24 uur in Ljubljana, Slovenië

Ljubljana, een stad waar je misschien niet snel aan denkt. Het is de hoofdstad van Slovenië. Gelukkig wordt de stad steeds populairder onder west-Europeanen, maar dat kan ook niet anders, zo’n mooie stad met heerlijke temperaturen, wat wil je nog meer? Benieuwd wat voor moois Ljubljana te bieden heeft lees dan snel verder.

DSC08898

Tijdens de reis door Slovenië wilden wij uiteraard even langs Ljubljana (je spreekt het trouwens uit als lyoob-lya-nah). Over deze stad had ik al meerdere positieve verhalen gehoord. Wij besloten om in één de dag de stad te verkennen. Helaas begon het halverwege de dag een beetje te regenen, maar we hebben alsnog heel veel leuks gezien en beleefd.

DSC08868
Prešernov trg
IF
IF

Ljubljana is geen hele grote stad, je kan hier makkelijk alles binnen één dag zien. Het centrale plein van de stad ‘Prešernov trg’ is gelegen aan de Ljubljanica rivier. Dit is een groot plein met daarom heen het rode Franciscanenklooster, dit klooster is ook wel één van de symbolen van de stad. Aan de rand van het plein zijn een aantal restaurantjes te vinden waar je je heerlijk kan vermaken.

De drie bruggen genaamd ‘Tromostovje’ sluiten aan op het plein. De brug vormt de verbinding van het Prešerenplein met het oude gedeelte van Ljubljana.

De drie bruggen die het plein verbinden met de markt

Markten

De Plečnik’s Central Market is een centrale markt waar vooral vers fruit, groenten, vlees, kaas, kruiden, specerijen en voedsel van alle soorten verkocht worden maar ook lokale kunst en ambachten. Een erg leuke markt om overheen te lopen. Het leuke aan dit soort markten is dat je ook de lokale bevolking ziet in plaats van alleen maar toeristen. De markt ligt tussen de drie bruggen en de drakenbrug in.

Naast de markt is er in het gebouw naast de markt, een overdekte markt te vinden, zoals die wel in meer landen zijn. Hier loop je daadwerkelijk tussen de lokale bevolking, er was op het moment dat wij er waren geen toerist te bekennen. De oudere mensen zaten onder het genot van een heerlijk drankje en hapje te kletsen met bekenden.

DSC08888
Osrednja ljubljanska tržnica; Plečnik’s centrale markt
DSC08889
De markt

De bekende bruggen

De draken op de brug zijn een symbool voor de stad, ze staan voor kracht, moed en aanzien. Op de brug bevinden zich vier draken die de brug bewaken. Volgens een legende is de stad gesticht door de Griekse prins Jason, die net buiten de stad een draak doodde. De brug is te vinden in het oude centrum van Ljubljana.

DSC08894
Zmajski Most, de drakenbrug
DSC08895
Drakenbrug

De ljubljanica rivier loopt door de stad, waardoor er overal bruggen zijn aangelegd. Naast de bekende drakenbrug is er in Ljubljana ook de Butcher Bridge te vinden, waar alle lovelocks aangehangen kunnen worden. Dus mocht je lovelock in Parijs zijn weggehaald, dan kan je hier opnieuw de liefde vastleggen aan de brug, hij is nog lang niet vol 😉

Lovelocks
Lovelocks

Vanuit het Prešernov trg kan je al op de berg kijken met daarop het kasteel. Je kan hier binnen ongeveer 20 minuten naar toe lopen en dan heb je gratis toegang tot het kasteel. Mocht je een beetje lui zijn, er gaat ook een kabelbaan naar het kasteel, dat maakt een bezoek aan het kasteel misschien een stuk aantrekkelijker. In het kasteel vindt je twee restaurants die heel modern zijn aangekleed. De combinatie van nieuw en oud is heel leuk om terug te zien in dit kasteel.

DSC08897
Ljubljanski Grad – het kasteel van de stad

Wat te doen buiten Ljubljana?

Buiten Ljubljana kan je verschillende dingen ondernemen. Zo heeft Slovenië een hele mooie natuur, waar je o.a. langs canyons kan lopen, wij hebben de Soteska Vintgar gelopen, dit was ongeveer een uur lopen naar een waterval. Helaas was het vrij fris omdat het niet heel lekker weer was. Maar zeker de moeite waard!

--
Wandeling naar de waterval; Soteska Vintgar

Daarnaast hebben ze hele grote grotten, Postojnska jama. Wanneer je door Slovenië rijdt zie je langs de weg alleen maar reclame over deze ‘attractie’. Aangezien het niet zo lekker weer was op het moment dat wij er waren, leek het ons een leuk idee om de grotten in te gaan. Ik was in het begin nogal sceptisch over Postojnska jama, aangezien ik dacht dat het niet veel voor zou stellen.. Maar het was wel erg mooi, alleen heel erg toeristisch en druk.

Je gaat de grotten in met een treintje. Vanuit een treintje wordt je naar één van de grootste grotten kamers geleid en vanuit daar ga je verder lopen. Je loopt door vijf grote kamers, met onder andere de briljanten en concertzaal.

Naast de mooie kamers bevinden zich in de grotten ook baby dragon’s, ook wel de grottenolm. Dit is een salamander die 12 jaar zonder eten kan. Het zijn hele kleine witte salamanders, vandaar de naam ook baby dragon’s.

De tickets van de grot zijn wel erg duur, namelijk €18.30 voor studenten.. Maar daarvoor kan je wel in een treintje rijden en krijg je een rondleiding. Het is wel heel leuk om te doen.

DSC08965
Met deze trein werden wij de grotten ingebracht
DSC09021
De onwijs grote grot. Echt een aanrader!

Wil je meer lezen over Slovenië, bekijk dan dit artikel.

Ben jij wel eens in Slovenië of Ljubljana geweest? Wat vonden jullie van deze stad?

Liefs,

Marije

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.” ― Henry Miller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *