5 redenen waarom jij dit jaar een duikbrevet moet halen!

Zie je het voor je? Je bent op vakantie, het zonnetje schijnt en je bent niet weg te slaan uit de azuurblauwe zee waar de vissen tussen je voeten zwemmen. Die ene vraag popt weer op: zal ik voor mijn duikbrevet  (ook wel ‘PADI’) gaan deze vakantie? Afgelopen zomer speelde deze vraag ook voor mij en heb ik tijdens mijn vakantie in Indonesië een nieuwe stap gezet in mijn fascinatie voor de onderwaterwereld. Benieuwd waarom je absoluut een duikbrevet moet halen? Lees dan verder.  

1: Er is zoveel te zien onder water

De eerste reden is meteen de belangrijkste reden: veel van wat onder water is te zien is ontzettend mooi. Of het nu gaat om oude scheepswrakken, het zien van napoleonvissen (‘Google maar eens!), of schildpadden of haaien: het is erg mooi om te zien.

2: Duiken is avontuurlijk

Het onder water kunnen ademen is een erg gave gewaarwording. Onder water kun je volledig tot rust komen. De stilte, het gevoel dat je zweeft. Door het duiken leer je rustig en gecontroleerd in en uit te ademen om te voorkomen dat je te veel lucht verbruikt.

Tip: Let er bij het selecteren van je duikschool ook op hoe deze omgaat met bescherming van de onderwaterwereld. Dit kan zijn het kunnen laten zien van bepaalde milieucertificaten of het actief participeren in een vereniging van duikscholen. Dit kan eenvoudig worden gecheckt via reisboeken als ‘The Lonely Planet’ of sites als Tripadvisor. Zo blijft het koraal in goede conditie en blijft duiken ook voor je mede-duikers leuk.

3: Duiken is veilig

Sommige mensen zijn terughoudend als het gaat om duiklessen. Ze denken dat het gevaarlijk is. Naar mijn mening en die van vele anderen is duiken helemaal niet gevaarlijk, zolang je maar geen gekke dingen doet en daarmee het gevaar opzoekt. Dus niet te dicht bij vissen komen, hen achterna zwemmen en te dicht langs rotsen zwemmen waardoor de apparatuur kan worden beschadigd. Tijdens de cursus wordt dit ook via de lesprogramma’s benadrukt.

Duiken doe je altijd in een buddy systeem (in tweetallen) waarbij je op elkaar dient te letten. Een uitgebreide instructie hoort erbij. Veel duikscholen besteden de eerste dag dan ook alleen aan oefeningen in een zwembad. Kortom: je gaat goed voorbereid het water in en je wordt door je buddy en ervaren instructeur goed in de gaten gehouden.

Tip: veel duikscholen bieden een introductieles aan tegen een scherpe prijs, in het zwembad of in zee. Dit heb ik gedaan in Mallorca. Ondanks dat je niet diep gaat (ik denk niet meer dan 10m) geeft het wel de mogelijkheid om te kijken of duiken bij je past!

 4: Ook jij kan duiken

Kun je in drie dagen leren duiken? Ja dat kan! Ik had besloten om op het mooie Gili Trawangan, Lombok via een intensieve driedaagse training mijn duikbrevet te halen. Het zijn in mijn geval drie intensieve dagen geweest van – voor vakantiebegrippen –  vroeg op staan (half negen beginnen) en rond half zes klaar. De cursus PADI Open Water Diver course bestaat grofweg uit twee elementen:

  • Theorie: Aan het begin van je cursus krijg je een studieboek mee. De duikschool gaf hier direct aan dat voor het behalen van je brevet niet noodzakelijk is om er (veel) in te kijken. Dat klopt ook: aan de hand van video’s maak je toetsen die je vervolgens met de instructeur nabespreekt. Veel van deze vragen zijn invuloefeningen die je met logisch nadenken relatief eenvoudig kunt beantwoorden.  Vrijwel iedereen slaagt in één keer voor de theorie.
  • Praktijkvaardigheden: Het leukste gedeelte van de cursus is natuurlijk de praktijk: je gaat het zwembad in voor oefeningen die in de loop van de dagen steeds uitdagender worden. In mijn geval ben ik op dag twee voor het eerst de zee in gegaan tot 12 meter diepte en dag 3 tot 18 meter diepte. Ook in de zee doe je oefeningen.

Tip: Een gemiddelde duiker zal niet meer dan één á twee keer per jaar het water in gaan. Hierdoor is het aan te raden om, zeker als beginner, bij elke nieuwe duik een korte opfrissingscursus te nemen. Vrijwel elke duikschool biedt dit aan.

Tip: Als je zoals ik weinig duikt raad ik aan om duikapparatuur en -kleding altijd te huren in plaats van te kopen. Naast dat de aanschafkosten behoorlijk hoog zijn vergt veel apparatuur – zoals zuurstofflessen – ook (specialistisch) onderhoud.

5: Je kan ook in Nederland goed duiken

Er bestaan in Nederland ook veel mooie duikplekken waar je weliswaar geen clownfishes (‘Nemo’s) of schildpadden ziet, maar wel kreeften, krabben, wieren en behoorlijk grote vissen. Bekende duikplaatsen in Nederland zijn de Vinkeveense Plassen in Utrecht, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde beiden in Zeeland.

Wat je verder nog moet weten is dat er wereldwijd twee grote organisaties zijn die lesmateriaal beschikbaar stellen en licenties uitgeven. Dit zijn PADI (Professional Association of Diving Instructors) en SSI (Scuba School International). Ik raad aan om, als je besluit te gaan duiken, dit bij een duikschool te doen die aangesloten is bij één van deze twee organisaties.

Welke duik- en/of snorkelplek heeft op jou de meeste indruk gemaakt? En op welke plek zou jij ooit nog eens willen duiken?

Groet,

Ricardo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.