghurt bij eten en frisse kruiden, zoals koriander. Biryani met kip is een ander bekend Indiaas gerecht in Maleisië. Het gerecht bestaat uit kruiden, vlees en gebakken rijst, waardoor het heerlijk vol van smaak, kleur en geur is.

Welke gerechten lijken jou het lekkerste?

liefs,

Aukeline (Blogger bij Thuisbezorgd.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *